Jeść czy odcinać czarną końcówkę banana? Wyjaśniamy
Wiele osób odruchowo odcina końcówki banana, myśląc, że coś jest z nimi nie tak. Robią tak rodzice, dziadkowie, a nawet obsługa w hotelach. Ale czy to w ogóle ma sens?
27.10.2022 | aktual.: 27.10.2022 11:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Banany to bogactwo potasu oraz wielu cennych minerałów i witamin w jednym owocu. Są także źródłem witaminy A i karotenoidów, które chronią przed chorobami przewlekłymi. Ponadto mają pozytywny wpływ na profilaktykę chorób układu krążenia i cukrzycy. Oporna skrobia skumulowana w niedojrzałych bananach działa jak prebiotyk i odżywia dobre bakterie bytujące w jelitach. Substancja ta pomaga również kontrolować glikemię poposiłkową i reguluje wydzielanie insuliny. Dzięki temu banan jest idealny dla diabetyków, a także innych osób, które walczą o niski poziom cukru.
Czym jest czarna końcówka banana?
Odpowiedź jest prosta. To pozostałość kwiatu bananowca. Dlatego jedzenie takiej końcówki nie jest niebezpieczne. Natomiast jedno warto podkreślić - nieumyte owoce mogą zawierać wiele chorobotwórczych bakterii.
Giardia lamblia w końcówce banana? Tak daliśmy się oszukać
Myślisz, że jeśli zjesz czarne końcówki od banana, to zjesz robaki? Wiele osób tak myśli. Ale na zdrowy rozum - wszelkie pasożyty, w tym Giardia lamblia, który wywołuje lambliozę, tropikalne pająki oraz inne robaki niebezpieczne dla człowieka na pewno zajęłyby cały owoc, nie tylko jego końcówkę. Związek między lambliozą a bananami jest więc identyczny, jak w przypadku każdego innego owocu. To nie owoce są winne, a brak zachowania zasad higieny ludzi, którzy je zbierają, przewożą lub sprzedają.
To dlaczego zawsze odcina się końcówkę od banana?
Czarna końcówka banana wygląda nieapetycznie, ale nic poza tym. Jest poczerniała i przejrzała, ale to w gruncie rzeczy jest właśnie jej plus - oznacza, że owoce są dojrzałe, a te są przecież najzdrowsze. Dlatego całe wnętrze banana możemy zjeść ze smakiem pod jednym warunkiem – by mieć pewność, że owoc nie zagraża naszemu zdrowiu, przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę banana.
Natomiast w hotelach końcówkę banana odcina się przede wszystkim po to, by gościom było łatwiej obrać owoc.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!