Czarny czy biały? – oto jest pytanie

Białe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb wielu z nas traktuje jako dopust boży.

Czarny czy biały? – oto jest pytanie
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Wiążemy go z dietą i chorobami. Niewielu jest szaleńców, którzy żywią się takim pieczywem. Dietetycy natomiast apelują, by od czasu do czasu poflirtować z panem Grahamem lub przeprosić się z Pumperniklem.

W jedzeniu pieczywa , podobnie jak w całym życiu, potrzebny jest umiar i równowaga. Nie należy radykalnie odstawiać jednego rodzaju jasnego chleba czy bułek, by je natychmiast zastąpić pieczywem czarnym jak smoła i twardym jak przysłowiowy but. W życiu bowiem oprócz obowiązków powinniśmy mieć też trochę przyjemności. A jak wiadomo wszystko co grzeszne jest oczywiście strasznie niezdrowe. Większość specjalistów jednak podkreśla, że – czy tego chcemy czy nie – im mąka mniej oczyszczona, tym pieczywo z niej zdrowsze.

Tajemnica leży przede wszystkim w ilości błonnika i składników mineralnych. To one decydują o odżywczych i zdrowotnych wartościach wypieków. Im więcej w chlebie pełnego ziarna czy łupin, tym lepiej. Taka żywność dostarcza bowiem ogromnej ilości witamin z grupy B, witaminy E, żelaza i białka oraz prawie dwudziestu rozmaitych, zdrowych składników brutalnie usuwanych w młynach podczas odsiewania mąki. Dzięki błonnikowi zawartemu w ciemnym pieczywie lepiej pracują nam jelita, unikamy zaparć, a co za tym idzie, rzadziej chorujemy na przykład na hemoroidy, czy zapadamy na raka jelita grubego.

Dziś dzięki chemii i biologii jesteśmy świetnie poinformowani o wszystkich rodzajach błonnika i o ich rozmaitych cudownych właściwościach. Ciemny chleb znamy jednak nie od dziś! W kuchni Europy północnej czy Wschodniej był on obecny od wieków. Ludzie intuicyjnie wyczuwali, że jest on zdrowszy, choć niekoniecznie bardziej smaczny. Bogacze jadali ciastka i białe bułeczki, biedacy ciemny wilgotny chleb z nieoczyszczonej mąki.

Słynny pumpernikiel królował głównie na stołach żołnierzy z Westfalii. Tamtejsi piekarze wypiekali go bez drożdży i zakwasu. Miał ciemny kolor i charakterystyczny lekko słodkawy smak. Wyrabiano go z grubo mielonej żytniej mąki. W piecu siedzi bardzo długo, co powoduje, że następuje karmelizacja poszczególnych składników.

Na jego smak ma wpływ również niewielka ilość miodu, melasy, czy ekstraktu z jabłek. W Polsce do niektórych rodzajów pumpernikla daje się czasami rodzynki czy suszone śliwki. W Westfalii, ojczyźnie owego ciemnego chleba, podobno każdy piekarz ma swoje tajemnice dotyczące wypieku, a przewodniki podają, że najsłynniejsza piekarnia wypiekająca pumpernikiel znajduje się w Soest koło Dortmundu.

Bardziej naukowe podejście do chleba, aniżeli piekarze z Westfalii, miał pan Sylwester Graham, który swój specjał zaczął wypiekać około 1830 roku. Opracował on w Ameryce przepis na chleb z mąki razowej pszennej, który świetnie pobudzał perystaltykę jelit i ułatwiał trawienie. W Polsce w tym czasie królował natomiast tradycyjny chleb razowy z mąki żytniej na zakwasie, o podobnych właściwościach zdrowotnych.

Warto jednak pamiętać, że ciemny chleb nie zawsze oznacza zdrowy. W supermarketach pojawiają się bowiem wszelkiej maści podróbki barwione karmelem czy melasą. Te są być może smaczne, ale błonnika w nich, co kot napłakał. Ciemnego chleba powinny też unikać osoby z refluksem żołądka. Jak z tego wynika, nie każdy ozdrowieje dzięki pumperniklowi.

(mk/sr)

Wybrane dla Ciebie

Emocje odkładają na bok. Chcą bliskości, ale bez zobowiązań
Emocje odkładają na bok. Chcą bliskości, ale bez zobowiązań
Wskoczyła w ultrakrótką bluzkę. Nie każda miałaby odwagę
Wskoczyła w ultrakrótką bluzkę. Nie każda miałaby odwagę
Jedz jak najczęściej. Reguluje poziom cukru we krwi, wspiera trawienie
Jedz jak najczęściej. Reguluje poziom cukru we krwi, wspiera trawienie
Wlatuje do domów. Takie mogą być skutki, gdy cię ugryzie
Wlatuje do domów. Takie mogą być skutki, gdy cię ugryzie
"Wygląda jakby była w ciąży". Zborowska nie wytrzymała, odpowiedziała
"Wygląda jakby była w ciąży". Zborowska nie wytrzymała, odpowiedziała
Widzisz kota? Tylko 1 na 100 osób się udaje
Widzisz kota? Tylko 1 na 100 osób się udaje
Wlej pod krzaki. Będą uginać się od pomidorów przez cały sezon
Wlej pod krzaki. Będą uginać się od pomidorów przez cały sezon
Nie ma lepszej odżywki. Gdy przestanie padać, wysyp na trawnik
Nie ma lepszej odżywki. Gdy przestanie padać, wysyp na trawnik
Przyłóż do spuchniętych paneli. Po chwili podłoga będzie jak nowa
Przyłóż do spuchniętych paneli. Po chwili podłoga będzie jak nowa
Nie dotykaj, gdy zauważysz w łazience. Lekarz tłumaczy, co to jest
Nie dotykaj, gdy zauważysz w łazience. Lekarz tłumaczy, co to jest
Pokazała nowe zdjęcia. Fani od razu zaczęli pisać o płci dziecka
Pokazała nowe zdjęcia. Fani od razu zaczęli pisać o płci dziecka
Jaką kreację wybrać na wesele? Zainspiruj się polskimi gwiazdami
Jaką kreację wybrać na wesele? Zainspiruj się polskimi gwiazdami