Fitness8 korzyści, na które możesz liczyć, jeśli zrezygnujesz z cukru

8 korzyści, na które możesz liczyć, jeśli zrezygnujesz z cukru

8 korzyści, na które możesz liczyć, jeśli zrezygnujesz z cukru
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Statystyczna Polka pochłania rocznie blisko 40 kilogramów cukru. Pod różną postacią, ponieważ sacharoza, glukoza czy fruktoza są obecne w wielu produktach, czasem nawet niekojarzonych ze słodkościami, np. musztardzie i keczupie. Dlaczego warto eliminować je z naszego jadłospisu?

Zmniejszysz ryzyko otyłości

Kilka miesięcy temu koncern PepsiCo ogłosił, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat zmieni recepturę większości swoich produktów i ograniczy w nich zawartość cukru i substancji słodzących. Była to odpowiedź na podobną deklarację złożoną wcześniej przez Coca-Colę.

Wytwórcy słynnych na całym świecie napojów chcą w ten sposób włączyć się do walki z epidemią otyłości, czyli jednej z najgroźniejszych dziś chorób cywilizacyjnych. Nie ulega bowiem wątpliwości, że nadmiar cukru powoduje bardzo szybki przyrost wagi ciała, co przynosi poważne konsekwencje zarówno dla zdrowia, jak i urody.
Zobacz także: 12 zamienników soli. Prosto i zdrowo

1 / 7

Wygrasz z… uzależnieniem

Obraz
© Shutterstock.com

Naukowcy coraz częściej porównują słodycze do innych uzależniających używek. Na przykład Ashley Gerhardt z Uniwersytetu Yale doszła do wniosku, że aktywność mózgu osób, które przepadają za słodkimi przekąskami, jest taka sama jak u narkomanów.

Natomiast słynny amerykański pediatra i specjalista do walki z otyłością – Robert Lustig, domaga się wprowadzenia kar za sprzedaż słodyczy w szkołach. „Zagrożenie zdrowia wywołane nadmierną konsumpcją cukru jest tak wielkie, że usprawiedliwia to wprowadzenie regulacji podobnych do tych, na jakie zdecydowano się w przypadku alkoholu czy nikotyny” – napisał na łamach prestiżowego magazynu „Nature”. Lustig od dawna twierdzi, że cukier działa na mózg w podobny sposób, co najbardziej uzależniające substancje – kokaina czy heroina.

2 / 7

Odkwasisz organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Nadmiar cukru zaburza naszą równowagę kwasowo-zasadową. Pojawiają się wówczas odchylenia od normy krwi, która powinna mieć odczyn zasadowy i pH wynoszące ok. 7. Zazwyczaj jest jednak kwaśna, a gdy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas, pojawia się zjawisko zwane acydozą, czyli zakwaszaniem.

Problem objawia się zwłaszcza pogorszeniem samopoczucia: narzekamy na permanentne zmęczenie, nie mamy energii życiowej, męczą nas bóle i zawroty głowy oraz wahania nastrojów. Pojawiają się problemy z koncentracją, a także pamięcią. Zakwaszone środowisko osłabia też układ odpornościowy. Paznokcie stają się kruche i łamliwe, natomiast włosy tracą blask i wypadają. Osoby dotknięte acydozą skarżą się także na problemy z cerą.

3 / 7

Uchronisz się przed cukrzycą

Obraz
© Shutterstock.com

Badania naukowe jednoznacznie wykazują, że skłonność do osładzania sobie życia może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. To schorzenie jest obecnie czwartym najpoważniejszym problemem zdrowotnym na naszej planecie, a zdaniem specjalistów w 2020 r. awansuje na drugie miejsce, tuż za chorobami układu krążenia.

Na cukrzycę cierpi ponad trzy miliony Polaków. Co roku ponad 20 tysięcy z nich umiera, a główną przyczyną śmierci są powikłania choroby, często nawet niezdiagnozowanej i nieleczonej. Konsekwencją nierozpoznanej cukrzycy bywają uszkodzenia nerek i naczyń krwionośnych, zawały serca, udary mózgu czy utrata wzroku.

4 / 7

Powstrzymasz procesy starzenia

Obraz
© Shutterstock.com

Słodkie produkty kojarzymy z uczuciem błogości i przyjemności, jednak te miłe emocje szybko opadną, gdy zdamy sobie sprawę z tego, że nadprogramowy cukier łączy się w naszym organizmie z białkami, uruchamiając proces tzw. glikacji. W efekcie niszczone są włókna kolagenowe odpowiedzialne za sprężystość i jędrność skóry, która staje się wówczas podatna na zmarszczki i traci blask.

Wpływ diety bogatej w cukier na skórę zaczyna objawiać się już około 35. roku życia, gdy słabnie produkcja kolagenu.

5 / 7

Unikniesz problemów z układem krążenia

Obraz
© Shutterstock.com

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie cukru wynosiło mniej niż 10 proc. całkowitego spożycia kalorii, czyli w przypadku kobiet ok. 50 gramów. Badania naukowe wykazały, że jeśli regularnie przekraczamy tę dawkę i pochłaniamy każdego dnia ok. 100-120 g cukru, wtedy narażamy się na trzykrotnie większe ryzyko śmierci w wyniku rozmaitych chorób układu krążenia. Zarówno sacharoza (cukier trzcinowy i buraczany), jak i owocowa fruktoza, zwiększają bowiem poziom trójglicerydów w surowicy krwi, co grozi zawałem serca albo udarem mózgu.

6 / 7

Zapobiegniesz próchnicy

Obraz
© Shutterstock.com

Dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko próchnicy, co oznacza nie tylko mało estetyczne uzębienie, ale także ból, wady zgryzu czy problemy z gryzieniem i przeżuwaniem pokarmów. Panoszące się w jamie ustnej bakterie stanowią również zagrożenie dla innych organów m.in. serca, płuc i nerek, mogą być przyczyną rozwoju cukrzycy. Przedostanie się drobnoustrojów do krwioobiegu powodują niekiedy zakażenie całego organizmu, wpływając tym samym na sprawność wszystkich narządów.

7 / 7

Ochronisz wątrobę

Obraz
© Shutterstock.com

Cukier przetwarzamy głównie w wątrobie, czego konsekwencją jest nadmierne obciążenie tego organu, co może wywoływać jego otłuszczenie, z którym często zmagają się także alkoholicy. Początkowo problem bywa zwykle nieodczuwalny, ponieważ nie daje żadnych objawów, z czasem pojawiają się jednak niepokojące dolegliwości: osłabienie, ciągłe uczucie zmęczenia, bezsenność, kiepskie samopoczucie, a nawet stany depresyjne. Nieleczone stłuszczenie wątroby prowadzi do tzw. zespołu metabolicznego, którego symptomami są: podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi i niskie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL czy nadmiar tkanki tłuszczowej.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (110)