Czarny czy biały? – oto jest pytanie

Białe i chrupiące bułeczki to symbol dostatku i elegancji. Chrupiące bagietki kojarzą nam się z wakacjami w Hiszpanii, a delikatne croissanty ze śniadaniem w Paryżu. Rano biegamy do piekarni po kajzerki lub ewentualnie ciabaty. Ciemny chleb wielu z nas traktuje jako dopust boży.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Wiążemy go z dietą i chorobami. Niewielu jest szaleńców, którzy żywią się takim pieczywem. Dietetycy natomiast apelują, by od czasu do czasu poflirtować z panem Grahamem lub przeprosić się z Pumperniklem.

W jedzeniu pieczywa , podobnie jak w całym życiu, potrzebny jest umiar i równowaga. Nie należy radykalnie odstawiać jednego rodzaju jasnego chleba czy bułek, by je natychmiast zastąpić pieczywem czarnym jak smoła i twardym jak przysłowiowy but. W życiu bowiem oprócz obowiązków powinniśmy mieć też trochę przyjemności. A jak wiadomo wszystko co grzeszne jest oczywiście strasznie niezdrowe. Większość specjalistów jednak podkreśla, że – czy tego chcemy czy nie – im mąka mniej oczyszczona, tym pieczywo z niej zdrowsze.

Tajemnica leży przede wszystkim w ilości błonnika i składników mineralnych. To one decydują o odżywczych i zdrowotnych wartościach wypieków. Im więcej w chlebie pełnego ziarna czy łupin, tym lepiej. Taka żywność dostarcza bowiem ogromnej ilości witamin z grupy B, witaminy E, żelaza i białka oraz prawie dwudziestu rozmaitych, zdrowych składników brutalnie usuwanych w młynach podczas odsiewania mąki. Dzięki błonnikowi zawartemu w ciemnym pieczywie lepiej pracują nam jelita, unikamy zaparć, a co za tym idzie, rzadziej chorujemy na przykład na hemoroidy, czy zapadamy na raka jelita grubego.

Dziś dzięki chemii i biologii jesteśmy świetnie poinformowani o wszystkich rodzajach błonnika i o ich rozmaitych cudownych właściwościach. Ciemny chleb znamy jednak nie od dziś! W kuchni Europy północnej czy Wschodniej był on obecny od wieków. Ludzie intuicyjnie wyczuwali, że jest on zdrowszy, choć niekoniecznie bardziej smaczny. Bogacze jadali ciastka i białe bułeczki, biedacy ciemny wilgotny chleb z nieoczyszczonej mąki.

Słynny pumpernikiel królował głównie na stołach żołnierzy z Westfalii. Tamtejsi piekarze wypiekali go bez drożdży i zakwasu. Miał ciemny kolor i charakterystyczny lekko słodkawy smak. Wyrabiano go z grubo mielonej żytniej mąki. W piecu siedzi bardzo długo, co powoduje, że następuje karmelizacja poszczególnych składników.

Na jego smak ma wpływ również niewielka ilość miodu, melasy, czy ekstraktu z jabłek. W Polsce do niektórych rodzajów pumpernikla daje się czasami rodzynki czy suszone śliwki. W Westfalii, ojczyźnie owego ciemnego chleba, podobno każdy piekarz ma swoje tajemnice dotyczące wypieku, a przewodniki podają, że najsłynniejsza piekarnia wypiekająca pumpernikiel znajduje się w Soest koło Dortmundu.

Bardziej naukowe podejście do chleba, aniżeli piekarze z Westfalii, miał pan Sylwester Graham, który swój specjał zaczął wypiekać około 1830 roku. Opracował on w Ameryce przepis na chleb z mąki razowej pszennej, który świetnie pobudzał perystaltykę jelit i ułatwiał trawienie. W Polsce w tym czasie królował natomiast tradycyjny chleb razowy z mąki żytniej na zakwasie, o podobnych właściwościach zdrowotnych.

Warto jednak pamiętać, że ciemny chleb nie zawsze oznacza zdrowy. W supermarketach pojawiają się bowiem wszelkiej maści podróbki barwione karmelem czy melasą. Te są być może smaczne, ale błonnika w nich, co kot napłakał. Ciemnego chleba powinny też unikać osoby z refluksem żołądka. Jak z tego wynika, nie każdy ozdrowieje dzięki pumperniklowi.

(mk/sr)

Wybrane dla Ciebie
Bawiła się na weselu Cichopek i Kurzajewskiego. Apeluje do ludzi
Bawiła się na weselu Cichopek i Kurzajewskiego. Apeluje do ludzi
Wymieszaj z wodą i rozetrzyj w brodziku. Rano będzie lśnił czystością
Wymieszaj z wodą i rozetrzyj w brodziku. Rano będzie lśnił czystością
Wtedy możesz wyciąć drzewo bez pisemnej zgody. Kluczowy termin
Wtedy możesz wyciąć drzewo bez pisemnej zgody. Kluczowy termin
Tak Urbańska ubrała się do śniadaniówki. Sukienka nie dla każdego
Tak Urbańska ubrała się do śniadaniówki. Sukienka nie dla każdego
Przyłóż do okna, nim ciepło ucieknie. Tak sprawdzisz szczelność
Przyłóż do okna, nim ciepło ucieknie. Tak sprawdzisz szczelność
Najwięksi "złodzieje" snu. Od razu pozbądź się z sypialni
Najwięksi "złodzieje" snu. Od razu pozbądź się z sypialni
Bohosiewicz ostrzega kobiety przed takimi mężczyznami. Mówi o "kiepskim finale"
Bohosiewicz ostrzega kobiety przed takimi mężczyznami. Mówi o "kiepskim finale"
Polacy kochali to imię. W tym roku wybrano je tylko dwa razy
Polacy kochali to imię. W tym roku wybrano je tylko dwa razy
Na koniec wieczoru wskoczyła w spodnie. Kasia Cichopek zaszalała na swoim ślubie
Na koniec wieczoru wskoczyła w spodnie. Kasia Cichopek zaszalała na swoim ślubie
Miała 13 lat, gdy zamieszkała u zakonnic. Marieta Żukowska mówi, co przeżyła
Miała 13 lat, gdy zamieszkała u zakonnic. Marieta Żukowska mówi, co przeżyła
Wendzikowska została porzucona chwilę po porodzie. "Dotknął mojej największej rany"
Wendzikowska została porzucona chwilę po porodzie. "Dotknął mojej największej rany"
O nałogu nie mówił głośno. Przyjaciel ujawnił, jak funkcjonował
O nałogu nie mówił głośno. Przyjaciel ujawnił, jak funkcjonował