Chrom - właściwości, niedobór, źródła, chrom a odchudzanie
Chrom to pierwiastek, który pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Odpowiednia dawka chromu w organizmie sprawia, że nie mamy napadów głodu i ochoty na słodycze. Warto jednak przed suplementacją poznać właściwości tego pierwiastka.
14.09.2018 12:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrom - charakterystyka
Chrom (symbol Cr) został odkryty w 1797 roku. Jednak dopiero badania przeprowadzone w latach 60. XX wieku pokazały, jak chrom oddziaływuje na organizm. Nazwa tego pierwiastka chemicznego pochodzi od greckiego słowa “chroma”, czyli kolor. Chrom utleniając się, tworzy różne związki o rozmaitych barwach.
Chrom - właściwości Cr
Chrom to tzw. pierwiastek śladowy, ponieważ w naszym organizmie jest go bardzo mało (jedynie 6 miligramów). Mimo to chrom odgrywa bardzo wiele funkcji w organizmie człowieka. Najważniejsza z nich to uczestnictwo w procesie metabolizmu glukozy. Chrom kontroluje stężenie cukru we krwi, a co za tym idzie, zapobiega gwałtownym skokom glukozy, nadmiernym pobudzeniu i senności (jak w przypadku gwałtownego spadku glukozy).
Co więcej, chrom zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na insulinę, reguluje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą, cukrzycą oraz chorobami serca. Oprócz tego, chrom jest elementem składowym wielu enzymów trawiennych i uczestniczy w procesach przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. Najważniejsze działanie chromu to zmniejszenie apetytu, głównie na słodycze.
Niedobór i nadmiar chromu w organizmie
Chrom to pierwiastek specyficzny, którego zarówno niedobór, jak i nadmiar mogą być szkodliwe dla organizmu. Warto więc zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, która dostarczy nam jak najwięcej składników odżywczych. Niedobory chromu objawiają się bólami głowy, rozdrażnieniem, zmęczeniem oraz dużym apetytem na słodkości. Niedobór chromu jest jednym z wielu czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy i miażdżycy. Na niedobory chromu narażone są głównie osoby intensywnie się odchudzające, nadużywające alkoholu lub zmagające się z chorobami nerek lub układu pokarmowego. Suplementację tego pierwiastka zawsze warto skonsultować z lekarzem, ponieważ nadmiar chromu może zaburzyć produkcję insuliny oraz pogorszyć przyswajanie cynku i żelaza. Co więcej, jego nadmiar może doprowadzić do chorób nowotworowych.
Naturalne źródła chromu
Najlepszym źródłem chromu w pożywieniu są produkty zbożowe pełnoziarniste (np. pieczywo, kasze, płatki), drożdże piekarskie, owoce morza (głównie małże, ostrygi, krewetki)
, ryby, orzechy brazylijskie, jaja, jabłka oraz niektóre warzywa i zioła, jak między innymi groszek zielony, karczochy, sałata, szparagi i brokuły. Co więcej, naturalnym źródłem chromu jest gotowana wołowina.
Zobacz także
Chrom a odchudzanie
Dobowa dawka chromu dla dorosłego człowieka mieści się w przedziale od 52-200 mcg (0,05-0,2 miligrama). Chrom ma wiele cudownych właściwości np. hamuje napady wilczego głodu, zmniejsza łaknienie na słodycze. To przyczynia się do przyspieszenia utraty masy ciała, ponieważ nie podjadamy i nie zastępujemy zdrowych posiłków słodkimi przekąskami. Warto jednak pamiętać, że chrom, jak i inne suplementy, niesie ze sobą ryzyko działań niepożądanych. Należy więc przed rozpoczęciem suplementacji zapoznać się z przeciwwskazaniami i skutkami ubocznymi.