Biała czekolada i wiśnie na wielkanocnym mazurku. Pyszna wersja tradycyjnego ciasta od Ani Starmach
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wszystko wskazuje na to, że do stołu świątecznego zasiądziemy w okrojonym gronie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby spróbować sobie umilić ten czas przepysznym ciastem. Ten przepis od Ani Starmach ma szansę podbić polskie stoły.
23.03.2021 13:35
Mazurek wielkanocny to symbol kończącego się Wielkiego Postu. Wypiek ten pochodzi z Turcji, na polskich stołach zagościł w XVIII. Ciasto to można w dowolny sposób dekorować, dzięki czemu cieszy nie tylko podniebienia, ale także oczy. Tym razem wypróbuj jego unowocześnioną wersję.
Czytaj też: Dietetyczne desery - fit słodycze na diecie
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Ania Starmach na swoim Instagramie zaproponowała interesujący przepis:
"Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym" - zachęca gwiazda na swoim profilu. Zdjęcie wypieku sprawia, że wszystkim łasuchom cieknie ślinka. Oto składniki na wypiek dla czterech osób:
150 gramów mąki pszennej;
140 gramów masła;
70 gramów drobnego cukru;
60 gramów mąki ziemniaczanej;
40 gramów gorzkiego kakao;
jajko.
Składniki na masę:
300 gramów białej czekolady;
150 mililitrów śmietanki trzydziestoprocentowej;
200 gramów wiśni;
półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;
cztery łyżki cukru.
Tak przygotujesz mazurek Ani Starmach
Wymieszaj składniki na ciasto. Zlep je w kulę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj powstałą masę i przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 na 33 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
W międzyczasie zagotuj śmietankę, zdejmij ją z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj ją do śmietanki, odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj. Wylej czekoladowo-śmietankową masę na ostudzony spód ciasta. Włóż do lodówki i poczekaj, aż masa stężeje. Następnie podgrzej wiśnie z cukrem. W soku rozpuść mąkę i dodaj ją do owoców. Całość zagotuj i ostudź. Gdy owoce wystygną, udekoruj nimi gotowego mazurka.