FitnessCiasto malinowe i nie tylko. Przepisy na zdrowe desery z malin

Ciasto malinowe i nie tylko. Przepisy na zdrowe desery z malin

Ciasto malinowe i nie tylko. Przepisy na zdrowe desery z malin
Źródło zdjęć: © WP.PL
Agnieszka Krasa

05.09.2018 14:23, aktual.: 19.12.2018 15:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto malinowe to coś, co skusi każdego łasucha. Nawet na diecie nie można sobie odmawiać wszystkiego. Stąd przepisy na zdrowe desery z malinami w roli głównej.

Szybkie ciasto malinowe fit w wersji wegańskiej

Czym poza smakiem urzekają maliny? W 100 g owoców znajdziemy tylko 52 kalorie. Jedzmy je więc w sezonie bez obaw.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Zalej siemię lniane 12 łyżkami ciepłej wody i odstaw do wytworzenia się kleiku na ok. kwadrans.
  • Umieść w dużej misce jogurt sojowy, napęczniałe siemię lniane, mąkę kokosową, miód.
  • Zblenduj na gładką masę.
  • Przelej do tortownicy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez termoobiegu przez pół godziny.
  • Włóż maliny do garnuszka, podgrzej, dosyp agar-agar i cały czas mieszaj.
  • Masa malinowa powinna nieco stężeć na niewielkim gazie.
  • Posyp ją jeszcze cynamonem i wymieszaj.
  • Ciasto malinowe podawaj polane owocami i posypane tartą czekoladą.

Fit panna cotta z malinami

Dietetyczna panna cotta jest przepyszna. A tak zdrowy deser pozwala na zjedzenie większej porcji.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Wsyp do szklanki żelatynę, zalej ją 5 łyżkami zimnej wody i porządnie wymieszaj.
  • Odstaw na kilka minut.
  • W małym garnuszku podgrzej chwilę miód, połącz go z rozpuszczoną żelatyną, cały czas mieszając.
  • Po zdjęciu z gazu porządnie wymieszaj i ostudź.
  • Letnią mieszankę wymieszaj z jogurtem greckim, przełóż do małych filiżanek i zostaw w lodówce na 3 godziny.
  • Maliny możesz przygotować bezpośrednio przed podaniem deseru i serwować je na gorąco.
  • Wystarczy chwilę podgrzać owoce w garnuszku w cukrem.
  • Podawaj fit panna cottę wyjętą z filiżanki i polaną musem z malin.

Ryż z malinami na słodko

Ryż z jabłkami jadł w dzieciństwie prawie każdy. Oto zdrowsze połączenie brązowego ryżu z innymi owocami – świeżymi malinami. Jedz na zdrowie!

Składniki:

  • 1 torebka brązowego ryżu.
  • 100 ml mleka roślinnego.
  • 2 garści świeżych i umytych malin.
  • 1 łyżka prawdziwego miodu.
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao.
  • Szczypta soli.
  • Listki świeżej mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

  • Gotuj ryż w torebce o 5 minut krócej niż głosi czas podany na opakowaniu w leciutko osolonym wrzątku.
  • Ostrożnie opłucz torebkę z ryżem pełnoziarnistym pod wodą.
  • Przełóż zawartość torebki do garnuszka z zagotowanym mlekiem roślinnym i miodem i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, mieszając, żeby podczas wyparowywania płynu ryż się nie przypalił.
  • Wmieszaj do gorącego ryżu wiórki kokosowe i cynamon.
  • Wyłóż na talerze, przykryj warstwą malin, posyp kakao, udekoruj listkami mięty.

Gdy sezon na maliny dobiegnie końca, czas na eksperymenty z ryżem z borówkami amerykańskimi, bananami, a może nawet cytrusami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także