Ciasto malinowe i nie tylko. Przepisy na zdrowe desery z malin
Ciasto malinowe to coś, co skusi każdego łasucha. Nawet na diecie nie można sobie odmawiać wszystkiego. Stąd przepisy na zdrowe desery z malinami w roli głównej.
Szybkie ciasto malinowe fit w wersji wegańskiej
Czym poza smakiem urzekają maliny? W 100 g owoców znajdziemy tylko 52 kalorie. Jedzmy je więc w sezonie bez obaw.
Składniki:
- 400 g świeżych malin.
- 250 g jogurtu sojowego.
- 6 łyżek zmielonego siemienia lnianego.
- 120 g mąki kokosowej.
- 3 łyżeczki agar-agar.
- 5 łyżek płynnego miodu albo ulubionego zastępnika cukru.
- Szczypta cynamonu.
- Odrobina startej na tarce gorzkiej czekolady wegańskiej.
Przygotowanie:
- Zalej siemię lniane 12 łyżkami ciepłej wody i odstaw do wytworzenia się kleiku na ok. kwadrans.
- Umieść w dużej misce jogurt sojowy, napęczniałe siemię lniane, mąkę kokosową, miód.
- Zblenduj na gładką masę.
- Przelej do tortownicy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez termoobiegu przez pół godziny.
- Włóż maliny do garnuszka, podgrzej, dosyp agar-agar i cały czas mieszaj.
- Masa malinowa powinna nieco stężeć na niewielkim gazie.
- Posyp ją jeszcze cynamonem i wymieszaj.
- Ciasto malinowe podawaj polane owocami i posypane tartą czekoladą.
Fit panna cotta z malinami
Dietetyczna panna cotta jest przepyszna. A tak zdrowy deser pozwala na zjedzenie większej porcji.
Składniki:
- 1 szklanka świeżych malin.
- 350 g jogurtu greckiego.
- 2 łyżki żelatyny lub agar-agar.
- 2 łyżki miodu naturalnego.
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
- Wsyp do szklanki żelatynę, zalej ją 5 łyżkami zimnej wody i porządnie wymieszaj.
- Odstaw na kilka minut.
- W małym garnuszku podgrzej chwilę miód, połącz go z rozpuszczoną żelatyną, cały czas mieszając.
- Po zdjęciu z gazu porządnie wymieszaj i ostudź.
- Letnią mieszankę wymieszaj z jogurtem greckim, przełóż do małych filiżanek i zostaw w lodówce na 3 godziny.
- Maliny możesz przygotować bezpośrednio przed podaniem deseru i serwować je na gorąco.
- Wystarczy chwilę podgrzać owoce w garnuszku w cukrem.
- Podawaj fit panna cottę wyjętą z filiżanki i polaną musem z malin.
Ryż z malinami na słodko
Ryż z jabłkami jadł w dzieciństwie prawie każdy. Oto zdrowsze połączenie brązowego ryżu z innymi owocami – świeżymi malinami. Jedz na zdrowie!
Składniki:
- 1 torebka brązowego ryżu.
- 100 ml mleka roślinnego.
- 2 garści świeżych i umytych malin.
- 1 łyżka prawdziwego miodu.
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
- 1 łyżeczka cynamonu.
- 1 łyżeczka naturalnego kakao.
- Szczypta soli.
- Listki świeżej mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
- Gotuj ryż w torebce o 5 minut krócej niż głosi czas podany na opakowaniu w leciutko osolonym wrzątku.
- Ostrożnie opłucz torebkę z ryżem pełnoziarnistym pod wodą.
- Przełóż zawartość torebki do garnuszka z zagotowanym mlekiem roślinnym i miodem i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, mieszając, żeby podczas wyparowywania płynu ryż się nie przypalił.
- Wmieszaj do gorącego ryżu wiórki kokosowe i cynamon.
- Wyłóż na talerze, przykryj warstwą malin, posyp kakao, udekoruj listkami mięty.