Bądź na czasie - zrób konfiturę!

Koniec lata to najlepszy czas na uzupełnienie zapasów w piwniczce o nowe przetwory owocowe. Z wiśni, jabłek, gruszek, czarnych porzeczek można wyczarować smaczne i zdrowe konfitury, które w długie jesienne i zimowe wieczory wywołają w nas wspomnienie minionego lata. W tym roku produkty domowej roboty są niezwykle modne – zabaw się w gospodynię, a domownicy docenią twoje zaangażowanie.

Obraz

Koniec lata to najlepszy czas na uzupełnienie zapasów w piwniczce o nowe przetwory owocowe. Z wiśni, jabłek, gruszek, czarnych porzeczek można wyczarować smaczne i zdrowe przetwory, które w długie jesienne i zimowe wieczory wywołają w nas wspomnienie minionego lata. W tym roku produkty domowej roboty są niezwykle modne! Zabaw się w gospodynię, a domownicy docenią twoje zaangażowanie.

Eksperymentuj!

Jeśli lubisz gotować niestandardowo i wciąż zaskakiwać nowymi pomysłami, skorzystaj z naszych podpowiedzi i przygotuj przetwory z prawdziwego zdarzenia. Do słoika możesz wrzucić nie tylko owoce i cukier, ale również inne, słodkie dodatki – płatki migdałowe lub kokosowe, rodzynki, pokrojone daktyle oraz aromatyczne przyprawy. Do kompotów i dżemów z jabłek doskonale będą pasować aromatyczne goździki oraz imbir. Jeśli przygotowujesz konfiturę gruszkową, dodaj kardamon oraz świeżą skórkę z cytryny. Brzoskwinie wspaniale komponują się z likierami, natomiast morele z cynamonem. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wypróbowała naprawdę nietypowe przepisy i do słoika wrzuciła nie tylko jabłka i gruszki, ale również jarzębinę, albo z cytryny uczyniła główny składnik np. konfitury. Produkty, które wyczarujesz, będą aromatyczne, smaczne i oryginalne.

ZOBACZ PRZEPISY NA PRZETWORY:

ZOBACZ RÓWNIEŻ DANIA Z OWOCAMI:
Jak to się robi?

Sporządzenie przetworów owocowych jest bardzo proste – w praktyce więcej czasu zajmuje zebranie owoców i obranie ze skórek, niż sam proces tworzenia. Pamiętaj o tym, aby wybierać owoce zdrowe, dość twarde, ale takie które łatwo puszczają soki. Przed wrzuceniem do słoika należy usunąć wszelkie ogonki i szypułki, a następnie sparzyć owoce (do wrzątku nie wrzucamy jednak malin i podobnych, równie delikatnych owoców). Następnie należy pokroić sparzone owoce i zasypać cukrem. Ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje i nie przesłodzić konfitury. Zazwyczaj stosuje się proporcję 2:1 (np. jeden kilogram owoców należy zasypać ½ kg cukru, ale nie jest to reguła – w przypadku owoców kwaśnych, takich jak czarne porzeczki możemy zastosować proporcję 2:2. Dziś najlepszym rozwiązaniem wydaje się jednak zakup paczuszki cukru żelującego (żelfixu), który zagęści konfiturę (szczegóły zastosowania znajdziemy na opakowaniu). Przyprawy dodajemy wraz z cukrem, natomiast wszelkie dodatki, takie jak rodzynki czy daktyle należy
najpierw sparzyć.

Zasypane cukrem owoce powinniśmy ostawić na około 2 godziny, aby mogły puścić sok. Czas gotowania jest bardzo różny i zależy od owoców. Dżem z malin gotujemy około 5 minut, natomiast gotowanie konfitury z gruszek powinno trwać około 50 minut, z moreli – ponad godzinę, z jabłek – również ponad godzinę. Wszystko zależy również od tego, jaką konsystencję konfitur lubimy najbardziej. Jeśli chcemy, aby w słoiku znalazły się duże kawałki owoców, skróćmy nieco czas gotowania. Pamiętajmy, aby wyparzyć również słoiki i na końcu szczelnie je zamknąć.

Z czym to się je?

Konfiturami możesz posmarować zwykłą grzankę, wykorzystać jako masę do tortów, albo nadzienie do naleśników. Wszystko jest dozwolone i zależy od twojej kulinarnej fantazji. Warto również przygotować syropy owocowe lub konfitury o płynnej konsystencji, aby można było polać nimi potrawę. Przetwory z owoców są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów, serwowanych w niedzielne popołudnie spędzane w rodzinnym gronie. Sprawdź nasze przepisy!

ZOBACZ PRZEPISY NA PRZETWORY:

ZOBACZ RÓWNIEŻ DANIA Z OWOCAMI:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Aktorkę brutalnie pobił partner. "Rehabilitacja do końca życia"
Aktorkę brutalnie pobił partner. "Rehabilitacja do końca życia"