GotowaniePrzepisyChlebek bananowy nie tylko na śniadanie

Chlebek bananowy nie tylko na śniadanie

Chlebek bananowy nie tylko na śniadanie
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl
24.11.2016 10:37, aktualizacja: 24.02.2017 10:15

Owocowe i warzywne chlebki od kilku sezonów pojawiają się na polskich stołach. Szczególną popularnością cieszy się chleb z bananów. To doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych owoców, a jednocześnie zrobienie domowego pieczywa. Chlebek bananowy można podać zarówno na śniadanie, jak i w ramach podwieczorku lub deseru. Przepis w dwóch wersjach poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".

Składniki do wersji pierwszej - na oleju (dla osób, które wolą ciasto bananowe niż chleb)
*

200 g (1,5 szklanki) mąki

*

1/2 szkl oleju

*

4 dojrzałe banany

*

1 łyżeczka sody

*

pól szklanki cukru

*

szczypta soli

*

2 jaja rozmiar L (lub jedno XL)

*

dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon kawałki czekolady itd.

Składniki do wersju drugiej - na maślance (wypiek jest bardziej "chlebowy")

*

280 g mąki (2 pełne szklanki)

*

100 g masła (roztopionego i ostudzonego)

*

2 jaja

*

szczypta soli

*

4 dojrzałe banany

*

85 ml maślanki

*

3/4 szklanki cukru

*

1 łyżeczka sody

*

dowolne dodatki - mak, orzechy włoskie lub pekan, suszona żurawina, rodzynki, cynamon, kawałki czekolady itd.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Dojrzałe banany rozgnieść w miseczce za pomocą widelca. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia lub sodą i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Do masy dodać ok. 2 garście dowolnych "wypełniaczy", jak posiekane orzechy, suszone owoce, nasiona. Smak możemy również wzbogacić dodając 1-2 łyżeczki cynamonu lub kakao. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Gotowe ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny do tzw. do "suchego patyczka".
Zobacz także: ciasteczka z kleiku ryżowego - prosto i pysznie

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także