Ciasto czekoladowe z masą orzechową i kawą zbożową
Moje ciasta często powstają pod wpływem chwili i tego, co w danym czasie mam w lodówce i szafkach. Tak też było tym razem. Składniki, których użyłam do tego wypieku rewelacyjnie do siebie pasują, więc musiało się udać. Ciasto ma bardzo przyjemną konsystencję i doskonale smakuje niezależnie od okazji.
28.06.2016 | aktual.: 20.07.2016 16:20
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 260 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek kakao
- 200 ml wody
- 200 g masła roztopionego masła
Składniki na masę orzechową:
- 100 g prażonych orzechów laskowych (bez skórki)
- łyżka miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżki pasty orzechowej
- 150 g serka mascarpone
Składniki na masę kawową:
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 150 g białej czekolady połamanej na kawałki
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki ciepłej wody
Do dekoracji: orzechy laskowe, kawałki białej i gorzkiej czekolady.
Przygotowanie ciasta
Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodajemy powoli do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Dolewamy wodę i roztopione masło. Wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 180 stopni). Pieczemy przez około 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, powinno się delikatnie lepić. Jeśli będzie za bardzo klejące, możemy nakłuć w kilku miejscach i piec jeszcze przez kilka minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masa orzechowa
Orzechy miksujemy z miodem i kakao, aż powstanie drobnoziarnista masa. Dodajemy pastę orzechową i jeszcze przez chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Dla podkreślenia smaku do masy możemy dodać trochę likieru kawowego lub innego alkoholu np. spirytusu. Wstawiamy do lodówki.
Masa kawowa
Śmietankę gotujemy, dodajemy białą czekoladę i mieszamy do powstania gładkiej masy. Dodajemy powoli serek mascarpone oraz kawę inkę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Jeśli powstaną grudki, masę przecieramy przez sitko. Wstawiamy do lodówki, aby masa się schłodziła.
Przełożenie ciasta
Jak zwykle ciasto składamy w tortownicy. Kroimy na pół i dolną część wkładamy na spód tortownicy. Smarujemy równomiernie masą orzechową (możemy posypać połówkami orzechów laskowych). Kładziemy drugi krążek i przykrywamy masą kawową. Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Najlepiej włożyć ciasto na cała noc. Przed wyjęciem kroimy dookoła nożem, zdejmujemy obręcz tortownicy i dekorujemy orzechami oraz czekoladą.
Zobacz także: ciasto cytrynowe
Źródło: www.mywaysweets.com
POLECAMY:
Eklerki z nutą czarnej porzeczki
Prosty tort naleśnikowy
Rurki z rabarbarem