Cukier może powodować demencję i pogorszenie się pamięci
To nie tłuszcz, a cukier stał się najczęściej poruszanym przez dietetyków i lekarzy problemem. "W czasach produktów fit i nagonki na smażenie w smalcu i maśle, tuż pod naszym nosem wyrósł jeszcze bardziej zabójczy wróg" - powiedziała neurolożka Agnes Flöel z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Berlinie Charité. Ona oraz jej koledzy dowiedli, że cukier powoduje demencję oraz pogarszanie się pamięci.
08.07.2014 | aktual.: 08.07.2014 11:59
To nie tłuszcz, a cukier stał się najczęściej poruszanym przez dietetyków i lekarzy problemem. "W czasach produktów fit i nagonki na smażenie na smalcu i maśle, tuż pod naszym nosem wyrósł jeszcze bardziej zabójczy wróg" - powiedziała neurolożka Agnes Flöel z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Berlinie. Ona oraz jej koledzy dowiedli, że cukier powoduje demencję oraz pogarszanie się pamięci.
Spożycie cukru należy zmniejszyć co najmniej o połowę, z 50 g do jedynie 25 g dziennie, czyli zaledwie do pięciu łyżeczek - alarmowała trzy miesiące temu Światowa Organizacja Zdrowia. Oznacza to, że nie należy wypijać nawet jednej standardowej puszki coca-coli o pojemności 330 ml, gdyż zawiera ona aż 35 g cukru.
Zwłaszcza dla kobiet może to być nie lada wyzwaniem, co wynika z ich konsumpcyjnych nawyków. O ile panowie nagradzają się soczystym stekiem czy hamburgerem, panie zazwyczaj wybierają słodkości. Mają także tendencję do sięgania po tzw. comfort food, nierzadko w formie słodyczy, w chwilach smutku oraz stresu.
Badania przeprowadzone przez zespół niemieckich badaczy uzmysławiają nowe zagrożenie wynikające ze spożywania cukru. Prócz otyłości, cukrzycy typu 2 oraz problemów z cerą, miłośnicy muffinek i czekolady muszą się liczyć z uszkodzeniem mózgu. W sensie dosłownym.
Wysoki poziom glukozy w organizmie upośledza struktury mózgu odpowiedzialne za logiczne myślenie. Konkretnie chodzi o hipokamp: obszar wykorzystywany do zapamiętywania zdarzeń i faktów. Skutkiem jest pogarszanie się pamięci u zdrowych dorosłych ludzi. Oraz demencja w sile wieku.
Zespół dr Flöel posłużył się m.in. rezonansem magnetycznym w celu obserwacji mózgu 141 zdrowych osób "pod wpływem" glukozy oraz z jej normalnym poziomem we krwi. Test na logiczne myślenie i pamięć wypadł zdecydowanie gorzej po spożyciu dawki cukru. Eksperyment potwierdził wcześniejsze wnioski, wysnute na podstawie obserwacji diabetyków.
Wcześniej stwierdzono już, że cukier uszkadza również drogi nerwowe, ale na myszach. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim wykazały że gryzonie, które regularnie otrzymywały duże dawki cukru, zapominały wcześniej wyuczonych dróg w labiryncie i ogólnie gorzej funkcjonowały. Tymczasem gryzonie, które jadły nieprzetworzone tłuszcze i przyjmowały dużo kwasów omega-3, rozumowały sprawniej i uczyły się szybciej.
Przyjmuje się, że kobiety nie powinny spożywać więcej niż 5-6 łyżeczek cukru dziennie. Mężczyźni zaś 7-8 łyżeczek. Ponieważ substancja ta jest równie uzależniająca, co kawa czy narkotyki, walka z wszechobecnością cukru w diecie stała się priorytetowa dla organizacji odpowiedzialnych za zdrowie publiczne na całym świecie.
(mtr/sr), kobieta.wp.pl