3 popularne dodatki, które rujnują zdrowie i figurę
Majonez, ketchup i sos barbecue - oto trzech winowajców w kuchni. Jak wpływają na zdrowie i czym można je zastąpić?
08.09.2015 | aktual.: 11.11.2015 19:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przyprawy to świetny sposób na urozmaicenie smaku i wartości odżywczych dania. Ale zamiast sięgać po zdrowsze alternatywy soli i wybierać zioła najlepiej prosto z własnego ogródka lub doniczki na parapecie, zdarza nam się używać gotowych dodatków w postaci sosów. Majonez, ketchup i sos barbecue - oto trzech winowajców w kuchni. Jak wpływają na zdrowie, dlaczego przez nie mieścimy się w ulubione jeansy i czym można je zastąpić?
Na celowniku: ketchup!
Dorodny pomidor na etykiecie może sugerować, że to produkt w pełni zdrowy. W jego składzie oczywiście znajdziemy te warzywa i dostarczymy organizmowi pewnych dawek witaminy A i C oraz likopen, czyli przydatny do profilaktyki raka przeciwutleniacz. Faktem jest też, że jednocześnie spożyjemy spore ilości niepotrzebnego cukru i soli. Ten pierwszy to nie tylko zagrożenie dla idealnej figury przez szybki przyrost wagi. Spożywany w nadmiarze prowadzi do uszkodzeń zębów, dolegliwości skórnych czy problemów z wątrobą. Z kolei sól niekorzystnie wpływa na ciśnienie, zatrzymuje wodę w organizmie i znacznie podwyższa ryzyko chorób serca. Czytając etykiety niektórych ketchupów natrafimy na szereg innych dodatków, które wzbogacają jego smak i przedłużają termin ważności, ale jednocześnie negatywnie oddziałują na nasze zdrowie. Rozwiązaniem w tym przypadku będzie zrobienie domowego ketchupu lub wyszukanie na półce takiej propozycji, która ma jak najkrótszy skład, a cukier nie
zajmuje pierwszego, dominującego miejsca.
Zobacz: taki ketchup jest zdrowy
Co siedzi w majonezie?
Kanapki, sałatki i różne dania warzywne niezaprzeczalnie lepiej smakują z majonezem. I fakt ten sprawia, że dodatek ten znaleźć można w wielu polskich lodówkach. Niestety, w jego składzie znajdziemy mnóstwo tłuszczów nasyconych, które mogą sprawić, że w szybkim tempie przytyjemy i narazimy się na wiele chorób układu krążenia oraz serca. Kolejnym niebezpieczną substancją w tym produkcie jest olej sojowy, czyli mocno przetworzona substancja, która może pogorszyć nasze zdrowie już na poziomie komórkowym. Ponadto, wiele z dostępnych na rynku majonezów, podobnie jak ketchup, ma na pierwszym miejscu w składzie cukier (choć w tradycyjnej recepturze potrzebna jest jedynie szczypta). Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie wersji domowej, najlepiej sięgać po produkt o niskiej zawartości tłuszczu.
Podejrzane sosy: do steków i barbecue
Sezon grillowy lub wizyta w restauracji specjalizującej się w stekach nieodzownie łączą się z konsumpcją charakterystycznych dodatków. Sos barbecue lub do steków podobnie, jak majonez i ketchup również zawierają spore ilości niepotrzebnego cukru lub - co gorsza - sztucznych słodzików. Naładowane są również solą i konserwantami, które wzmacniają ich smak. Przygotowując w ten sposób mięso lub wybierając je z menu podstawmy na zioła oraz sosy na bazie jogurtów naturalnych. Gwarantujemy, że danie będzie równie pyszne, a znacznie mniej kaloryczne.
Na podstawie healthdigezt.com/mp/WP Kobieta