Trwa ładowanie...

Biała czekolada i wiśnie na wielkanocnym mazurku. Pyszna wersja tradycyjnego ciasta od Ani Starmach

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wszystko wskazuje na to, że do stołu świątecznego zasiądziemy w okrojonym gronie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby spróbować sobie umilić ten czas przepysznym ciastem. Ten przepis od Ani Starmach ma szansę podbić polskie stoły.

Share
Świąteczny mazurekŚwiąteczny mazurekŹródło: 123RF
d2cd4k9

Mazurek wielkanocny to symbol kończącego się Wielkiego Postu. Wypiek ten pochodzi z Turcji, na polskich stołach zagościł w XVIII. Ciasto to można w dowolny sposób dekorować, dzięki czemu cieszy nie tylko podniebienia, ale także oczy. Tym razem wypróbuj jego unowocześnioną wersję.

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

Ania Starmach na swoim Instagramie zaproponowała interesujący przepis:

d2cd4k9

"Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym" - zachęca gwiazda na swoim profilu. Zdjęcie wypieku sprawia, że wszystkim łasuchom cieknie ślinka. Oto składniki na wypiek dla czterech osób:

150 gramów mąki pszennej;

140 gramów masła;

70 gramów drobnego cukru;

60 gramów mąki ziemniaczanej;

40 gramów gorzkiego kakao;

jajko.

Składniki na masę:

300 gramów białej czekolady;

d2cd4k9

150 mililitrów śmietanki trzydziestoprocentowej;

200 gramów wiśni;

półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;

cztery łyżki cukru.

Tak przygotujesz mazurek Ani Starmach

Wymieszaj składniki na ciasto. Zlep je w kulę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj powstałą masę i przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 na 33 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

d2cd4k9

W międzyczasie zagotuj śmietankę, zdejmij ją z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj ją do śmietanki, odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj. Wylej czekoladowo-śmietankową masę na ostudzony spód ciasta. Włóż do lodówki i poczekaj, aż masa stężeje. Następnie podgrzej wiśnie z cukrem. W soku rozpuść mąkę i dodaj ją do owoców. Całość zagotuj i ostudź. Gdy owoce wystygną, udekoruj nimi gotowego mazurka.

Wysoce przetworzona żywność. Naukowcy biją na alarm

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cd4k9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cd4k9
d2cd4k9