10 prostych sposobów, aby dostarczać dobre tłuszcze
Masło orzechowe
Słowo tłuszcz ma negatywny wydźwięk. Tymczasem w naszej żywności kryją się dobre tłuszcze - jednonienasycone kwasy (MUFA) i wielonienasycone kwasy (PUFA), które są częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Warto o nich pamiętać, gdyż zawdzięczamy im m.in. zapobieganie chorobom serca.
Słowo tłuszcz ma negatywny wydźwięk. Tymczasem w naszej żywności kryją się dobre tłuszcze - jednonienasycone kwasy (MUFA) i wielonienasycone kwasy (PUFA), które są częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Warto o nich pamiętać, gdyż zawdzięczamy im m.in. zapobieganie chorobom serca.
Zacznij od zmiany porannego menu. Eksperci radzą, aby w ramach urozmaicenia sięgnąć po masło orzechowe.
Najlepiej z migdałami lub orzechami nerkowca w środku. Są one źródłem dobrych tłuszczów i błonnika.
Gdy czasem po południu dopada cię głód, wybierz nietypowe zestawienie masła orzechowego z jabłkiem.
Tekst na podst. doctoroz.com (ms)/(kg), WP Kobieta