FitnessCo powoduje wzdęcia?

Co powoduje wzdęcia?

Co powoduje wzdęcia?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Ta przykra dolegliwość powoduje, że czujemy się ociężali i przejedzeni, nawet jeśli nie zjedliśmy sutego posiłku. Wzdęcia powiększają też nasz obwód w talii. Są uciążliwe i wcale nie jest łatwo się ich pozbyć. Zaburzenia pracy układu pokarmowego i nienaturalnie wzdęty brzuch powodują gazy nagromadzone w jelitach. Ilość gazów produkowanych po zjedzeniu tego samego posiłku może być różna u różnych ludzi.

Ta przykra dolegliwość powoduje, że czujemy się ociężali i przejedzeni, nawet jeśli nie zjedliśmy sutego posiłku. Wzdęcia powiększają też nasz obwód w talii. Są uciążliwe i wcale nie jest łatwo się ich pozbyć.

Zaburzenia pracy układu pokarmowego i nienaturalnie wzdęty brzuch powodują gazy nagromadzone w jelitach. Ilość gazów produkowanych po zjedzeniu tego samego posiłku może być różna u różnych ludzi. Często wzdęciom towarzyszy ból, uczucie napięcia, a nawet skurcze. W skrajnych przypadkach mocno powiększony obwód brzucha może nawet powodować problemy z oddychaniem.

Przeważnie wzdęcia pojawiają się zaraz po zjedzeniu posiłku. Możemy odczuwać je nawet po spożyciu produktów, które zalicza się do zdrowej żywności.

Zobaczmy, czego unikać, by zachować płaski brzuch.

1 / 5

Warzywa kapustne

Obraz
© 123RF.COM

Brokuły, kalafior, kapusta, brukselka to zdrowe i pełne witamin warzywa. Jednak ze względu na dużą zawartość błonnika mogą powodować wzdęcia. Powszechnie wiadomo, że błonnik przyspiesza metabolizm i sprzyja walce ze zbędnymi kilogramami. Jednak w nadmiarze ten składnik działa wręcz odwrotnie. Spowalnia perystaltykę jelit, sprzyja tworzeniu się gazów i wzdęć. Nie oznacza to, że należy wykluczyć te warzywa z diety. Można je jeść nawet często, lecz w rozsądnych ilościach.

2 / 5

Produkty wysoko przetworzone z dużą ilością soli

Obraz
© 123RF.COM

Czipsy, zupy z puszki, sosy z torebki - w codziennym pośpiechu zdarza nam się sięgać po produkty wysoko przetworzone, by szybko zaspokoić głód. Niestety, nawet jeśli wybierzemy sos lub zupę, która nie zawiera dużo kalorii, na pewno zawiera mnóstwo soli. Sól zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje opuchliznę i nieprzyjemne wzdęcia. Najlepiej zrezygnować z jedzenia przetworzonej żywności, nawet jeśli są to produkty opatrzone etykietką "light".

3 / 5

Soda

Obraz
© 123RF.COM

Lubimy pić napoje gazowane, są orzeźwiające i chłodzą - szczególnie w upalne dni. Jednak z każdym łykiem płynu do naszego przełyku dostaje się powietrze. To z tego powodu brzuch robi się wzdęty. Lemoniadę z bąbelkami lepiej jest zastąpić wodą niegazowaną z cytryną i miętą - taki trunek również orzeźwia, a mięta dodatkowo zapobiega wzdęciom.

4 / 5

Słodziki

Obraz
© 123RF.COM

Po sztuczne substancje słodzące często sięgają osoby chore na cukrzyce lub będące na diecie odchudzającej. Chociaż nie zawierają cukru, wcale nie zaliczają się do produktów zdrowych. Zawierają bowiem aspartam, sukralozę i wiele dodatków chemicznych, które powodują nadmiar gazów i wzdęcia. Gumy bezcukrowe, mrożone jogurty (podawane jako dietetyczny zamiennik lodów), napoje typu light - trudno jest nimi oszukać organizm. Po zjedzeniu ich nie dostarczamy do organizmu wielu kalorii, ale obwód talii i tak się powiększa od wzdęcia.

5 / 5

Mleko

Obraz
© 123RF.COM

Wzdęć możemy nabawić się także po wypiciu mleka. Szczególnie dotyczy to osób z zaburzeniami trawienia cukru mlecznego - laktozy. W skrajnych przypadkach nawet zjedzenie kafelka mlecznej czekolady może spowodować, że brzuch zrobi się opuchnięty. Zdrowszym zamiennikiem jest mleko sojowe lub ryżowe.

bólbrokuływzdęcia

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)