FitnessCiasto malinowe i nie tylko. Przepisy na zdrowe desery z malin

Ciasto malinowe i nie tylko. Przepisy na zdrowe desery z malin

Ciasto malinowe to coś, co skusi każdego łasucha. Nawet na diecie nie można sobie odmawiać wszystkiego. Stąd przepisy na zdrowe desery z malinami w roli głównej.

Ciasto malinowe i nie tylko. Przepisy na zdrowe desery z malin
Źródło zdjęć: © WP.PL
Agnieszka Krasa

05.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:21

Szybkie ciasto malinowe fit w wersji wegańskiej

Czym poza smakiem urzekają maliny? W 100 g owoców znajdziemy tylko 52 kalorie. Jedzmy je więc w sezonie bez obaw.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Zalej siemię lniane 12 łyżkami ciepłej wody i odstaw do wytworzenia się kleiku na ok. kwadrans.
  • Umieść w dużej misce jogurt sojowy, napęczniałe siemię lniane, mąkę kokosową, miód.
  • Zblenduj na gładką masę.
  • Przelej do tortownicy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez termoobiegu przez pół godziny.
  • Włóż maliny do garnuszka, podgrzej, dosyp agar-agar i cały czas mieszaj.
  • Masa malinowa powinna nieco stężeć na niewielkim gazie.
  • Posyp ją jeszcze cynamonem i wymieszaj.
  • Ciasto malinowe podawaj polane owocami i posypane tartą czekoladą.

Fit panna cotta z malinami

Dietetyczna panna cotta jest przepyszna. A tak zdrowy deser pozwala na zjedzenie większej porcji.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Wsyp do szklanki żelatynę, zalej ją 5 łyżkami zimnej wody i porządnie wymieszaj.
  • Odstaw na kilka minut.
  • W małym garnuszku podgrzej chwilę miód, połącz go z rozpuszczoną żelatyną, cały czas mieszając.
  • Po zdjęciu z gazu porządnie wymieszaj i ostudź.
  • Letnią mieszankę wymieszaj z jogurtem greckim, przełóż do małych filiżanek i zostaw w lodówce na 3 godziny.
  • Maliny możesz przygotować bezpośrednio przed podaniem deseru i serwować je na gorąco.
  • Wystarczy chwilę podgrzać owoce w garnuszku w cukrem.
  • Podawaj fit panna cottę wyjętą z filiżanki i polaną musem z malin.

Ryż z malinami na słodko

Ryż z jabłkami jadł w dzieciństwie prawie każdy. Oto zdrowsze połączenie brązowego ryżu z innymi owocami – świeżymi malinami. Jedz na zdrowie!

Składniki:

  • 1 torebka brązowego ryżu.
  • 100 ml mleka roślinnego.
  • 2 garści świeżych i umytych malin.
  • 1 łyżka prawdziwego miodu.
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao.
  • Szczypta soli.
  • Listki świeżej mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

  • Gotuj ryż w torebce o 5 minut krócej niż głosi czas podany na opakowaniu w leciutko osolonym wrzątku.
  • Ostrożnie opłucz torebkę z ryżem pełnoziarnistym pod wodą.
  • Przełóż zawartość torebki do garnuszka z zagotowanym mlekiem roślinnym i miodem i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, mieszając, żeby podczas wyparowywania płynu ryż się nie przypalił.
  • Wmieszaj do gorącego ryżu wiórki kokosowe i cynamon.
  • Wyłóż na talerze, przykryj warstwą malin, posyp kakao, udekoruj listkami mięty.

Gdy sezon na maliny dobiegnie końca, czas na eksperymenty z ryżem z borówkami amerykańskimi, bananami, a może nawet cytrusami.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)