Ciasto na stole, choince i w oknach. Świąteczny piernik warto zagnieść już teraz

Podobno najlepszy piernik staropolski powinno się przygotować około pięć tygodni przed świętami, a upiec na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Ciasto musi dojrzeć by zachwycić niepowtarzalnym smakiem. W związku z tym zostało już niewiele czasu na to, by go przygotować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przy okazji troszeczkę się pobawić.

To tylko jeden ze sposobów wykorzystania piernika
Źródło zdjęć: © Fotolia

Poniżej prezentujemy kilka kreatywnych pomysłów na to, jak stworzyć wspaniałe piernikowe dekoracje, które będą ozdobą świątecznego stołu. Podamy również kilka ciekawostek na temat tego niezwykłego ciasta.

To odpowiedni czas na piernik
Nie ma lepszego sposobu na prawdziwie świąteczną atmosferę, niż przygotowanie piernikowego ciasta wspólnie z dziećmi. Niepowtarzalny aromat korzennych przypraw, roznoszący się po całym domu sprawi, że pomimo nieprzyjemnej pogody za oknem poczujecie się jak w środku śnieżnej zimy. Liczą się oczywiście odpowiednie składniki. Prawdziwy, złocisty miód i korzenne przyprawy rozcierane w moździerzu to podstawa ciasta. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego "pierny" czyli pieprzny, co znaczy, że nie powinno się oszczędzać na dodatkach. Jeśli chodzi o kształty ciasteczek, to do najpopularniejszych w Polsce wciąż należą serduszka i gwiazdki, jednak świat zwojowały pochodzące z Wielkiej Brytanii piernikowe ludziki. Warto więc zaopatrzyć się w odpowiednie foremki lub wykrawać ciekawe kształty nożem. Jeśli wypiekanie ciasteczek nie jest twoją mocną stroną, zawsze możesz je kupić, a sama zajmiesz się tradycyjnym ciastem.

Domowa, świąteczna atmosfera murowana
Nie ma lepszego sposobu na prawdziwie świąteczną atmosferę niż przygotowanie piernika wspólnie z dziećmi. To nie tylko doskonała okazja do zabawy, ale i szansa, by nauczyć je czegoś ciekawego. Kultywując tradycję wspólnego przygotowywania świątecznych dekoracji i potraw sprawisz, że święta będą magiczne. Poza ciastem można pokusić się o nieco inne, ale równie smaczne wypieki. Mała piernikowa chatka przyozdobiona lukrem i ulubionymi łakociami będzie nie lada zadaniem nie tylko dla dzieci, ale i również rodzica. Warto zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednie foremki, w które będziecie mogli wcisnąć ciasto przed upieczeniem. Przyjmuje się, że piernikowe ozdoby choinkowe powinny mieć nie więcej niż pół centymetra grubości. Przy domku lub innych większych ozdobach może to być centymetr, a nawet więcej.

Słodki lek na żołądek
Toruńskie, gdańskie i szczecińskie pierniki swego czasu słynęły na całym świecie ze swojego niepowtarzalnego aromatu i oryginalnych kształtów. Kiedyś były lekiem na przeziębienie i problemy żołądkowe, a także symbolem bogactwa. Przyprawy, których używano do ich produkcji były sprowadzane z dalekich krajów, a przez to strasznie drogie. Przyjmuje się, że po upieczeniu pierniki powinno się przechowywać kilka dni przed podaniem, dlatego dobrze jest wrzucić je do szczelnej puszki lub słoika. Dzięki temu zachowają smak i odpowiedni aromat. Piernik został stworzony do tego, by przetrwać długie podróże lądowe, tak więc kilka dni w zamknięciu nie stanowią dla niego problemu.

Zabytkowy budynek Muzeum Toruńskiego Piernika
© Wikimedia Commons CC BY-SA | Mateuszgdynia/wikimedia/CC BY-SA 4.0

Piernik najlepiej smakuje w towarzystwie
Idealnymi dodatkami do pierników są orzechy, czekolada, skórka pomarańczowa oraz wszelkiego rodzaju dżemy. Piernikowe domki i tradycyjne wypieki to doskonała okazja do łączenia tych smaków. Przyjmuje się, że surowe ciasto powinno być zwarte, choć niektórzy preferują gęstą, choć płynną konsystencję. Jeśli zależy ci na uzyskaniu ciemnego koloru masy, to możesz dodać do niej trochę kakao. Dzięki temu zmieni się nie tylko jego barwa, ale zyska również interesujący smak.

Choć piernik nie należy do tradycyjnych potraw wigilijnych, to jego zapach jak najbardziej kojarzy się ze świętami. Aromatyczne ciasto o pięknej, brązowej barwie jest ozdobą każdego świątecznego stołu. Już niedługo dojrzewająca masa zajmie swoje miejsce w lodówce lub spiżarni i będzie przypominać o tym, że święta są coraz bliżej.

Wybrane dla Ciebie

Próbuje sprzedać dom w Grecji. Po roku dodała inne ogłoszenie
Próbuje sprzedać dom w Grecji. Po roku dodała inne ogłoszenie
Miał myśli samobójcze. "Chwytałem za różaniec"
Miał myśli samobójcze. "Chwytałem za różaniec"
Jest żoną Rosjanina. Mówi, jak wojna wpłynęła na ich małżeństwo
Jest żoną Rosjanina. Mówi, jak wojna wpłynęła na ich małżeństwo
Zginął w zamachu na kampusie uniwersytetu. Był mężem i ojcem
Zginął w zamachu na kampusie uniwersytetu. Był mężem i ojcem
Skomentowała atak rosyjskich dronów. Wystarczył napis
Skomentowała atak rosyjskich dronów. Wystarczył napis
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
Skończyła 76 lat. "Zostałam sama i gadam do siebie"
Skończyła 76 lat. "Zostałam sama i gadam do siebie"
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Jest na Karaibach. Tak komentuje sytuację z dronami nad Polską
Jest na Karaibach. Tak komentuje sytuację z dronami nad Polską
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Była w wieży, gdy uderzył samolot. Cudem uniknęła śmierci
Była w wieży, gdy uderzył samolot. Cudem uniknęła śmierci
Stanęła na ściance. Gdy się odwróciła, zrobiła furorę
Stanęła na ściance. Gdy się odwróciła, zrobiła furorę