Anemia z niedoboru żelaza
Wywołana jest niedoborem żelaza we krwi, co powoduje, że szpik kostny nie wytwarza wystarczającej ilości hemoglobiny - przenoszącego tlen barwnika czerwonych krwinek. Organizm nie otrzymuje wtedy wystarczającej ilości tlenu. Dla anemii z niedoboru żelaza, oprócz objawów typowych dla niedokrwistości, charakterystyczne są łamliwe paznokcie, zajady i bolesność języka. Główne przyczyny to dieta uboga w żelazo, nadmierne krwawienie (w wyniku urazu albo operacji), ciąża, słabe wchłanianie żelaza z jedzenia, obfite miesiączki. Choroba często występuje u kobiet.
Jeśli zaobserwuje się któryś z wcześniej wymienionych objawów, należy zgłosić się do lekarza. Specjalista zleci badanie krwi, aby ocenić poziom żelaza i liczbę czerwonych krwinek. Może przepisać tabletki zawierające żelazo, leki kontrolujące nadmierne krwawienia miesięczne albo zleci przyjmowanie żelaza w zastrzykach. Bardzo ważna jest właściwa dieta. Trzeba jeść produkty bogate w żelazo (takie jak zielone warzywa, buraki, natka pietruszki, chude mięso, jajka, pieczywo pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, suszone owoce). Wchłanianie żelaza hamuje picie herbaty podczas posiłków.