GotowaniePrzepisyĆwikła z chrzanem, czyli polski klasyk. Pyszny i zdrowy dodatek

Ćwikła z chrzanem, czyli polski klasyk. Pyszny i zdrowy dodatek

Święta lub imieniny u cioci bez ćwikły? Wielu z nas nawet nie przewiduje takiego scenariusza. Ten pyszny, a ponadto zdrowy dodatek zdobi nasze stoły od dziesiątek lat. O jego walorach pisał już Mikołaj Rej, a Jan Brzechwa poświęcił mu nawet wiersz. Pytanie o ten przysmak pojawiło się nawet w jednym z odcinków programu "Milionerzy".

Ćwikła z chrzanem, czyli polski klasyk. Pyszny i zdrowy dodatek
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

"Jaki kolor ma ćwikła z chrzanem?" Tak brzmiało pytanie za 1000 zł, które usłyszał Jakub, uczestnik teleturnieju „Milionerzy”. Poprawna odpowiedź to oczywiście kolor buraczkowy. Na szczęście informatyk z Krakowa wybrał tę możliwość. W przeciwnym razie jego babcia czy ciocia mogłaby się obrazić, że nie zna przepisu na tradycyjny polski dodatek.

Obraz
© screen z programu "Milionerzy"

Zdrowa i pyszna

Swoje walory ćwikła zawdzięcza przede wszystkim głównemu składnikowi - burakom. Ich właściwości zdrowotne są naprawdę imponujące. Są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu foliowego, który dba o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i uczestniczy w produkcji hormonów szczęścia - serotoniny i noradrenaliny.

Buraki to także nieoceniona skarbnica witaminy C, błonnika oraz barwnika roślinnego – betaniny. To dzięki nim czerwone warzywo wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Nie brakuje w nich także potasu, żelaza, cynku i unikalnych mikroelementów: kobaltu, rubidu czy cezu, które m.in. zwiększają naszą odporność.

A chrzan, czyli drugi obowiązkowy składnik ćwikły, wcale nie odstaje od buraka pod względem właściwości zdrowotnych. Zawarte w nim olejki eteryczne działają jak antybiotyk. Warzywo zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Kryje w sobie mnóstwo naturalnych substancji niszczących bakterie. Związki zawarte w tej roślinie są również skutecznym sposobem na walkę z grzybami i wirusami. Jego jedzenie pomaga wzmocnić organizm - polecane jest podczas kaszlu i stanów zapalnych zatok. Świeży sok z chrzanu sprzyja wydzielaniu się kwasu solnego w żołądku, wspomaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek.

Pyszna ćwikła domowym sposobem

Kluczem do sukcesu pysznej ćwikły są dobrej jakości buraki ćwikłowe, najlepiej pochodzące od sprawdzonego sprzedawcy. Należy je ugotować do miękkości, ale warto pamiętać, by nie obierać ich, a jedynie dokładnie wyszorować. Następnie buraki studzimy i dopiero teraz obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce, chrzan także i łączymy oba składniki. Do tego 1-2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz i odrobina cukru i soku z cytryny do smaku. Ćwikłę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Niektórzy dodają do ćwikły starte jabłko czy wytrawne czerwone wino, ale wszystko zależy od upodobań smakowych.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (7)