Trwa ładowanie...
banany
AHA
27-10-2022 11:04

Jeść czy odcinać czarną końcówkę banana? Wyjaśniamy

Wiele osób odruchowo odcina końcówki banana, myśląc, że coś jest z nimi nie tak. Robią tak rodzice, dziadkowie, a nawet obsługa w hotelach. Ale czy to w ogóle ma sens?

Odcinasz końcówkę banana? To błądOdcinasz końcówkę banana? To błądŹródło: WP
dxy4q1j
dxy4q1j

Banany to bogactwo potasu oraz wielu cennych minerałów i witamin w jednym owocu. Są także źródłem witaminy A i karotenoidów, które chronią przed chorobami przewlekłymi. Ponadto mają pozytywny wpływ na profilaktykę chorób układu krążenia i cukrzycy. Oporna skrobia skumulowana w niedojrzałych bananach działa jak prebiotyk i odżywia dobre bakterie bytujące w jelitach. Substancja ta pomaga również kontrolować glikemię poposiłkową i reguluje wydzielanie insuliny. Dzięki temu banan jest idealny dla diabetyków, a także innych osób, które walczą o niski poziom cukru.

Czym jest czarna końcówka banana?

Odpowiedź jest prosta. To pozostałość kwiatu bananowca. Dlatego jedzenie takiej końcówki nie jest niebezpieczne. Natomiast jedno warto podkreślić - nieumyte owoce mogą zawierać wiele chorobotwórczych bakterii.

Giardia lamblia w końcówce banana? Tak daliśmy się oszukać

Myślisz, że jeśli zjesz czarne końcówki od banana, to zjesz robaki? Wiele osób tak myśli. Ale na zdrowy rozum - wszelkie pasożyty, w tym Giardia lamblia, który wywołuje lambliozę, tropikalne pająki oraz inne robaki niebezpieczne dla człowieka na pewno zajęłyby cały owoc, nie tylko jego końcówkę. Związek między lambliozą a bananami jest więc identyczny, jak w przypadku każdego innego owocu. To nie owoce są winne, a brak zachowania zasad higieny ludzi, którzy je zbierają, przewożą lub sprzedają.

To dlaczego zawsze odcina się końcówkę od banana?

Czarna końcówka banana wygląda nieapetycznie, ale nic poza tym. Jest poczerniała i przejrzała, ale to w gruncie rzeczy jest właśnie jej plus - oznacza, że owoce są dojrzałe, a te są przecież najzdrowsze. Dlatego całe wnętrze banana możemy zjeść ze smakiem pod jednym warunkiem – by mieć pewność, że owoc nie zagraża naszemu zdrowiu, przed spożyciem należy dokładnie umyć skórkę banana.

dxy4q1j

Natomiast w hotelach końcówkę banana odcina się przede wszystkim po to, by gościom było łatwiej obrać owoc.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dxy4q1j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxy4q1j