Ciasteczka fit - przepisy na zdrowe ciasteczka
04.09.2018 08:16, aktual.: 19.12.2018 15:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasteczka fit to słodkości do bezkarnego pałaszowania. Zdrowe ciasteczka są nie tylko bezpieczne dla sylwetki, ale i pyszne. Zobacz przepisy na fit słodycze.
Zdrowe ciasteczka z ciecierzycy
Tak zwane blondie z ciecierzycy pojawiło się w sieci kilka lat temu. Wypróbowaliście już przepis na ciasteczka fit z cieciorki? Jest prosty, a słodkości nie dość, że zdrowe, to jeszcze bezglutenowe! Tylko jedna uwaga – szybko znikają.
Składniki:
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy.
- Ćwierć szklanki mąki z amarantusa.
- Pół szklanki masła orzechowego, najlepiej niesolonego.
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady o możliwie jak najwyższej zawartości kakao.
- 5 łyżek syropu klonowego lub z agawy.
- Szczypta sody oczyszczonej.
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Pół łyżeczki cynamonu.
- Kilka łyżek sparzonych wrzątkiem rodzynek.
Przygotowanie:
- Posiekaj czekoladę ostrym nożem.
- Umieść w blenderze wszystkie składniki na ciasteczka fit z ciecierzycy oprócz czekolady i zmiksuj na w miarę gładką masę.
- Wmieszaj łyżką kawałki czekolady.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Nakładaj masę na zdrowe ciasteczka łyżką i lekko ją spłaszczaj.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C bez termoobiegu na złoty kolor (ok. kwadransa).
Ciasteczka owsiane fit
Zdrowe ciasteczka możesz jeść nawet na diecie. Eksperymentuj z dodatkami, wymieniaj bakalie i przyprawy.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych.
- 3 jajka z wolnego chowu.
- 300 g drobno posiekanych bakalii (miks różnego rodzaju orzechów, migdałów, suszonych owoców) .
- 3 łyżki wiórków kokosowych.
- 5 łyżek płynnego miodu naturalnego.
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
- 1 łyżka cynamonu.
- Kilka kropel ekstraktu z wanilii.
- 2 łyżki naturalnego kakao.
Przygotowanie:
- Ostrożnie oddziel białka od żółtek.
- Połącz w misce płatki owsiane z żółtkami, miodem, bakaliami i porządnie wymieszaj.
- Ubij białka mikserem na sztywną pianę.
- Do piany dodaj cukier trzcinowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
- Wmieszaj ubitą pianę do masy na bazie płatków.
- Dodaj przyprawy i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładaj masę na ciasteczka owsiane z niewielkimi odstępami.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do zezłocenia (maksymalnie 20 minut bez termoobiegu).
Zdrowe ciasteczka z bananami i daktylami
Ciasteczka fit podawaj jeszcze na ciepło albo przechowuj w zamykanym słoiku czy puszcze do 2 tygodni.
Składniki:
- 3 duże, dojrzałe banany.
- 10 suszonych daktyli bez pestek.
- 80 g mąki pełnoziarnistej.
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- 20 g naturalnego kakao.
- 4 łyżeczki ksylitolu, ewentualnie cukru trzcinowego.
- Kilka łyżek posiekanego miksu orzechów, migdałów, pestek słonecznika.
Przygotowanie:
- Obrane banany zblenduj na gładko albo dokładnie rozgnieć je widelcem.
- Pod koniec miksowania do bananów dodaj daktyle.
- Do dużej miski wsyp mąkę, proszek dopieczenia, kakao, ksylitol i wymieszaj.
- Wmieszaj bananowo-daktylowe puree.
- Masę na zdrowe ciasteczka nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z odstępami.
- Posyp posiekanymi orzechami i nieco je wgnieć łyżką w ciastka.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do 20 minut.