Chlebek bananowy nie tylko na śniadanie
Owocowe i warzywne chlebki od kilku sezonów pojawiają się na polskich stołach. Szczególną popularnością cieszy się chleb z bananów. To doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych owoców, a jednocześnie zrobienie domowego pieczywa. Chlebek bananowy można podać zarówno na śniadanie, jak i w ramach podwieczorku lub deseru. Przepis w dwóch wersjach poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".
Składniki do wersji pierwszej - na oleju (dla osób, które wolą ciasto bananowe niż chleb)
*
200 g (1,5 szklanki) mąki
*
1/2 szkl oleju
*
4 dojrzałe banany
*
1 łyżeczka sody
*
pól szklanki cukru
*
szczypta soli
*
2 jaja rozmiar L (lub jedno XL)
*
dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon kawałki czekolady itd.
Składniki do wersju drugiej - na maślance (wypiek jest bardziej "chlebowy")
*
280 g mąki (2 pełne szklanki)
*
100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
*
2 jaja
*
szczypta soli
*
4 dojrzałe banany
*
85 ml maślanki
*
3/4 szklanki cukru
*
1 łyżeczka sody
*
dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Dojrzałe banany rozgnieść w miseczce za pomocą widelca. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia lub sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Do masy dodać ok. 2 garście dowolnych "wypełniaczy", jak posiekane orzechy, suszone owoce, nasiona. Smak możemy również wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki cynamonu lub kakao. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny do tzw. do "suchego patyczka".
Zobacz także: ciasteczka z kleiku ryżowego - prosto i pysznie