FitnessCo jeść by schudnąć?

Co jeść by schudnąć?

Co jeść by schudnąć?
17.03.2006 13:33, aktualizacja: 29.05.2010 18:54

Do tej pory ograniczałaś porcje na talerzu, rezygnowałaś z kalorycznych przysmaków i...niecierpliwie czekałaś na porę następnego posiłku. Głód był twoim największym wrogiem w czasie tracenia wagi. Wcale tak nie musi być - możesz chudnąć bez głodu. Musisz tylko wiedzieć którą potrawę wybrać.

Do tej pory ograniczałaś porcje na talerzu, rezygnowałaś z kalorycznych przysmaków i...niecierpliwie czekałaś na porę następnego posiłku. Głód był twoim największym wrogiem w czasie tracenia wagi. Wcale tak nie musi być - możesz chudnąć bez głodu. Musisz tylko wiedzieć którą potrawę wybrać.

Czasami głód zaczyna doskwierać nam nieomal bezpośrednio po śniadaniu, a innym razem nawet przez kilka godzin czujemy przyjemną sytość. Ta różnica ma swoją przyczynę. Naukowcy amerykańscy przyjrzeli się najczęściej zjadanych produktów pod kątem tego, na jak długo zapewniają uczucie sytości. Okazało się, że różnice są spore.

Naukowcy z Belgijskiego Uniwersytetu poprosili grupę 100 studentów medycyny o to, by przez tydzień zapisywali, co jedli i po jakim czasie zaczynali odczuwać głód. Już przy spisywaniu zbiorczych arkuszy spostrzeżono zadziwiającą zbieżność. U większości (prawie90%) studentów zjadających te same potrawy objawy łaknienia pojawiały się prawie równocześnie. I tak np. po zjedzeniu takiej samej porcji frytek studenci zgłaszali, że byli głodni po 40 min. Najbardziej zastanawiająca różnica ujawniła się między pieczywem pszennym i żytnim. Po zjedzeniu kromki białego chleba, u większości badanych głód pojawiał się już po 45 min. Natomiast takiej samej wielkości kromka ciemnego chleba żytniego zapewniała uczucie sytości na 1,5 godziny. Dwa razy dłużej! . Podobnych testów przeprowadzano jeszcze kilka. Wszystkie dawały bardzo zbliżone wyniki. W ten sposób powstał indeks sytości dla produktów spożywczych. Jakie praktyczne znaczenie ma indeks sytości?
Ogromne! Odchudzanie - powiedziała znana z idealnej sylwetki Madonna - polega na walce z głodem. Nie jest to walka łatwa. Mój żołądek potrafi upominać się o jedzenie na sto sposobów: bólem głowy, stanem poirytowania, drżeniem rąk, itd. Jak mam zwyciężyć głód i nie przytyć? - żaliła się piosenkarka. Cóż, sposób chyba znalazła, bo faktem jest, że nie utyła. Jednym ze sposobów może być takie układanie menu, by dominowały w nim produkty sycące, a jednocześnie niskokaloryczne.

Czy są takie produkty?
Są! Dietetycy wnikliwie przyjrzeli tabele kaloryczności i indeksu sytości, co umożliwiło im przygotowywanie skutecznych diet niskokalorycznych, nie wywołujących dokuczliwego głodu.

No, dobrze, ale czym jest ów jest "Indeks sytości"?
Odczucie głodu jest sprawą indywidualną. Młody chłopak po zjedzeniu np. hamburgera będzie głodny dużo szybciej niż starsza pani. Nie bez powodu do pierwszego eksperymentu naukowcy wybrali grupę studentów czyli osoby o tym samym wieku i zbliżonej aktywności ruchowej. Gdyby badana grupa składała się z ludzi o różnym wieku i tuszy, wyniki byłyby znacznie trudniejsze do interpretacji. A przecież należało znaleźć jakieś kryteria jakąś skalę porównawczą dla poszczególnych produkty. Przyjęto więc, że 100g białego chleba, po zjedzeniu którego badana grupa studentów odczuła głód po 45 min. (oczywiście wystąpiły tu pewne różnice czasowe, więc przyjęto średnią statystyczną) ma indeks sytości 100. W tej skali indeks sytości chleba pełnoziarnistego wynosi 160, a płatków owsianych - 210. A oto jak przedstawia się indeks sytości poszczególnych produktów
Owce

  1. Pomarańcz 1 duża - 189
  2. Jabłko 1 duże - 166
  3. Śliwki 10 szt - 113
  4. Winogrona 1 kiść - 100
  5. Brzoskwinia 1 duża - 98
  6. Banan 1 szt - 97
  7. Arbuz spory kawałek - 70
  8. Truskawki miseczka - 68
  9. Czereśnie 0,5 kg - 65

Warzywa

  1. Kapusta surowa 150 g - 200
  2. Seler surowy 150 g - 200
  3. Seler gotowany 150 g - 190
  4. Kapusta gotowana 150 g - 180
  5. Groszek zielony 1 szklanka -170
  6. Burak gotowany 1 duży - 169
  7. Brukselka gotowana 15 szt - 150
  8. Fasola "Jaś" 20 szt - 130
  9. Por surowy 1 szt mała (biała część) - 120
  10. Por gotowany 1 szt mała (biała część) - 100
  11. Fasolka szparagowa 20 szt - 89
  12. Ogórek 1 duży - 55
  13. Pomidor 1 duży - 48
  14. Ziemniaki gotowane 2 szt (100g) - 95

Pieczywo i ciasta

  1. Chleb biały 2 kromki (100g) - 100
  2. Chleb pełnoziarnisty 2 kromki (100g) - 160
  3. Chleb razowy 2 kromki (100g) - 150
  4. Chleb biały 2 kromki (100g) - 100
  5. Bagietka (100g)- 95
  6. Ciasto drożdżowe (100g) - 150
  7. Kruche ciasto z owocami (100g) - 130 Mięso i wędliny
  8. Kotlet schabowy panierowany (80g) - 150
  9. Kotlet wieprzowy mielony (80g) - 152
  10. Golonka duszona mała porcja 150g) - 170
  11. Żeberka pieczone mała porcja (150g) - 150
  12. Szynka wędzona chuda 1 plasterek (20g) - 30
  13. Szynka wędzona tłusta 1 plasterek (20g) - 37
  14. 1 parówka (45g) - 30
  15. Kiełbasa krakowska sucha 1 plasterek (5g) - 10
  16. Boczek wędzony chudy 1 plasterek (7g) - 11

Nabiał

  1. Jogurt chudy (szklanka) - 75
  2. Jogurtuowocowy słodzony (szklanka) - 60
  3. Ser żółty (plasterek) - 30
  4. Jajko na miękko - 60
  5. Jajecznica z 2 jaj na boczku - 139

Makarony i kasze

  1. Makaron spagetti (szklanka) - 120
  2. Kasza gryczana ( szklanka) - 100
  3. Ryż (szklanka) - 150
  4. Płatki owsiane (szklanka) - 210