Amla czyli agrest indyjski
Do pielęgnacji włosów zaleca się owoc egzotycznej rośliny - amli, nazywanej również agrestem indyjskim. Stosuje się ją w formie proszku, maceratu lub naparu. Dodaje włosom blasku i grubości, zmiękcza je, pogłębia i ożywia naturalny kolor. Opóźnia przy tym przedwczesne ich siwienie.
Amla jest krzewem rosnącym w Indiach i jest nazywana najważniejszą rośliną o właściwościach rewitalizujących i odmładzających tradycyjnej indyjskiej medycyny - Ayurvedy.
Szczególnie cenne właściwości mają owoce tej rośliny, które są bardzo bogate w stabilną witaminę C (720 mg w 100 gr świeżych owoców) oraz trójterpen lupeol, flawonoidy i polifenole, które działają antyoksydacyjnie.
Amla jest także doskonałym i tradycyjnie stosowanym przez kobiety w Indiach środkiem pielęgnującym i wzmacniającym włosy. Stosowana samodzielnie w formie odżywek, wzmacnia cebulki włosów i zapobiega ich wypadaniu oraz rozdwajaniu się końcówek, a także wzmacnia skórę głowy, działa przeciwzapalnie i przeciwłupieżowo. Włosy po jej zastosowaniu nabierają blasku i gęstości.W przypadku włosów naturalnie kręconych poprawia i utrwala ich skręt.
Wyciągi z amli wmasowane w skórę głowy wzmacniają cebulki włosów, przyspieszają ich porost, a przy tym działają przeciwłupieżowo i przeciwzapalnie. Dzięki wysokiej zawartości tamin zmniejszają przetłuszczanie się włosów.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl