Baba ghanoush – przeciwzmarszczkowa pasta z bakłażanu
Nadmierna eskpozycja ciała na słońce nie służy naszej skórze. Potrzebujemy ochrony, która będzie działać od wewnątrz. Badania pokazują, że baba ghanoush pomaga walczyć ze zmarszczkami. Warto zamienić chipsy na pyszną i zdrową przekąskę. Jak ją przyrządzić?
19.08.2014 | aktual.: 19.08.2014 12:15
Nadmierna eskpozycja ciała na słońce nie służy naszej skórze. Potrzebujemy ochrony, która będzie działać od wewnątrz. Badania pokazują, że baba ghanoush pomaga walczyć ze zmarszczkami. Warto zamienić chipsy na pyszną i zdrową przekąskę. Jak ją przyrządzić?
Trwa sierpień, a więc jest odpowiednia pora na sezonowe owoce i warzywa. Warto sięgać po dobra natury. Przedstawiamy propozycję opartą na baba ghanoush. Można podawać ją z zieloną fasolką szparagową i brokułami. Świeże warzywa zanurzone w puszystym kremie są doskonałą propozycją na gorące popołudnie. Brzmi smakowicie?
Zielone warzywa są pełne przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które pomagają walczyć ze zmarszczkami.
Fasola jest bogata w witaminy C i K, a także mangan, krzem, błonnik i mikroelementy, które mają istotne znaczenie w syntezie kolagenu. Natomiast bakłażan to doskonałe źródło błonnika, miedzi, manganu, potasu i kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Ponadto roślina opóźnia procesy starzenia i hamuje rozwój komórek nowotworowych. Gładka skóra jest jego zasługą. Jej wygląd poprawia także czerwona kapusta, jarmuż, szpinak, czerwona papryka, buraki i bazylia.
Warzywa zawierają też związki fenolowe, które działają jak przeciwutleniacze i chronią błony komórkowe przed uszkodzeniem, a także kwas chlorogenowy, który jest silnym antyoksydantem neutralizującym wolne rodniki. Jeśli próbujesz schudnąć lub chcesz po prostu odżywiać się zdrowo, zielona fasolka i bakłażany są świetną porcją witamin i minerałów. Kubek bakłażanu zawiera zaledwie 35 kalorii. To tyle faktów, a teraz czas na pyszny przepis.
Przepis: Baba Ghanoush – pasta z pieczonego bakłażanu
Składniki:
2 duże bakłażany
½ szklanki tahini (pasty sezamowej)
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
6 łyżek soku z cytryny
2 zmielone ząbki czosnku
łyżeczka soli
szczypta pieprzu cayenne
łyżka oliwy
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bakłażany umyć i podziurkować widelcem. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut – do momentu aż bakłażan miejscami się zapadnie, skórka będzie cienka i wypieczona, a miąższ bardzo miękki i słodki. Następnie ostudzić, przekroić na pół i wybrać miąższ. Odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć go do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny i pastę tahini. Wszystko zmiksować. Przed podaniem pastę należy schłodzić, polać oliwą i udekorować zieloną pietruszką. Serwować z ulubionym pieczywem, ugotowaną zieloną fasolą, brokułami lub innymi świeżymi warzywami.
Uwaga!
Aby wydobyć głęboki smak pasty, można zastosować inną metodę. Baba ghanoush swój wyjątkowy aromat zawdzięcza opaleniu bakłażanów. Należy ułożyć je przy ogniu palinka gazowego w kuchence, a następnie opalać przez kwadrans, co kilka minut obracając je przy pomocy widelca. Powinny przypalić się równo z każdej strony. Potem zwęglone bakłażany włożyć na kolejne 15 minut do piekarnika. Po ostudzeniu utrzeć z pozostałymi składnikami.
Tekst na podst. youbeauty .com/(ms/gabi), kobieta.wp.pl