Blat kuchenny – granit czy konglomerat?

Blat kuchenny – granit czy konglomerat?

Blat kuchenny – granit czy konglomerat?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Marlena Kostyńska
03.09.2018 11:24, aktualizacja: 20.09.2018 11:30

Solidny i odporny blat kuchenny to rozwiązanie, które sprawdzi się na długie lata. Do najlepszych jakościowo materiałów na blaty kuchenne należą konglomeraty i granit. Który z nich wybrać?

Czym się wyróżnia blat kuchenny z granitu?

Blat kuchenny z granitu to najwyższej jakości opcja, jeśli myślimy o blacie z kamienia naturalnego. W przypadku blatów kamiennych do kuchni często pod uwagę bierze się również takie kamienie jak marmur oraz trawertyn, jednak żadna z tych skał nie dorównuje jakością granitowi. Mniej popularną alternatywą dla granitu, marmuru i trawertynu są bazalt oraz porfir.

Jeśli chodzi o funkcjonalność i wygodę użytkowania to właśnie blaty granitowe wygrywają z innymi kamieniami naturalnymi. Poza trwałością, odpornością na wysokie temperatury oraz wilgoć, granit – w przeciwieństwie do innych kamieni – nie wymaga impregnacji. Wynika to z faktu, że sam w sobie nie jest podatny na nasiąkanie wodą ani innymi substancjami. Oznacza to, że blat kuchenny z granitu nie ulegnie zaplamieniu tłuszczem ani sokiem z owoców czy warzyw.

Wysoka jakość blatów granitowych wiąże się też z ceną wyższą niż w przypadku innych kamieni naturalnych. Należy też pamiętać, że granit to ciężki materiał na blat, dlatego konieczne jest wybranie odpowiednich mebli.

Czym się wyróżnia blat kuchenny z konglomeratu?

Konglomerat nazywany jest również kamieniem sztucznym, ale w rzeczywistości jest to zmielony kamień naturalny (np. marmur bądź granit) połączony za pomocą żywicy poliestrowej bądź cementu. Dodatkowo do w składzie konglomeratu znajdziemy różne pigmenty, dzięki którym możliwe jest uzyskanie bardzo wielu opcji kolorystycznych podczas produkcji blatów z konglomeratu. Blaty z konglomeratu oferują nie tylko szeroką paletę kolorystyczną, ale też umożliwiają wybór między powierzchniami matowymi i błyszczącymi.

Cechy użytkowe blatów kuchennych z konglomeratu są zbliżone do tych wyróżniających blaty z kamienia naturalnego, są jednak pewne różnice. Powierzchnie z kamienia sztucznego rysują się łatwiej od granitu, wykazują też pewną podatność na przebarwienia, ale są lżejsze. Poza tym jednak konglomerat jest trwały, znosi wysokie temperatury, nie niszczy się pod wpływem środków chemicznych i dobrze znoszą kontakt z wodą.

Blat granitowy czy blat z konglomeratu?

Jednym z głównych czynników przy decydowaniu się między blatem granitowym a takim z konglomeratu jest prawdopodobnie cena. Blaty granitowe należą do najdroższych na rynku, ponieważ za metr kwadratowy takiego blatu zapłacimy od 500 zł do nawet 2000 zł. Konglomerat również nie jest tani, ale jednak jego cena waha się między 400 zł a 1200 zł. Warto też zauważyć, że w przypadku konglomeratu mamy opcję uzyskania grubszego blatu w korzystniejszej cenie niż w przypadku granitu. Należy też pamiętać o doliczeniu kosztu montażu blatu kuchennego.

Z kwestii praktycznych, poza ceną istotna może się okazać waga blatu. Blaty wykonane z konglomeratu są lżejsze od granitowych, co ułatwia ich montaż. Do tego kamień jest materiałem z natury zimnym, natomiast konglomerat okaże się ciepły w dotyku.

Ostatnia kwestia to kolorystyka. Blaty z granitu są stylowe, ale nie wybór pod względem stylistyki jest ograniczony. W przypadku blatów z konglomeratu do wyboru mamy powierzchnie matowe i błyszczące, a także wiele opcji kolorystycznych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także