GotowaniePrzepisyCo naprawdę jedzą żabojady?

Co naprawdę jedzą żabojady?

Smakowite sery, młode wino, ślimaki i koniak – to tylko kilka powodów do prawdziwej francuskiej kulinarnej dumy. Złośliwi nazywają Francuzów żabojadami, tymczasem jest to naród, który może poszczycić się jedną z najbardziej wykwintnych kuchni na świecie.

Co naprawdę jedzą żabojady?

13.11.2006 | aktual.: 28.06.2010 18:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smakowite sery, młode wino, ślimaki i koniak – to tylko kilka powodów do prawdziwej francuskiej kulinarnej dumy. Złośliwi nazywają Francuzów żabojadami, tymczasem jest to naród, który może poszczycić się jedną z najbardziej wykwintnych kuchni na świecie.

Francuskie podniebienia są wymagające, bo zaznały wielu prawdziwych specjałów rodzimej kuchni. Bogate francuskie menu pełne ryb, owoców morza, sosów, mięs i serów to bowiem jedna z najlepszych kuchni świata.

Z tradycją w nowoczesność

Rodzimą kuchnię Francuzów dzieli się na dwie podstawowe kategorie. Pierwsza z nich to starofrancuska dostojna haute cuisine (tzw. wysoka kuchnia), w której przeważają tradycyjne dania – dla współczesnych Francuzów jednak zbyt ciężkie, zawiesiste i wysokokaloryczne. Jej przeciwieństwem jest z kolei nouvelle cuisine – nowa kuchnia młodej Francji – delikatna, zdrowa i lekka. We współczesnej kuchni liczy się bowiem zdrowie i świeżość produktów, które Francuzi kupują zwykle na rynkach, targowiskach lub u dobrze znanych sobie sprzedawców. Tak jak Francuzi, jako twórcy sztuki savoir-vivre’u, dbają o sposób przygotowania posiłków, podobnie starannie podchodzą do ich spożywania. Swój dzień zaczynają od słynnej tzw. bułki paryskiej, czyli bagietki z dżemem maczanej w kawie – tradycyjnego lekkiego francuskiego śniadania.

Obiad jadają we wczesnych godzinach południowych – między 12 a 14 – jako obfity kilkudaniowy posiłek, zaś ich kolacja – zwykle jadana ok. godziny 21, to ciepły i długi posiłek. W menu rodowitego Francuza nie może zabraknąć sera, który podobno powinien być najdoskonalszym zakończeniem każdego dobrego posiłku. We Francji jest niemal tle gatunków serów ile dni w roku, a przy tym każdy z regionów kraju posiada swój własny gatunek. Francuzi mają przecież swój camembert, brie, requefort, munster, sery kozie. Jednak francuska kuchnia słynie nie tylko z serów, ale również z ryb i owoców morza. Tradycyjne przysmaki z poszczególnych regionów kraju to między innymi langusta duszona w winie, którą jada się w Langwadocji, pochodzące z Bretanii małże serwowane w muszlach zapiekane z żółtym serem i tartą bułką, czy wreszcie prowansalska zupa rybna i popularne nie tylko w Burgundii, choć z niej się wywodzące ślimaki. Oprócz darów morza Francuzi równie chętnie jadają wyśmienicie przyrządzone i podane potrawy z drobiu,
wieprzowiny i cielęciny – w tym między innymi veau flamande, czyli właśnie cielęcinę z suszonymi morelami i śliwkami, coq au vin – koguta w czerwonym winie czy ragoût z wieprzowiny. To właśnie wykwintnym zdolnościom francuskich kucharzy zawdzięczamy rozsławione i jadane na całym świecie, a mające swoje korzenie właśnie w kraju nad Sekwaną znakomite potrawy, w tym jabłkową tartę, suflety, sos beszamelowy, czy omlety.

