Cukinia - przepisy. Ciasto z cukinii, makaron z cukinią, placki z cukinii fit
Cukinia jest zazwyczaj niedoceniana w polskiej kuchni. Co jeszcze można zrobić z cukinii oprócz leczo czy smażonych kwiatów cukinii? Wypróbuj przepisy na ciasto z cukinii, makaron z cukinią oraz fit placki z cukinii.
Wegańskie ciasto z cukinii – przepis
Zdrowe ciasto to nie mit. Zainspiruj się naszym przepisem na ciasto z cukinii do złudzenia przypominające kaloryczne brownie! Oto składniki:
- 2 niewielkie cukinie starte na grubych oczkach i odciśnięte.
- 1 szklanka ciemnej mąki.
- Pół szklanki ciemnego cukru.
- 1/3 szklanki prawdziwego kakao.
- 3 łyżki siemienia lnianego zalanego odrobiną wody do spęcznienia (zastępuje jajko).
- 7 łyżek wegańskiego masła.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- 1 łyżeczka soli.
- 2 łyżeczki cynamonu.
- Pół szklanki ulubionego dżemu.
Jak zrobić ciasto z cukinii?
- W jednej misce zmiksuj cukinię z siemieniem lnianym, masłem, cukrem i dżemem.
- W drugiej misce dokładnie połącz łyżką mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.
- Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj.
- Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, posmaruj go odrobiną oleju roślinnego i obsyp mąką.
- Przelej ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu) około godzinę do suchego patyczka.
Makaron z cukinią – przepis
Makaron z cukinią będzie świetną propozycją na obiad lub kolację. Poniżej składniki, których potrzebujesz na 2 porcje:
- 1 cukinia.
- 200 g pełnoziarnistego makaronu.
- Kilka suszonych pomidorów dobrze odsączonych z oleju.
- Kilka łyżek oleju ze słoika z pomidorami do smażenia.
- 150 g ulubionego sera pleśniowego, niebieskiego lub zielonego.
- 2 łyżki odsączonych kaparów.
- Kilkanaście posiekanych oliwek bez pestek.
- Garść umytych i posiekanych świeżych ziół (np. koperek, bazylia, natka pietruszki, lubczyk, oregano) .
- Odrobina soli.
- Świeżo mielony pieprz.
- Szczypta słodkiej papryki wędzonej.
Następnie:
- Pokrój nieobraną cukinię w cienkie półplasterki.
- Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Podsmaż cukinię przez 7 minut na oleju na patelni, dodaj odsączony makaron, pokruszony ser, oliwki, kapary, suszone pomidory, paprykę wędzoną, sól i porządnie wymieszaj.
- Po 2-3 minutach nałóż makaron z cukinią na talerze obsypany ziołami i oprószony świeżo mielonym pieprzem.
Placki z cukinii fit – przepis
Jeśli placki z cukinii usmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu i nie połączysz ich z tłustym lub śmietanowym sosem, nie będą bombą kaloryczną. Czego potrzebujesz:
- 1 duża cukinia.
- 4 łyżki jogurtu greckiego.
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej.
- Sok wyciśnięty z połowy umytej cytryny.
- Kilka plasterków wędzonego pstrąga albo kawałeczki wędzonej makreli.
- Garść kiełków.
- Świeżo zmielony pieprz.
- Posiekany koperek.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Jak zrobić placki z cukinii?
- Umytą cukinię zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
- Wymieszaj z jogurtem, skrobią i sokiem z cytryny.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z cukinii na złoto.
- Po zdjęciu z patelni odciśnij nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Placki z cukinii podawaj udekorowane wędzoną rybą, koperkiem, kiełkami, posypane pieprzem.
Zobacz też; Placki z cukinii z marchewką