GotowaniePrzepisyCo wiemy o kanapce?

Co wiemy o kanapce?

Jemy je codziennie, zazwyczaj na śniadanie lub na kolację i raczej nie zastanawiamy się nad tym, skąd się wzięły. Tymczasem podobnie jak inne, znane nam potrawy, mają one swoją historię. Prototyp kanapki znano już przed naszą erą. Od tego czasu popularne ''sandwicze'' przeszły rewolucję.

Co wiemy o kanapce?
Źródło zdjęć: © sxc.hu

17.06.2011 | aktual.: 17.06.2011 14:14

Jemy je codziennie, zazwyczaj na śniadanie lub na kolację i raczej nie zastanawiamy się nad tym, skąd się wzięły. Tymczasem podobnie jak inne, znane nam potrawy, mają one swoją historię. Prototyp kanapki znano już przed naszą erą. Od tego czasu popularne ''sandwicze'' przeszły rewolucję. Dzisiaj przygotowujemy je z rozmaitych gatunków pieczywa, do których dodajemy wędliny, mięsa, sery czy warzywa.

Maca zamiast chleba
Legenda głosi, że pierwszą kanapkę stworzył żyjący w I w. p.n.e. rabin Hillel Starszy, który między dwa kawałki macy włożył mieszankę orzechów, jabłek, przypraw, wina i ziół.

Średniowieczny sandwich

Bliższy współczesnym kanapkom był ich średniowieczny prototyp. Były to dwa kawałki chleba, między które wkładano pieczone mięso i maczano w sosie. Takie 'kanapki' spożywano powszechnie, ponieważ jedzenie rękoma uchodziło za brak manier, a widelec nie był jeszcze znany.

Prawdopodobnie początek kanapki takiej, jaką znamy dzisiaj, miał miejsce w XVIII wieku w Anglii. Admirał John Montague – Czwarty Earl Sandwich kazał służącemu przynieść jakąś przekąskę. Po chwili dostał dwie kromki chleba z wetkniętym między nie mięsem. Według innej wersji tej historii Sandwich obraził się na kogoś w klubie, gdzie jadał posiłki i wyszedł głodny. W domu nie było nic poza resztkami pieczeni, sera i ryby. Ułożył je na chlebie. Przekąskę na cześć admirała nazwano sandwichem.

Fast food po polsku

Jednak prawdziwym przełomem w historii kanapki było wprowadzenie na rynek w roku 1900 krojonego chleba. Wtedy to stały się one popularne na masową skalę. Już na początku stulecia otwierano pierwsze sprzedające je stoiska. W 1902r. we Wiedniu pochodzący z Krakowa Franciszek Trześniewski otworzył bufet oferujący kanapki z pasta jajeczną (później liczba różnych rodzajów wzrosła do 21). Kanapkarnia Trześniewskiego wyprzedziła o dziesięciolecia początki fast foodów. Firma istnieje i dobrze prosperuje do dzisiaj. Rocznie sprzedaje 4,5 miliona kanapek.

Kanapka dziś

Obecnie najsłynniejsze kanapki to hot dogi, hamburgery, kebaby i tortille. Inne ich rodzaje warte polecenia to panini, torta. Ta pierwsza jest podawana we włoskich restauracjach i barach szybkiej obsługi. Składa się z małego, przeciętego bochenka chleba. Dodatki to zazwyczaj szynki, kiełbasy, mięso, ryby (tuńczyk, łosoś) owoce morza i sery.

Natomiast meksykańska torta to podłużna buła, podobna do bagietki, serwowana na zimno lub na gorąco z różnymi nadzieniami: z wołowych ozorów, krewetek, bekonu, sera i cebuli oraz z dodatkiem awokado, pomidorów czy sałaty.

Bez kanapki ani rusz

Cały czas nie maleje popularność kanapek śniadaniowych. Dzieje się tak dlatego, ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu i można je zabrać ze sobą wszędzie. Najlepiej użyć do nich pieczywa pełnoziarnistego, białe wypieki to głównie puste kalorie. Warto też przekonać się do używania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Najpopularniejsze dodatki do kanapek to wędliny, pieczone mięso kurczaka czy indyka, sery, pomidory i ogórki.

(sp/sr)

jajkakuchniamięso
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)