NAJLEPSZE POTRAWY Z FRANCUSKIEGO MENU:
Francuz - wielki smakosz

Kuchnia francuska zasłynęła na świecie nie tylko z wykwintnych potraw, ale i ze szlachetnych, znanych marek win i słynnych alkoholi. Podobno przeciętny Francuz wypija rocznie około 100 litrów wina, w tym tylko połowę stanowi markowe wino, zaś pozostałą część zwykłe domowe wino z lokalnych winnic. Francuzi często pijają również wino stołowe vin de table sprzedawane w plastikowych butelkach. We Francji zaleca się kupowanie wina w specjalnych sklepach zwanych cave, w których przed zakupem zawsze można degustować wybrane gatunki. Najlepsze francuskie wina podlegają tzw. Appellation Contrôlée, czyli specjalnemu systemowi klasyfikacji win objętych kontrolą pochodzenia i produkcji. Znawcy win zalecają jednak krótko – jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości w wyborze win warto wybrać wino czerwone – domaine lub château. Dobre i niedrogie wina wytwarzane są między innymi w St. Emilion, Côtes de Castillon, Côtes de Blaye czy Côtes de Bourg.

Francja słynie jednak z jednego gatunku wina, które umyka popularnej kiperskiej teorii, która głosi, że im wino starsze, tym lepsze. To odmiana pochodząca z Burgundii, a ściślej z jednego z jej okręgów – Beaujolais. W regionie tym przygotowywane wino ma kolor purpury i nasączane jest zwykle intensywnym aromatem owocowym – malinowym, truskawkowym lub śliwkowym. Jest to wino sporządzane z jednego, konkretnego szczepu winogron Gamay rosnących na granitowych wzgórzach między Macon i Lyonem. Owoce te poddawane są specjalnym metodom winifikacji polegającym na macerowaniu całych winogron. Przechowywać natomiast należy taki napój w temperaturze od 10 do 14 °C.

NAJLEPSZE POTRAWY Z FRANCUSKIEGO MENU:
Wszystkie te zabiegi przyczyniają się do powstania młodego, lekkiego wina, które, jak mówią znawcy, powinno zostać wypite w 6 miesięcy od wyprodukowania. Beaujolais Nouveau jako jeden z najpopularniejszych zarówno we Francji, jak i na świecie gatunków napoju z winogron doczekał się swojego święta obchodzonego we Francji już od 30 lat. Motto, jakie przyświeca temu jesiennemu wydarzeniu to „Beaujolais Nouveau est arrive” czyli „Beaujolais Nouveau właśnie przybył”. W każdy trzeci czwartek listopada – otwierany jest ten młody napój (z tegorocznych zbiorów), którym prawdziwi znawcy i smakosze raczą się z wielkim namaszczeniem i wiernością tradycji. Francuskie zwyczaje każą wypić tego dnia choć jedną lampkę wina, koniecznie schłodzonego. Smak i bukiet młodego wina z Burgundii mówi podobno wiele o tym, jakie będą pozostałe gatunki z tego rocznika.

Francja to jednak nie tylko wino, ale cały szereg wybornych trunków alkoholowych. We francuskich domach jako aperitif pije się niemal wszystko – począwszy od whisky, kończąc na porto, w restauracji zaś podaje się głównie białe wino, szampana i kir – likier z czarnej porzeczki. Innymi typowo francuskimi napojami alkoholowymi, których smak zna niemal cały świat są koniak, campari, armaniak i Calvados – wytrawny jabłkowy winiak pochodzący z Normandii.

Menu Francji to bogaty bukiet wszystkich smaków. Delikatność, wytworność i wyrafinowanie, które cieszą nie tylko zmysł smaku, węchu, ale i wzroku. W kuchni tej z upodobaniem znajdą coś dla siebie zarówno miłośnicy ryb, naleśników, warzyw, jak i mięs.

NAJLEPSZE POTRAWY Z FRANCUSKIEGO MENU:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)