Ciasteczka fit - przepisy na zdrowe ciasteczka
Ciasteczka fit to słodkości do bezkarnego pałaszowania. Zdrowe ciasteczka są nie tylko bezpieczne dla sylwetki, ale i pyszne. Zobacz przepisy na fit słodycze.
04.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdrowe ciasteczka z ciecierzycy
Tak zwane blondie z ciecierzycy pojawiło się w sieci kilka lat temu. Wypróbowaliście już przepis na ciasteczka fit z cieciorki? Jest prosty, a słodkości nie dość, że zdrowe, to jeszcze bezglutenowe! Tylko jedna uwaga – szybko znikają.
Składniki:
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy.
- Ćwierć szklanki mąki z amarantusa.
- Pół szklanki masła orzechowego, najlepiej niesolonego.
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady o możliwie jak najwyższej zawartości kakao.
- 5 łyżek syropu klonowego lub z agawy.
- Szczypta sody oczyszczonej.
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Pół łyżeczki cynamonu.
- Kilka łyżek sparzonych wrzątkiem rodzynek.
Przygotowanie:
- Posiekaj czekoladę ostrym nożem.
- Umieść w blenderze wszystkie składniki na ciasteczka fit z ciecierzycy oprócz czekolady i zmiksuj na w miarę gładką masę.
- Wmieszaj łyżką kawałki czekolady.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Nakładaj masę na zdrowe ciasteczka łyżką i lekko ją spłaszczaj.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C bez termoobiegu na złoty kolor (ok. kwadransa).
Ciasteczka owsiane fit
Zdrowe ciasteczka możesz jeść nawet na diecie. Eksperymentuj z dodatkami, wymieniaj bakalie i przyprawy.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych.
- 3 jajka z wolnego chowu.
- 300 g drobno posiekanych bakalii (miks różnego rodzaju orzechów, migdałów, suszonych owoców) .
- 3 łyżki wiórków kokosowych.
- 5 łyżek płynnego miodu naturalnego.
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
- 1 łyżka cynamonu.
- Kilka kropel ekstraktu z wanilii.
- 2 łyżki naturalnego kakao.
Przygotowanie:
- Ostrożnie oddziel białka od żółtek.
- Połącz w misce płatki owsiane z żółtkami, miodem, bakaliami i porządnie wymieszaj.
- Ubij białka mikserem na sztywną pianę.
- Do piany dodaj cukier trzcinowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
- Wmieszaj ubitą pianę do masy na bazie płatków.
- Dodaj przyprawy i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładaj masę na ciasteczka owsiane z niewielkimi odstępami.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do zezłocenia (maksymalnie 20 minut bez termoobiegu).
Zdrowe ciasteczka z bananami i daktylami
Ciasteczka fit podawaj jeszcze na ciepło albo przechowuj w zamykanym słoiku czy puszcze do 2 tygodni.
Składniki:
- 3 duże, dojrzałe banany.
- 10 suszonych daktyli bez pestek.
- 80 g mąki pełnoziarnistej.
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- 20 g naturalnego kakao.
- 4 łyżeczki ksylitolu, ewentualnie cukru trzcinowego.
- Kilka łyżek posiekanego miksu orzechów, migdałów, pestek słonecznika.
Przygotowanie:
- Obrane banany zblenduj na gładko albo dokładnie rozgnieć je widelcem.
- Pod koniec miksowania do bananów dodaj daktyle.
- Do dużej miski wsyp mąkę, proszek dopieczenia, kakao, ksylitol i wymieszaj.
- Wmieszaj bananowo-daktylowe puree.
- Masę na zdrowe ciasteczka nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z odstępami.
- Posyp posiekanymi orzechami i nieco je wgnieć łyżką w ciastka.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do 20 minut.