Czekolada jest niezdrowa, a ziemniaki tuczą?
Obalamy żywieniowe mity
Starasz się zdrowo odżywiać, ale gubisz się w gąszczu dietetycznych zaleceń? Nie ty jedna. Wiele osób nie wie, czy tak naprawdę jedzenie po godzinie 18 sprzyja otyłości albo czy ziemniaki trzeba omijać szerokim łukiem. Mity żywieniowe mają to do siebie, że bardzo łatwo zakorzeniają się w naszej świadomości, nawet jeśli już dawno zostały obalone. Jakie są najpopularniejsze?
Starasz się zdrowo odżywiać, ale gubisz się w gąszczu dietetycznych zaleceń? Nie ty jedna. Wiele osób nie wie, czy tak naprawdę jedzenie po godzinie 18 sprzyja otyłości albo czy ziemniaki trzeba omijać szerokim łukiem. Mity żywieniowe mają to do siebie, że bardzo łatwo zakorzeniają się w naszej świadomości, nawet jeśli już dawno zostały obalone. Jakie są najpopularniejsze?
Słodycze są tuczące i niezdrowe - to fakt. Nie należy jednak wrzucać do jednego worka landrynek, ciasteczek i czekolady. Na tle innych słodkości czekolada zdecydowanie wyróżnia się na plus. Choć nie da się zaprzeczyć, że zawiera kalorie, to jej zalety z pewnością przewyższają wady. Jakie korzyści możemy czerpać z sięgania po czekoladę?
Przede wszystkim jest doskonałym źródłem składników mineralnych. 100 g ciemnej czekolady, zawierającej 70-85 proc. kakao, aż w 97 proc. zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na mangan, w 88 proc. na miedź, w 66 proc. na żelazo, a w 57 proc. na magnez. Ponadto znajdziemy w niej również potas, fosfor, cynk, selen oraz witaminy z grupy B.
Tekst: Małgorzata Przybyłowicz/map/(kg)
Dane o zawartości składników odżywczych pochodzą ze strony: www.nutritiondata.self.com
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*