UrodaChai tea latte. Słodkie, pyszne i zaskakująco orzeźwiające

Chai tea latte. Słodkie, pyszne i zaskakująco orzeźwiające

09.07.2015 10:51, aktualizacja: 09.07.2015 16:50

Doskonale pobudzająca z rana, a dzięki swemu pikantno-słodkiemu smakowi zaskakująco gasi pragnienie w upały. Chai tea latte pochodzi z Azji. W Indiach oznacza przede wszystkim mocną czarną herbatę gotowaną z przyprawami korzennymi i mlekiem.

Doskonale pobudzająca z rana, a dzięki swemu pikantno-słodkiemu smakowi zaskakująco gasi pragnienie w upały i rozgrzewa w zimniejsze dni. Chai tea latte pochodzi z Azji. W Indiach oznacza przede wszystkim mocną czarną herbatę gotowaną z przyprawami korzennymi i mlekiem. Jak ją przygotować radzi blogerka The Mad Brunette, przy okazji polecając ulubioną muzykę idealną do relaksu przy herbacie.

W krajach Dalekiego Wschodu w upały pije się gorącą słodką herbatę z dodatkiem przypraw i mleka. Receptory na języku wykrywają wyższą temperaturę i w ten sposób organizm otrzymuje sygnał, że lepiej zacząć się pocić, by pozbyć się niepotrzebnego ciepła. To prosty i skuteczny mechanizm. Ten sam efekt jak gorąca herbata wywołuje pikantne jedzenie.

Chai tea latte można przygotować także jako herbatę mrożoną. Do szklanki wrzucamy lód (np.6 kostek), dodajemy 6 łyżek esencji herbacianej, dopełniamy zimnym mlekiem.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także