Zmieszaj dwa składniki. "Magiczna" pasta wyżre całą pleśń
Skorupki jajek najczęściej traktowane są jako odpad. Mało kto wie, ale mają szereg praktycznych zastosowań w domu, ale też i w ogrodzie. Podpowiadamy, jak wykorzystać skorupki jajek.
Jajka na miękko, jajka na twardo, jajecznica, omlet, naleśniki, ciasta — do wszystkich tych potraw wykorzystujemy jajka, a ich skorupki zwykle traktujemy jako odpad. Jak się okazuje, ów "odpad" można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Dzięki nim przyrządzisz nawóz czy też pastę czyszczącą, która usunie nawet najbardziej uporczywe plamy.
Czytaj także: Rozsyp w ogrodzie. Bije na głowę sklepowe nawozy
Zmieszaj z pastą i wetrzyj w fugi. Pleśń zniknie jak ręką odjął
Skorupki posiadają właściwości wybielające i ścierne, dlatego też często wykorzystywane są do przygotowania domowych środków czystości. Jeśli borykasz się z pleśnią na fugach, która często pojawia się w łazience, nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Przydadzą ci się do przygotowania genialnej pasty czyszczącej, która wymiecie pleśń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak ją przygotować? Zgnieć skorupki jajek na drobny pył. Następnie wlej niewielką ilość pasty do zębów, najlepiej wybielającej. Tak przygotowaną pastę dokładnie wymieszaj i za pomocą starej szczoteczki wetrzyj w fugi, na których pojawiła się pleśń. Pozostaw ją tak na przynajmniej 15 minut, a następnie zetrzyj za pomocą wilgotnej ściereczki. Po pleśni nie powinno być już śladu.
Jeśli gotujesz jajka, nie wyrzucaj ugotowanych skorupek. Przelej je wrzątkiem, a następnie wsyp je do woreczka lnianego i wrzuć do prania. Skorupki wybielą je i nieco zmiękczą. Warto zmieszać je też z sodą oczyszczoną i niewielką ilością octu - taka mieszanka pomoże ci usunąć z piekarnika nawet najcięższe plamy.
Jak jeszcze można wykorzystać skorupki jajek?
Domowe, ekologiczne nawozy cieszą się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego, skoro są skuteczne, bezpieczne, a do tego do ich przygotowania wykorzystuje się produkty, które już mamy w domu. Skorupki jajek stanowią doskonałe źródło wapnia. Warto więc wykorzystać je do dokarmiania roślin, które odznaczają się wysokim zapotrzebowaniem na ten pierwiastek.
Jak przygotować taki nawóz? Wystarczy, że podlejesz rośliny nieposoloną wodą, w której gotowały się jajka. W przypadku wymagających roślin zalej skorupki wrzątkiem, a następnie odstaw je na tydzień w ciemne miejsce. Taki nawóz docenią rośliny, takie jak ogórki, cukinia, winogrona, bez, piwonie czy goździki.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl