FitnessCiasteczka fit - przepisy na zdrowe ciasteczka

Ciasteczka fit - przepisy na zdrowe ciasteczka

Ciasteczka fit - przepisy na zdrowe ciasteczka
Źródło zdjęć: © Instagram.com | emdin_187fitness
Agnieszka Krasa

04.09.2018 08:16, aktual.: 19.12.2018 15:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasteczka fit to słodkości do bezkarnego pałaszowania. Zdrowe ciasteczka są nie tylko bezpieczne dla sylwetki, ale i pyszne. Zobacz przepisy na fit słodycze.

Zdrowe ciasteczka z ciecierzycy

Tak zwane blondie z ciecierzycy pojawiło się w sieci kilka lat temu. Wypróbowaliście już przepis na ciasteczka fit z cieciorki? Jest prosty, a słodkości nie dość, że zdrowe, to jeszcze bezglutenowe! Tylko jedna uwaga – szybko znikają.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Posiekaj czekoladę ostrym nożem.
  • Umieść w blenderze wszystkie składniki na ciasteczka fit z ciecierzycy oprócz czekolady i zmiksuj na w miarę gładką masę.
  • Wmieszaj łyżką kawałki czekolady.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Nakładaj masę na zdrowe ciasteczka łyżką i lekko ją spłaszczaj.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C bez termoobiegu na złoty kolor (ok. kwadransa).

Ciasteczka owsiane fit

Zdrowe ciasteczka możesz jeść nawet na diecie. Eksperymentuj z dodatkami, wymieniaj bakalie i przyprawy.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Ostrożnie oddziel białka od żółtek.
  • Połącz w misce płatki owsiane z żółtkami, miodem, bakaliami i porządnie wymieszaj.
  • Ubij białka mikserem na sztywną pianę.
  • Do piany dodaj cukier trzcinowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  • Wmieszaj ubitą pianę do masy na bazie płatków.
  • Dodaj przyprawy i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładaj masę na ciasteczka owsiane z niewielkimi odstępami.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do zezłocenia (maksymalnie 20 minut bez termoobiegu).

Zdrowe ciasteczka z bananami i daktylami

Ciasteczka fit podawaj jeszcze na ciepło albo przechowuj w zamykanym słoiku czy puszcze do 2 tygodni.

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe banany.
  • 10 suszonych daktyli bez pestek.
  • 80 g mąki pełnoziarnistej.
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 20 g naturalnego kakao.
  • 4 łyżeczki ksylitolu, ewentualnie cukru trzcinowego.
  • Kilka łyżek posiekanego miksu orzechów, migdałów, pestek słonecznika.

Przygotowanie:

  • Obrane banany zblenduj na gładko albo dokładnie rozgnieć je widelcem.
  • Pod koniec miksowania do bananów dodaj daktyle.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, proszek dopieczenia, kakao, ksylitol i wymieszaj.
  • Wmieszaj bananowo-daktylowe puree.
  • Masę na zdrowe ciasteczka nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z odstępami.
  • Posyp posiekanymi orzechami i nieco je wgnieć łyżką w ciastka.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do 20 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także