GotowaniePrzepisyCzego brakuje naszej żywności?

Czego brakuje naszej żywności?

Czego brakuje naszej żywności?
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

03.07.2007 12:00, aktual.: 29.06.2010 12:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podczas przetwarzania żywności dochodzi do dużej utraty składników odżywczych. Braki te można uzupełnić jedząc produkty wzbogacone witaminami. W wielu krajach ich oferta jest bardzo bogata. U nas obowiązek dodawania witamin do żywności obejmuje nieliczne produkty.

Podczas przetwarzania żywności dochodzi do dużej utraty składników odżywczych. Braki te można uzupełnić jedząc produkty wzbogacone witaminami. W wielu krajach ich oferta jest bardzo bogata. W Polsce obowiązek dodawania witamin do żywności obejmuje nieliczne produkty.\r\n\r\nWspółczesny człowiek coraz rzadziej ma okazję jeść żywność w stanie, w jakim dostarczyła ja natura. Mało kto pije mleko \"prosto od krowy\" czy soki sporządzone z owoców tuż po zerwaniu ich z drzewa. Produkty spożywcze, które spożywamy codziennie, pochodzą z piekarń, zakładów mleczarskich, różnego rodzaju przetwórni. Podczas przemiału ziarna na mąkę, wypieku oraz obróbki termicznej żywności następuje duża utrata wartościowych składników odżywczych. Organizm, który dostaje ich za mało, jest słabszy, mało odporny i bardziej podatny na wiele chorób.\r\n\r\nProfilaktyka tańsza\r\n\r\nDlatego za niezmiernie ważne uważa się dzisiaj uzupełnianie tych niedoborów, polegające na wzbogacaniu żywności w najpotrzebniejsze witaminy.\r\n\r\nOkiem ekspertów\r\n\r\nTłumaczy to prof. zw. dr hab. n. med. Światosław Ziemlański: \"Wzbogacanie żywności, czyli dodawanie do produktu spożywczego jednej lub kilku substancji niezbędnych dla człowieka, np. witamin, jest dla znacznej części konsumentów koniecznością. Zapobiega bowiem niedoborom określonych składników odżywczych, zwłaszcza u dzieci i młodzieży oraz kobiet w wieku rozrodczym i osób starszych. Zmniejsza również ryzyko wielu chorób. Taka profilaktyka, zwana pierwotną, jest znacznie tańsza niż leczenie już istniejących schorzeń.\"\r\n\r\nNiedobór witamin grozi np. zachorowaniem na chorobę wieńcową, niedokrwistość, wole endemiczne, osteoporozę, choroby oczu, niektóre nowotwory oraz wiele innych schorzeń tzw. \"dietozależnych\".\r\n\r\nWciąż za mało\r\n\r\nObecnie w różnych krajach świata do żywności dodaje się różne kompozycje witamin i składników mineralnych, specjalnie dobrane do różnych grup produktów spożywczych. Przygotowuje się je na podstawie wyników badań żywieniowych i zgodnie z przepisami prawnymi. W Polsce obligatoryjne wzbogacanie żywności witaminami i składnikami mineralnymi obejmuje tylko nieliczne kategorie produktów spożywczych.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy internautów:\r\n\r\nInne przepisy... Należą do nich:\r\n\r\nProdukty zbożowe (mąka, chleb, makarony, płatki śniadaniowe) najczęściej wzbogaca się w witaminy z grupy B, tracone częściowo podczas przemiału ziarna na mąkę i wypieku oraz witaminę A i żelazo.\r\n\r\nMleko i jego przetwory (mleko pełne, odtłuszczone, mleko UHT, jogurty) wzbogacane jest w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D i E), które są tracone podczas eliminowania tłuszczu z mleka. Często dodaje się też do nich beta-karoten, czyli prowitaminę A.\r\n\r\nTłuszcze roślinne (oleje, margaryny, niektóre sosy) wzbogaca się w witaminy A i D, które naturalnie występują tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz w witaminę E i beta-karoten, chroniące tłuszcze przed utlenieniem.\r\n\r\nSoki i napoje bezalkoholowe (klarowne oraz z dodatkiem miąższu owocowego, napoje gazowane i niegazowane) wzbogacane są w witaminę C i beta-karoten, tracone podczas obróbki termicznej owoców i warzyw.\r\n\r\nDzięki obowiązkowi wzbogacania pieczywa w witaminy grupy B, wprowadzonemu w USA w 1938 r., wyeliminowano w tym kraju pelagrę - chorobę spowodowaną niedoborem witaminy PP. W Kanadzie, dzięki dodawaniu do mąki od 1943 r. witamin z grupy B zlikwidowano chorobę beri-beri. W Gwatemali, w 1985 r., wśród dzieci, którym podawano mleko wzbogacone w żelazo i witaminę C, zanotowano aż 17-krotny spadek zachorowań na anemię.\r\n\r\nCo z tego wynika? Otóż to, że powinniśmy kupować żywność, której producenci zadbali o dodanie do niej witamin. Dla własnego zdrowia oraz dla przypomnienia innym wytwórcom produktów spożywczych, by robili to samo.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy internautów:\r\n\r\nInne przepisy...

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także