Kaki. Jak wykorzystać egzotyczny owoc na kilka sposobów? Skorzystaj z przepisów
Kaki zwany inaczej persymoną zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych i nie tylko. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, ponieważ posiada bardzo dużą dawkę betakarotenu. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać ten niecodzienny owoc, koniecznie zajrzyj poniżej.
06.11.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:43
Kaki nie jest szczególnie popularnym owocem w Polsce. Nie znaczy to jednak, że nie można go wykorzystać na kilka ciekawych sposobów, np. jako dodatek do ciasta. Czas odczarować niedoceniane kaki i sięgnąć po intrygujące przepisy na wypieki, ale nie tylko.
Kaki – pomysł na kruchą i delikatną tartę
Składniki:
- 250 g mąki;
- 150 g masła;
- 3 łyżki cukru;
- jajko;
- 3 owoce kaki;
- 2 łyżki miodu;
- 250 g serka mascarpone;
- 3 łyżki soku pomarańczowego;
- pestki granatu;
- sól.
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z solą i dodaj posiekane zimne masło. Następnie wbij jajko i wsyp cukier. Całość zagnieć na gładkie ciasto, które zawiniesz w folię aluminiową – schowaj do zamrażarki na godzinę. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, nie zapomnij o nakłuciu widelcem w kilku miejscach. Podpiecz ciasto w piekarniku w 180°C przez 10 minut i pozostaw do ostygnięcia. Tymczasem wymieszaj serek mascarpone z miodem i sokiem pomarańczowym, a następnie rozsmaruj go na spodzie tarty. Kaki obierz i pokrój w cienkie plastry, po czym ułóż owoce na serku. Tartę piecz około kwadransa, aby owoce się zarumieniły. Przed podaniem posyp pestkami granatu.
Kaki – sposób na dżem
Składniki:
- 10 dojrzałych owoców kaki;
- 1,5 szklanki cukru;
- sok z cytryny;
- kilka łyżek wody;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Umyj, obierz i pokrój kaki w drobną kostkę. Przełóż kawałki do rondla i dodaj cukier. Podgrzewaj całość na średnim ogniu i cały czas mieszaj – poświęć na to 20 minut. Z kolei w misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z wodą i dodaj mieszankę do owoców. Wlej sok z cytryny i jeszcze przez 10 minut podgrzewaj składniki, aż dżem lekko zgęstnieje. Przełóż masę do słoików i zostaw do ostudzenia.
Kaki – sałatka z dodatkiem łososia
Składniki:
- pól paczki rukoli;
- owoc kaki;
- 50 g łososia wędzonego;
- łyżka oliwy;
- łyżka soku z cytryny;
- garść orzechów nerkowca;
- sól.
Przygotowanie:
Przepłucz rukolę, osusz i włóż do miski. Obierz kaki i pokrój w kostkę, także pokrój łososia. Upraż orzechy na suchej patelni. Wszystkie składniki do miski, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec dopraw całość solą.
Kaki – odżywczy koktajl
Składniki:
- 2 owoce kaki;
- 2 mandarynki;
- pomarańcza;
- jabłko.
Przygotowanie:
Umyj, obierz i pokrój kaki – przełóż cząstki do blendera. Dodaj także obraną i pozbawioną pestek pomarańczę oraz mandarynki. Z kolei jabłko obierz, usuń gniazdo z nasionami i także wrzuć do blendera. Całość zmiksuj i rozlej do szklanek.