FitnessCukinia - przepisy. Ciasto z cukinii, makaron z cukinią, placki z cukinii fit

Cukinia - przepisy. Ciasto z cukinii, makaron z cukinią, placki z cukinii fit

Cukinia jest zazwyczaj niedoceniana w polskiej kuchni. Co jeszcze można zrobić z cukinii oprócz leczo czy smażonych kwiatów cukinii? Wypróbuj przepisy na ciasto z cukinii, makaron z cukinią oraz fit placki z cukinii.

Cukinia - przepisy. Ciasto z cukinii, makaron z cukinią, placki z cukinii fit
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa

24.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 16:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wegańskie ciasto z cukinii – przepis

Zdrowe ciasto to nie mit. Zainspiruj się naszym przepisem na ciasto z cukinii do złudzenia przypominające kaloryczne brownie! Oto składniki:

  • 2 niewielkie cukinie starte na grubych oczkach i odciśnięte.
  • 1 szklanka ciemnej mąki.
  • Pół szklanki ciemnego cukru.
  • 1/3 szklanki prawdziwego kakao.
  • 3 łyżki siemienia lnianego zalanego odrobiną wody do spęcznienia (zastępuje jajko).
  • 7 łyżek wegańskiego masła.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
  • 1 łyżeczka soli.
  • 2 łyżeczki cynamonu.
  • Pół szklanki ulubionego dżemu.

Jak zrobić ciasto z cukinii?

  • W jednej misce zmiksuj cukinię z siemieniem lnianym, masłem, cukrem i dżemem.
  • W drugiej misce dokładnie połącz łyżką mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj.
  • Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, posmaruj go odrobiną oleju roślinnego i obsyp mąką.
  • Przelej ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu) około godzinę do suchego patyczka.

Makaron z cukinią – przepis

Makaron z cukinią będzie świetną propozycją na obiad lub kolację. Poniżej składniki, których potrzebujesz na 2 porcje:

  • 1 cukinia.
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu.
  • Kilka suszonych pomidorów dobrze odsączonych z oleju.
  • Kilka łyżek oleju ze słoika z pomidorami do smażenia.
  • 150 g ulubionego sera pleśniowego, niebieskiego lub zielonego.
  • 2 łyżki odsączonych kaparów.
  • Kilkanaście posiekanych oliwek bez pestek.
  • Garść umytych i posiekanych świeżych ziół (np. koperek, bazylia, natka pietruszki, lubczyk, oregano) .
  • Odrobina soli.
  • Świeżo mielony pieprz.
  • Szczypta słodkiej papryki wędzonej.

Następnie:

  • Pokrój nieobraną cukinię w cienkie półplasterki.
  • Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • Podsmaż cukinię przez 7 minut na oleju na patelni, dodaj odsączony makaron, pokruszony ser, oliwki, kapary, suszone pomidory, paprykę wędzoną, sól i porządnie wymieszaj.
  • Po 2-3 minutach nałóż makaron z cukinią na talerze obsypany ziołami i oprószony świeżo mielonym pieprzem.

Placki z cukinii fit – przepis

Jeśli placki z cukinii usmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu i nie połączysz ich z tłustym lub śmietanowym sosem, nie będą bombą kaloryczną. Czego potrzebujesz:

  • 1 duża cukinia.
  • 4 łyżki jogurtu greckiego.
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej.
  • Sok wyciśnięty z połowy umytej cytryny.
  • Kilka plasterków wędzonego pstrąga albo kawałeczki wędzonej makreli.
  • Garść kiełków.
  • Świeżo zmielony pieprz.
  • Posiekany koperek.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.

Jak zrobić placki z cukinii?

  • Umytą cukinię zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
  • Wymieszaj z jogurtem, skrobią i sokiem z cytryny.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z cukinii na złoto.
  • Po zdjęciu z patelni odciśnij nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Placki z cukinii podawaj udekorowane wędzoną rybą, koperkiem, kiełkami, posypane pieprzem.
Komentarze (1)