Co niszczy nasz układ odpornościowy?
Wystrzegaj się tych produktów
Zaczyna się sezon na przeziębienie i grypę. Szczególnie w tym okresie powinniśmy chronić układ odpornościowy. Okazuje się, że nasze problemy może zażegnać prawidłowa dieta. Powinna być bogata w mikroelementy i witaminy. Należy zaprzyjaźnić się z czosnkiem, miodem i cytryną. A czego warto się wystrzegać?
Zaczyna się sezon na przeziębienie i grypę. Szczególnie w tym okresie powinniśmy chronić układ odpornościowy. Okazuje się, że nasze problemy może zażegnać prawidłowa dieta. Powinna być bogata w mikroelementy i witaminy. Należy zaprzyjaźnić się z czosnkiem, miodem i cytryną. A czego warto się wystrzegać?
Cukier
Nie dość, że cukier dostarcza pustych kalorii, to jeszcze uszkadza mózg i zęby. Biały cukier wpływa na naszą odporność, tętnice i stawy. Niszczy nasz organizm od wewnątrz i atakuje układ nerwowy - odpowiada za wahania nastroju, stres, zmęczenie i depresję. Jest głównym winowajcą chorób serca, cukrzycy, otyłości, nadciśnienia i nowotworów.
Specjaliści twierdzą, że wysoki poziom cukru we krwi zmniejsza zdolność białych krwinek do walki z bakteriami i wirusami. Szczególnie w czasie grypy i przeziębienia lekarze odradzają spożywanie przetworzonych pokarmów zawierających rafinowany cukier. Ciastka, cukierki, napoje gazowane nie są w tym okresie wskazane. Niepokojące są badania American Heart Association, które wykazały, że Amerykanie spożywają średnio 20 łyżeczek cukru dziennie. Eksperci zalecają sięganie po produkty bogate w błonnik, takie jak brązowy ryż, soczewica, ciecierzyca, które stabilizują poziom cukru we krwi i wzmacniają układ immunologiczny.
(ms/mtr), kobieta.wp.pl