GotowaniePrzepisyCzas słodkiego karnawału

Czas słodkiego karnawału

Czas słodkiego karnawału
07.02.2006 10:45, aktualizacja: 29.06.2010 18:43

Pozwólmy więc sobie na odrobinę szaleństwa i zapomnijmy o kaloriach. Mamy na to czas aż do ostatków, czyli do 28 lutego.

Dzisiaj karnawał kojarzy się najczęściej z prywatką, rzadziej z balem. A jeszcze 200 lat temu był okresem pełnym hucznych zabaw i wielkich uczt. *
Na wsiach jedzono dużo i tłusto, nie szczędząc sobie mocnych trunków. Zabawom towarzyszyły obrzędy, które miały zapewnić urodzaj i płodność przez cały rok. W miastach popularne zaś były *
bale kostiumowe, zwane redutami
. Nic nie stoi na przeszkodzie, by choć w części kontynuować tradycję dobrej zabawy. Zachęcamy więc do urządzania karnawałowych przyjęć. Nie muszą być duże i bardzo wystawne. Wystarczy, że przygotujemy drobne przekąski i zadbamy o dobrą muzykę. Proponujemy, by na stole, oprócz najczęściej pojawiających się sałatek, kanapeczek i ciepłego dania, znalazły się także słodkości. Mogą to być typowe karnawałowe przysmaki – pączki czy faworki, albo desery trochę lżejsze, dodające energii. Duża dawka tańca na pewno poradzi sobie z dodatkową porcją kalorii. Życzymy dobrej zabawy!

*Tradycyjne *Typowymi wypiekami karnawału są pracochłonne ciasta smażone. Za to przyjemność jedzenia ich jest wielka!

Faworki *Składniki:
- 30 dag mąki,
- 3 łyżki śmietany,
- 5 żółtek,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu,
- smalec do smażenia,
- cukier puder
Z mąki, śmietany, żółtek, masła, soli i spirytusu zarobić ciasto, wybić wałkiem,
cienko rozwałkować, pokroić na paski 3x10 cm, każdy naciąć w środku wzdłuż na długość 5 cm, przez nacięcie przełożyć koniec paska,
smażyć na rozgrzanym tłuszczu, oprószyć pudrem.
*
Rada.
Usmażone faworki trzeba dokładnie osączyć z tłuszczu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

*Pączki *Składniki:
- 50 dag mąki,
- po 5 dag drożdży, masła i cukru,
- 200 ml mleka,
- 4 żółtka
- kieliszek spirytusu
- konfitura, olej
Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i 5 dag mąki przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia,
dodać do pozostałej mąki i żółtek, wlać alkohol, wyrobić,
wlać masło rozpuszczone z cukrem, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia,
rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć krążki, łączyć po dwa, nadziewając konfiturą,
wyrośnięte pączki smażyć w głębokim oleju, osączyć, posypać cukrem pudrem.
* Nadzienia *Pączki znane są w całej Europie. Np. nadziewane konfiturą morelową wywodzą się z kuchni wiedeńskiej. U nas tradycyjnie nadziewa się je konfiturą z róży lub wiśni.

*Oryginalne *Oto desery niebanalne w smaku i wyglądzie, ale łatwe do zrobienia.

Miniserniczki
Składniki:
- 30 dag serka homogenizowanego,
- 200 ml kremówki,
- cukier waniliowy,
- po 2 łyżki cukru pudru i żelatyny,
- opakowanie galaretki owocowej
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym,
połączyć z serkiem homogenizowanym oraz z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną,
masę nakładać do okrągłych, wysokich foremek, zastudzić,
na wierzch wylać warstwę galaretki, zastudzić, wyjąć z foremek, ozdobić.
Rada. Do masy można dodać skórkę otartą z cytryny.

Ptysie migdałowe *Składniki:
- 30 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 6 jajek,
- sól,
- 300 ml kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki migdałów w płatkach,
- orzechy laskowe
Zagotować 1,5 szklanki wody z masłem i szczyptą soli,
wsypać przesianą mąkę, ucierać, by nie było grudek,
gdy ciasto będzie lśniące, zdjąć z ognia, ostudzić,
ucierać, wbijając kolejno jajka,
ciastem napełnić rękaw cukierniczy, na blachę wyłożoną pergaminem wycisnąć pierścienie,
piec około 20 minut w 200°C, ostudzić, przekroić na pół,
kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami,
przygotowanym kremem przełożyć ptysie,
wierzch posmarować miodem, posypać migdałami w płatkach, ozdobić orzechami maczanymi w miodzie.
*
Rada.
Wierzch ptysi można polać czekoladą.

*Błyskawiczne *Wafelki domowej roboty to propozycja dla pań, które nie czują się w kuchni zbyt pewnie. Zawsze się udają i w niczym nie przypominają tych kupnych.

*Torcik waflowy *Składniki:
- opakowanie wafli,
- 25 dag masła,
- 20 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki kakao,
- 1,5 szklanki mleka w proszku,
- łyżka wódki,
- polewa czekoladowa

W rondelku rozpuścić masło z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i 4 łyżkami wody, zdjąć z ognia, lekko przestudzić,
dodać mleko w proszku i wódkę, dokładnie połączyć,
masą przekładać wafle, powstały torcik obciążyć deską kuchenną i np. słoikiem z wodą, schłodzić,
wierzch posmarować rozpuszczoną polewą, zastudzić, kroić na wafelki.
Rada. Do masy można dodać pokruszony wafel lub bardzo drobno posiekane orzechy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także