Chlebek bananowy nie tylko na śniadanie
Składniki do wersji pierwszej - na oleju (dla osób, które wolą ciasto bananowe niż chleb)
-
*
200 g (1,5 szklanki) mąki
-
*
1/2 szkl oleju
-
*
4 dojrzałe banany
-
*
1 łyżeczka sody
-
*
pól szklanki cukru
-
*
szczypta soli
-
*
2 jaja rozmiar L (lub jedno XL)
-
*
dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon kawałki czekolady itd.
Składniki do wersju drugiej - na maślance (wypiek jest bardziej "chlebowy")
-
*
280 g mąki (2 pełne szklanki)
-
*
100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
-
*
2 jaja
-
*
szczypta soli
-
*
4 dojrzałe banany
-
*
85 ml maślanki
-
*
3/4 szklanki cukru
-
*
1 łyżeczka sody
-
*
dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Dojrzałe banany rozgnieść w miseczce za pomocą widelca. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia lub sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Do masy dodać ok. 2 garście dowolnych "wypełniaczy", jak posiekane orzechy, suszone owoce, nasiona. Smak możemy również wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki cynamonu lub kakao. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny do tzw. do "suchego patyczka".
Zobacz także: ciasteczka z kleiku ryżowego - prosto i pysznie
Domowy niezbędnik: