Blisko ludziBiała czekolada i wiśnie na wielkanocnym mazurku. Pyszna wersja tradycyjnego ciasta od Ani Starmach

Biała czekolada i wiśnie na wielkanocnym mazurku. Pyszna wersja tradycyjnego ciasta od Ani Starmach

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wszystko wskazuje na to, że do stołu świątecznego zasiądziemy w okrojonym gronie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby spróbować sobie umilić ten czas przepysznym ciastem. Ten przepis od Ani Starmach ma szansę podbić polskie stoły.

Świąteczny mazurek
Świąteczny mazurek
Źródło zdjęć: © 123RF
Marta Kutkowska

23.03.2021 13:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mazurek wielkanocny to symbol kończącego się Wielkiego Postu. Wypiek ten pochodzi z Turcji, na polskich stołach zagościł w XVIII. Ciasto to można w dowolny sposób dekorować, dzięki czemu cieszy nie tylko podniebienia, ale także oczy. Tym razem wypróbuj jego unowocześnioną wersję.

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami

Ania Starmach na swoim Instagramie zaproponowała interesujący przepis:

"Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym" - zachęca gwiazda na swoim profilu. Zdjęcie wypieku sprawia, że wszystkim łasuchom cieknie ślinka. Oto składniki na wypiek dla czterech osób:

150 gramów mąki pszennej;

140 gramów masła;

70 gramów drobnego cukru;

60 gramów mąki ziemniaczanej;

40 gramów gorzkiego kakao;

jajko.

Składniki na masę:

300 gramów białej czekolady;

150 mililitrów śmietanki trzydziestoprocentowej;

200 gramów wiśni;

półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;

cztery łyżki cukru.

Tak przygotujesz mazurek Ani Starmach

Wymieszaj składniki na ciasto. Zlep je w kulę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj powstałą masę i przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 na 33 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

W międzyczasie zagotuj śmietankę, zdejmij ją z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj ją do śmietanki, odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj. Wylej czekoladowo-śmietankową masę na ostudzony spód ciasta. Włóż do lodówki i poczekaj, aż masa stężeje. Następnie podgrzej wiśnie z cukrem. W soku rozpuść mąkę i dodaj ją do owoców. Całość zagotuj i ostudź. Gdy owoce wystygną, udekoruj nimi gotowego mazurka.

Komentarze (0)