Wykonaj prosty test w sklepie. Kupisz najlepsze pomarańcze
Pomarańcze są chętnie kupowanym w Polsce owocem. Wybór soczystego, pełnego smaku cytrusa nie należy jednak do prostych zadań. Często po obraniu pomarańczy ze skórki okazuje się, że nie nadają się do zjedzenia. Jest jednak sposób, aby kupować tylko te najlepsze.
Pomarańcze są cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Dostarczają także organizmowi kwasu foliowego, wapna, potasu, cynku, magnezu oraz żelaza. Są bardzo odżywcze, a do tego świetnie smakują. Stanowią idealną przekąskę między posiłkami i mogą zastąpić słodycze w zdrowej diecie. Nie każda pomarańcza smakuje tak samo. Zdarza się, że niektóre cytrusy mają suchy i pozbawiony naturalnej słodyczy miąższ. Jak uniknąć rozczarowania i wybrać dobrą w smaku pomarańczę?
Zobacz także: Jeść czy odcinać czarną końcówkę banana? Wyjaśniamy
To znak, że pomarańcza jest słodka i soczysta
W wyborze najlepszej pomarańczy pomoże dokładne przyjrzenie się jej skórce. Nie musisz mieć sokolego wzroku, aby zauważyć, istotny szczegół, który ułatwi zakup cytrusów. Bezpestkowe, słodkie i soczyste owoce to te z charakterystyczną dziurką na jednym z końców. Przypomina ona nieco pępek. W rzeczywistości jest to druga, nierozwinięta pomarańcza.
Sama obecność "pępka" nie zagwarantuje, że pomarańcza będzie świetnie smakować. Podczas wyboru owoców należy kierować się przede wszystkim wyglądem ich skórek. Powinny mieć one intensywny, cieszący oko kolor. Wtedy możesz mieć pewność, że cytrusy są dojrzałe, czyli też zdrowe i pełnowartościowe.
Zielona skórka to znak, że pomarańcza nie zdążyła w pełni dojrzeć i jest bardziej kwaśna. Unikaj też plam i innych zabrudzeń, ponieważ mogą być oznaką rozpoczynających się procesów gnicia.
Wykonaj prosty test dłoni
Wygląd pomarańczy jest kluczowy, jeśli chodzi o wybór najsmaczniejszego owocu. Warto jednak wziąć go do ręki i przekonać się, czy znajdujący się wewnątrz miąższ będzie odpowiednio słodki. Idealny cytrus powinien być jędrny, niezbyt twardy, ale też nie za miękki. Cechą charakterystyczną dla złej w smaku pomarańczy jest pofałdowana i luźna skórka. Znajdujący się wewnątrz takiego cytrusa miąższ jest zapewne mało soczysty.
Porównaj kilka pomarańczy. Spróbuj "zważyć" je w dłoni. Im cięższa będzie, tym słodszy po obraniu okaże się jej środek. Dojrzały i soczysty owoc ma także delikatny zapach, który wyróżni go na tle innych. Zwróć uwagę także na wypukłe końcówki. Świadczą o tym, że owoc będzie miał grubszą skórę. Najlepszym wyborem będą więc te z zaokrąglonymi i płaskimi.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl