Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Niewiele osób o tym wie
Fusy z kawy najczęściej traktujemy jako odpad, który trafia do kosza. Jednak ich spożycie może przynieść niespodziewane korzyści zdrowotne. Okazuje się, że zawarte w nich substancje mogą wspierać organizm i poprawiać samopoczucie.
Choć na pierwszy rzut oka fusy z kawy wydają się jedynie odpadkiem, w rzeczywistości zawierają składniki, które mogą wspierać zdrowie. Ich odpowiednie wykorzystanie może pozytywnie wpływać na pracę układu trawiennego, poprawiać metabolizm i wspierać układ krążenia, dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem ich do codziennej diety.
Fusy z kawy mają szerokie zastosowanie
Badania naukowe potwierdzają, że spożywanie fusów z kawy może mieć korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Zawarte w nich błonnik i drobne cząsteczki wspomagają prawidłową perystaltykę jelit, co pomaga zwalczać zaparcia i ułatwia naturalne oczyszczanie przewodu pokarmowego. Dzięki temu trawienie przebiega sprawniej, a organizm efektywniej pozbywa się toksyn.
Dodatkowo naukowcy zwracają uwagę na obecność antyoksydantów w fusach. Te związki neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za uszkodzenia komórek i proces starzenia. Regularne spożycie niewielkich ilości fusów może wzmocnić odporność organizmu i poprawić jego ogólną kondycję zdrowotną. W fusach znajduje się też wiele przeciwutleniaczy, które dodatkowo zmniejszają prawdopodobieństwo chorób, w tym nowotworów.
Co ciekawe, poziom fenoli w fusach może być wyższy niż w kawie. Czym są fenole? To silne antyoksydanty, które chronią komórki, są przeciwzapalnie i wspierają regenerację organizmu, z tego powodu fusy mogą być cennym dodatkiem do diety.
Kto może spożywać fusy z kawy?
Według najnowszych badań, fusy z kawy zawierają bioaktywne związki, które pozytywnie wpływają na zdrowie układu krążenia. Ich spożycie może obniżać poziom "złego" cholesterolu oraz wspierać prawidłową pracę naczyń krwionośnych, co także zmniejsza ryzyko chorób serca.
Jednak nie dla wszystkich ta opcja jest polecana. Osoby, które mają problemy z żołądkiem i całym układem pokarmowym mogą po spożyciu odczuć zaostrzenie objawów. Również osoby wrażliwe na kofeinę powinny zrezygnować z tego pomysłu, aby sobie nie zaszkodzić.
Czytaj także: Czym jest adenomiza? Choroba dotyka aż 30 proc. kobiet
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.