GotowaniePrzepisyBrytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka

Brytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka

Brytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Drozdek
18.03.2018 16:36, aktualizacja: 19.03.2018 12:17

"Tajemnica białego nalotu odkryta" – głosi tytuł jednego z artykułów w brytyjskich mediach. To jakże wielkie, wiekopomne odkrycie stało się wiralem w sieci. Mieszkańcy Wysp właśnie dowiedzieli się, dlaczego jagody pokryte są białym nalotem.

- Dziwny nalot, który pokrywa owoce, które kupujemy w supermarketach, w końcu przestał być tajemnicą – pisze dziennikarka "Daily Mail". Wydawałoby się, że to kolejny artykuł o tym, co udało się ustalić amerykańskim naukowcom. Ale nie tym razem. Bo osad, jak dowiedzieli się właśnie Brytyjczycy, to rzecz całkowicie naturalna.
Przekonał się o tym cytowany przez dziennikarkę szef kuchni Matt Tebbutt, który prowadzi popularny na Wyspach program "Food Unwrapped". Woskowy nalot z owoców schodzi bardzo łatwo. Wystarczy odrobina wody. Chroni jagody przez uszkodzeniami i chorobami. Bez tego owoce znacznie szybciej traciłyby świeżość.

Tebbutt tę cenną, i wydawałoby się banalną, wiedzę zdobył na… polskiej farmie. "Daily Mail" relacjonuje wyprawę kucharza do Polski, a konkretnie na farmę, która wysyła na eksport ponad 500 ton jagód rocznie. Prowadzi ją Agata Małkiewicz. – To zupełnie naturalna rzecz. Nalot nie powstaje sztucznie podczas produkcji – wyjaśnia Małkiewicz. I dodaje, że tak naprawdę każdy owoc jest chroniony w ten sposób, ale przez to, że jagody są ciemnego koloru, widać to na nich najbardziej.

Polka podkreśla, że to właśnie te pokryte nalotem jagody powinniśmy wybierać w sklepie. Mamy wtedy pewność, że są świeże. Więc jeśli ktoś był kiedyś przekonany, że takie owoce są w jakiś sposób brudne, niech następnym razem śmiało sięga po nie w sklepie.

Surowe owoce pomogą m.in. w leczeniu zaparć, natomiast napar z suszonych jagód lub liści hamuje objawy biegunki. Jagody poleca się przede wszystkim chorym na anemię i cukrzykom. Świeże owoce oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina - obniżając poziom glukozy we krwi. Kuzynki borówki także wspomagają pracę oczu i chronią je przed chorobami - w tym wykorzystuje się je w leczeniu chorób siatkówki oka. Poleca się je zwłaszcza osobom, które pracują przy ekranie monitora.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (21)
Zobacz także