Z czego blat kuchenny? Popularne materiały na blaty kuchenne
Wybór materiału na blat kuchenny jest istotny ze względów praktycznych i estetycznych. Możliwości jest sporo, warto więc zastanowić się, które rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni.
30.08.2018 08:34
Blat kuchenny z drewna
Blat drewniany to z całą pewnością wybór kuszący, jeśli chodzi o estetykę i naturalność aranżacji kuchennej. Drewno jest też uniwersalny, ponieważ świetnie wpasowuje się w wystroje tradycyjne, ale też bez problemu dopasujemy taki blat do wystroju nowoczesnego i takiego stawiającego na minimalizm. Należy jednak pamiętać, że blat kuchenny z drewna jest podatny na uszkodzenia i czynniki takie jak temperatura czy wilgoć. Oznacza to, że wszelkie płyny, szczególnie te barwiące, trzeba szybko zetrzeć z powierzchni drewnianego blatu, by uniknąć pojawienia się plam. Stawianie na drewnie gorących naczyń lub garnków również może prowadzić do uszkodzenia powierzchni. Odpowiednia konserwacja blatu z drewna jest ważna, ale na szczęście tego typu blaty bez problemu poddamy nawet wielokrotnej renowacji.
Blat kuchenny z kamienia
Blat kuchenny wykonany z kamienia naturalnego zapewnia kuchni luksusowy wygląd, co wiąże się też z wysokimi kosztami. W zamian otrzymujemy za to odporność temperaturę, wilgoć i inne szkodliwe czynniki. Stopień trwałości blatu kamiennego zależy też od konkretnego materiału. Do wyboru mamy m.in. granit, marmur czy trawertyn. Pewnym minusem w przypadku jasnych blatów z kamienia naturalnego jest ryzyko powstawania przebarwień, szczególnie na skutek zaplamienia sokiem z czarnej porzeczki lub czerwonym winem.
Blat kuchenny z kompozytu
Z czego jeszcze można wykonać blat kuchenny? Ciekawą propozycją są też blaty kompozytowe, a więc wykonane z konglomeratów. Materiał wykorzystany do produkcji takich blatów określany jest również kamieniem syntetycznym – jego skład to zmielony granit bądź marmur, który skleja się żywicą poliestrową, często dodając do mieszaniny również inne materiały wpływające na ostateczny wygląd powierzchni blatu. Dzięki temu uzyskuje się szeroki asortyment kolorystyczny, w tym np. białe blaty kwarcowe. Zaletą blatów kompozytowych jest nie tylko możliwość łatwego dopasowania stylistyki do wnętrza kuchni, ale też ich wytrzymałość i łatwość pielęgnacji powierzchni. Nie musimy obawiać się wysokich temperatur czy preparatów czyszczących wykorzystywanych w kuchni. Czy blat kompozytowy jest więc idealnym wyborem? Jeśli weźmiemy pod uwagę wysoką cenę i ryzyko uszkodzeń mechanicznych (np. zarysowań), może się okazać trafionym rozwiązaniem na długie lata. Tym bardziej że w razie potrzeby można zdecydować się na szlifowanie i polerowanie powierzchni konglomeratu.
Blat kuchenny z płyty laminowanej
Jeśli zależy nam na blacie w korzystnej cenie, najlepszym rozwiązaniem będzie blat kuchenny z laminatu. Tego typu blat to laminowana płyta wiórowa, która wykazuje stosunkowo dobrą odporność na środki czyszczące czy temperatury, gorzej jest za to w przypadku wody. Łatwo je też zarysować, a po pewnym czasie ulegają matowieniu. Wygląd blatu z płyty laminowanej łatwo dostosować do indywidualnych preferencji, ponieważ może ona naśladować inne materiały, a więc drewno, kamień czy połyskującą powierzchnię metalową.
Z czego blat kuchenny? Inne propozycje
Miłośnicy nowoczesnych aranżacji mogą poszukać również innowacyjnych rozwiązań, takich jak blaty szklane, blaty stalowe czy blaty ceramiczne wykonane ze spieku kwarcowego. Oczywiście takie blaty kuchenne nie są tanie i wymagają pokrycia wysokich kosztów zakupu i montażu.