Źródło zdrowego nawodnienia. Jaką wodę do picia wybrać?
Gasi pragnienie, zawiera odpowiednią do stałego spożycia ilość składników mineralnych, nawadnia organizm, może być spożywana przez każdego. Picie wody źródlanej ma zaskakująco wiele korzyści. Wyjaśniamy skąd pochodzi, czym różni się od innych wód dostępnych na rynku i dlaczego warto po nią sięgać każdego dnia.
20.08.2021 12:00
Woda jest nam niezbędna do życia – niby każdy doskonale zdaje sobie z tego sprawę, a jednak większość z nas wciąż pije jej zdecydowanie zbyt mało. Najczęściej przypominamy sobie o piciu wody w sytuacji, gdy organizm sygnalizuje nam, że jest już odwodniony. Żeby nie dopuszczać do takich sytuacji, warto sięgać po wodę regularnie i popijać ją małymi łykami przez cały dzień. Standardowe zapotrzebowanie na wodę wynosi 2-2,5 l na dobę. Odpowiednim wyborem na co dzień dla każdego niezależnie od wieku i obciążeń zdrowotnych jest woda źródlana, która nie tylko ugasi pragnienie, ale także zapewni równowagę wodno-elektrolitową i wszelkie korzyści płynące z odpowiedniego nawodnienia, w tym dobre samopoczucie każdego dnia.
Skąd pochodzi woda źródlana i dlaczego warto ją pić?
Woda źródlana pochodzi wyłącznie z podziemnych ujęć, jest w pełni bezpieczna do spożycia nawet dla najbardziej wrażliwych grup (jak niemowlęta i kobiety w ciąży) i może śmiało stanowić podstawę codziennego nawodnienia dla całej rodziny.
Żeby w pełni wyjaśnić, z czego wynikają wyjątkowe walory smakowe i korzyści zdrowotne płynące z picia wody źródlanej, warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób trafia ona na nasz stół. Woda źródlana jest pozyskiwana z podziemnych źródeł, których zasoby są pierwotnie czyste i w pełni udokumentowane. Jej skład mineralny oraz walory różnią się m.in. w zależności od obszaru geologicznego i rodzaju podłoża. Na przykład niegazowana woda źródlana Żywiec Zdrój pozyskiwana jest z górskich terenów Żywiecczyzny, a na jej smak wpływa naturalny proces filtrowania przez występujące tam piaskowce magurskie. Woda źródlana jest rozlewana do butelek w naturalnej, niezmienionej postaci.
Źródło zdrowego nawodnienia. Właściwości zdrowotne wody źródlanej
Ogromnym atutem wody źródlanej jest jej bezpieczeństwo. Źródła z których czerpana jest woda butelkowa, muszą spełniać restrykcyjne wymagania, podobnie jak gotowy produkt - dzięki czemu mamy pewność, że woda po którą sięgamy, została dobrze przebadana. Woda źródlana charakteryzuje się naturalną czystością, a jej ujęcia są izolowane od ewentualnych zanieczyszczeń, związanych z działalnością człowieka. Dlatego właśnie nie musi, a wręcz nie może podlegać żadnym procesom uzdatniania i w związku z tym nie zawiera ich chemicznych pozostałości. To ważne szczególnie z perspektywy najbardziej wrażliwych konsumentów.
Wody źródlane są na ogół niskozmineralizowane, dzięki czemu może je pić absolutnie każdy – także osoby starsze, kobiety w ciąży i dzieci. Wodę źródlaną można śmiało pić każdego dnia, popijać nią leki, także używać do przyrządzania posiłków czy innych napojów, w tym oczywiście mieszanek mlecznych, kaszek czy zupek dla najmłodszych.
Fakty i mity na temat wody źródlanej
FAKT: Woda źródlana lepiej sprawdza się podczas upałów niż słodkie napoje.
Woda źródlana doskonale spełnia swoją podstawową funkcję - nawadnia organizm i zapewnia równowagę wodno-elektrolitową, podczas gdy napoje słodzone mogą przynieść efekt odwrotny od oczekiwanego. Jak wskazują niektóre badania, ich picie w trakcie upałów – choć wydaje się, że gaszą przyjemnie pragnienie - może wręcz prowadzić do odwodnienia.
FAKT: Niegazowana woda źródlana jest bardziej optymalna podczas treningu niż woda gazowana.
Produkty gazowane, także wody, nie są najlepszym wyborem podczas aktywności fizycznej, ponieważ dwutlenek węgla może wywoływać uczucie szybkiego ugaszenia pragnienia, przez co pijemy mniej niż faktycznie potrzebujemy. Dodatkowo bąbelki u wielu osób mogą wywoływać dyskomfort w układzie pokarmowym, co może się bardzo nasilić w trakcie wykonywania ćwiczeń.
MIT: Woda źródlana tylko "przelatuje" przez organizm - nie ma żadnych wartości.
Wody źródlane zawierają te same składniki, co wody mineralne, natomiast w zrównoważonych ilościach – takich, które sprawiają iż woda źródlana jest wodą bezpieczną do picia na co dzień dla każdego. Woda źródlana również wlicza się do realizacji codziennego zapotrzebowania na składniki mineralne. Ta ilość nie jest wysoka (nie ma pełnić zadania suplementującego niedobory), natomiast właściwa i jak najbardziej odpowiednia dla wody do stałego spożycia. Dzięki temu doskonale spełnia swoją podstawową funkcję - nawadniania organizmu i gwarantuje związane z tym korzyści zdrowotne.
FAKT: Woda źródlana jest odpowiednia dla wszystkich.
Jej łagodny, w pełni sprawdzony skład sprawia, że po wodę źródlaną może sięgać absolutnie każdy. Niskozmineralizowana woda źródlana jest odpowiednia do codziennego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia. Pierwiastki, które w diecie niektórych osób powinny być ograniczane, w wodach źródlanych występują w małych ilościach (dotyczy to przede wszystkim chlorków, sodu, potasu, siarczanów, fluorków oraz jodków). Wody źródlane polecane są przede wszystkim kobietom w ciąży i dzieciom, ale doskonale sprawdzą się także jako źródło zdrowego nawodnienia całej rodziny - w tym seniorów - przez cały dzień. Woda źródlana może być też wykorzystywana do przyrządzania dań, napojów i jako baza do żywności dla niemowląt, a także – zastępując twardszą wodę – do przyrządzania kawy i herbaty, by wydobyć ich aromat.
MIT: Woda źródlana wypłukuje składniki mineralne.
Mit o wypłukiwaniu wynika prawdopodobnie z niesłusznego przyrównywania wód niskozmineralizowanych do wody destylowanej, której spożycie nie jest zalecane. U osób zdrowych wydalanie składników mineralnych jest procesem fizjologicznym i podlega między innymi kontroli hormonalnej. Wyższe spożycie wody związane jest z większą diurezą, czyli zwiększonym oddawaniem moczu, jednakże odbywa się to bez zwiększenia wydalania jonów niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Są one wydalane z moczem, gdy osiągną wyższe od fizjologicznych stężenia w osoczu lub pod wpływem określonych substancji spożytych z żywnością czy preparatami farmaceutycznymi (np. leki na nadciśnienie powodują straty potasu). Wody źródlane są przeznaczone do stałego spożycia na co dzień – są bezpieczne dla każdego. Spożycie wody źródlanej/mineralnej niskozmineralizowanej nie powoduje zwiększonego wydalania składników mineralnych z organizmu.