ycipk-10h1e9

Chlebek bananowy nie tylko na śniadanie

Owocowe i warzywne chlebki od kilku sezonów pojawiają się na polskich stołach. Szczególną popularnością cieszy się chleb z bananów. To doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych owoców, a jednocześnie zrobienie domowego pieczywa. Chlebek bananowy można podać zarówno na śniadanie, jak i w ramach podwieczorku lub deseru. Przepis w dwóch wersjach poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Chlebek bananowy nie tylko na śniadanie
(www.kuchennykredens.pl)
ycipk-10h1e9

Składniki do wersji pierwszej - na oleju (dla osób, które wolą ciasto bananowe niż chleb)

    *
  200 g (1,5 szklanki) mąki
    *
ycipk-10h1e9
  1/2 szkl oleju
    *
  4 dojrzałe banany
    *
ycipk-10h1e9
  1 łyżeczka sody
    *
  pól szklanki cukru
    *
ycipk-10h1e9
  szczypta soli
    *
  2 jaja rozmiar L (lub jedno XL)
    *
ycipk-10h1e9
  dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, [cynamon](http://kuchnia.wp.pl/cynamon-wlasciwosci-i-zastosowanie-6054912910333057a) kawałki czekolady itd.

Składniki do wersju drugiej - na maślance (wypiek jest bardziej "chlebowy")

    *
  280 g mąki (2 pełne szklanki)
    *
ycipk-10h1e9
  100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
    *
  2 jaja
    *
  szczypta soli
    *
  4 dojrzałe banany
    *
  85 ml maślanki
    *
  3/4 szklanki cukru
    *
  1 łyżeczka sody
    *
  dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Dojrzałe banany rozgnieść w miseczce za pomocą widelca. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia lub sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Do masy dodać ok. 2 garście dowolnych "wypełniaczy", jak posiekane orzechy, suszone owoce, nasiona. Smak możemy również wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki cynamonu lub kakao. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny do tzw. do "suchego patyczka".
Zobacz także: ciasteczka z kleiku ryżowego - prosto i pysznie

Domowy niezbędnik:

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-10h1e9

ycipk-10h1e9
ycipk-10h1e9