Zdrowie KobietyCo lubi mikrobiom jelitowy?

Co lubi mikrobiom jelitowy?

Na co dzień staramy się dbać o dietę, urodę i szczupłą sylwetkę, a czy w ferworze codziennego życia nie zapominamy o mikrobiomie? A to właśnie tam kształtuje się nasze zdrowie. Jak odpowiednio go wspierać?

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.12.2024 | aktual.: 11.12.2024 09:59

W jelitach zaczyna się zdrowie

Nasze jelita to centrum dowodzenia naszej odporności, które zamieszkują biliony bakterii. Te zróżnicowane pod względem jakościowym i ilościowym mikroorganizmy odpowiadają za nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Dzieje się tak jednak tylko wtedy, gdy są w równowadze. Tę jednak łatwo można zburzyć, do czego szczególnie przyczynia się współczesny styl życia.

Zmiany w składzie mikrobioty jelitowej wpływają nie tylko na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale także na nasze samopoczucie, emocje i zdolność do koncentracji. Z kolei długotrwały stres, depresja czy nerwica mogą prowadzić do zaburzeń równowagi bakteryjnej w jelitach, pogłębiając tym samym problemy psychiczne [1]. Istnieje też związek między zaburzeniami mikrobioty a chorobami cywilizacyjnymi, m.in. alergią, nieswoistym zapaleniem jelit, chorobami sercowo-naczyniowymi, otyłością oraz cukrzycą, a także podatnością na infekcje górnych dróg oddechowych [2].

Jak dbać o mikrobiom?

Na stan mikrobioty jelit negatywny wpływ mają leki, zwłaszcza antybiotyki, które bywają stosowane za często i niejednokrotnie niezgodnie z obowiązującymi wskazaniami. Nadużywane bywają też IPP (inhibitory pompy protonowej), które również nie pozostają bez wpływu na stan naszych jelit. Dowiedziono, że ich przewlekłe stosowanie przyczynia się do rozwoju zespołu rozrostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO, small intestine bacterial overgrowth) [3]. Istotne zmiany w składzie i liczbie bakterii jelitowych wywołują też niesteroidowe leki przeciwzapalne, np. ibuprofen.

W trosce o swój mikrobiom stosuj leki (zwłaszcza antybiotyki) tylko wtedy, gdy jest to konieczne i zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie przerywaj terapii na własną rękę i samemu nie sięgaj po tę grupę leków. Dbaj też o odporność, bo im silniejszy organizm, tym mniejsze ryzyko chorób.

Bardzo duże znaczenie ma również dieta. Jelitom szkodzą zwłaszcza produkty przetworzone, w składzie których obecne są cukry, sól, tłuszcze utwardzone, barwniki i konserwanty. Służy im natomiast dieta bogata w błonnik pokarmowy, który wpływa na namnażanie się korzystnych dla organizmu bakterii jelitowych. Nie ulega trawieniu i jest idealną pożywką dla bakterii probiotycznych [4].

Uważaj na stres!

Różnorodność mikrobioty jelitowej jest też ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Drobnoustroje jelitowe komunikują się z ośrodkowym układem nerwowym za pomocą osi mózgowo-jelitowej. Zakłócenia na tym szlaku mogą powodować spadek nastroju, złe samopoczucie i słabą koncentrację. Dowiedziono, że zaburzenia w składzie mikrobioty jelitowej przyczyniają się do wystąpienia zaburzeń nastroju i depresji [5].

Zdrowie odżywianie to podstawa
Zdrowie odżywianie to podstawa© Adobe Stock

Staraj się więc walczyć ze stresem.

Możesz to zrobić na różne sposoby, np. uprawiając sport. Da to podwójną korzyść: aktywność fizyczna nie tylko poprawia nastrój, ale też wpływa korzystnie na stopień przepuszczalności jelitowej, wchłaniania i przyswajania elektrolitów oraz substancji odżywczych [6].

Co szczególnie służy bakteriom jelitowym?Jest "coś", co nie ma sobie równych, jeśli chodzi o wsparcie mikrobiomu. To siara – aktywna biologicznie wydzielina, która ma unikalny skład. Nie bez powodu jest pierwszym pokarmem ssaków, bo jako jedyna jest w stanie sprostać szczególnym wymaganiom młodego organizmu. Zawiera niezbędne składniki odżywcze w formie wysoko przyswajalnej, czynniki wzrostowe oraz komponenty wspomagające układ odpornościowy, m.in. leukocyty, makrofagi, limfocyty T i limfocyty B oraz przeciwciała (zwłaszcza sIgA). Ma ich 40-krotnie więcej niż mleko dojrzałe [7]. To prawdziwy eliksir zdrowia, który dała nam natura.

Badania wykazały, że ludzka siara i siara bydlęca mają bardzo podobny skład. Dlatego na rynku dostępne są preparaty na bazie colostrum bovinum. Jednak nie wszystkie są sobie równe. Aby siara zachowała swoje właściwości, powinna być pobrana w ciągu pierwszych godzin po porodzie i poddana delikatnemu procesowi suszenia – liofilizacji. Dzięki temu zachowane są wrażliwe składniki – przeciwciała i czynniki wzrostu, które są kluczowe dla wzmocnienia odporności.

W ten sposób produkowany jest suplement diety Colostrum Genactiv. Jest to produkt czysty, nieprzetworzony, bez dodatków i w pełni wierny naturze. Siara w całości pozyskiwana jest w Polsce od wybranych, najlepszych stad i – co niezwykle ważne – w ciągu 2 godzin od ocielenia. Obecne w niej składniki wspomagają przywrócenie prawidłowego działania bariery jelitowej oraz wzmacniają odporność organizmu.

Pamiętaj, że mikrobiom wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia, od odporności po nastrój, dlatego warto o niego dbać na różne sposoby.

Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.

Bibliografia:

[1] Liśkiewicz P, Pełka-Wysiecka J, Wroński M, Bąba-Kubiś A, Samochowiec J, Flora jelitowa a patomechanizm powstawania zaburzeń afektywnych i lękowych — aktualny stan wiedzy i dalsze perspektywy, Psychiatry 2018; 15, 2: 70–76.

[2] Gałecka M, Basińska A.M, Bartnicka A, Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka — implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej 2018;12(2):50-59.

[3] Węgielska I, Suliburska J, Wpływ leków na mikroflorę jelitową, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, tom 7, nr 1, 1–7).

[4] Bojarska-Hurnik S, Skorupińska A, Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie, Kosmetologia Estetyczna 3 / 2018 / vol. 7, 295-298.

[5] Wardziukiewicz W, Stachowska E, Wpływ mikrobioty jelitowej i jej modyfikacji na samopoczucie pacjentów z depresją, Postepy Hig Med Dosw (online), 2020; 74: 314-321.

[6] Marlicz W, Wysiłek fizyczny a mikroflora przewodu pokarmowego — znaczenie probiotyków w diecie sportowców, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, tom 5, nr 3, 129–140.

[7] Rak K., Bronkowska M. Immunologiczne znaczenie siary. Hygeia Public Health. 2014; 49 (2): 249–254.

suplementmikrobiomcolostrum

Wybrane dla Ciebie