FitnessCzosnek osłabia ryzyko rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera

Czosnek osłabia ryzyko rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera

Czosnek osłabia ryzyko rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera
Źródło zdjęć: © 123RF

04.05.2015 07:51, aktual.: 04.05.2015 13:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uczeni z amerykańskiego Uniwersytetu Missouri przeprowadzili badania, z których wynika, że czosnek może spowolnić starzenie się mózgu i osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona oraz Alzheimera.

Uczeni z amerykańskiego Uniwersytetu Missouri przeprowadzili badania, z których wynika, że czosnek może spowolnić starzenie się mózgu i osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona oraz Alzheimera.

Nad czosnkiem przeprowadzono już ponad 2000 uznanych naukowych badań, które wykazały, że roślina może okazać się remedium na wiele dolegliwości. Wszystkie badania laboratoryjne potwierdzają trzy najważniejsze zalety, które można wykorzystać w lecznictwie.

Chodzi o właściwości antybakteryjne (od dawna mają zastosowanie w domowych sposobach leczenia przeziębień), obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegające rozwojowi nowotworów.

Teraz zbadano jego kolejne właściwości. Uczeni przeanalizowali zdolność pochodzącego z czosnku aminokwasu o nazwie L-arginina do hamowania uszkodzeń komórek mózgowych wywoływanych przez stres środowiskowy.

W szczególności monitorowano działanie komórek mikrogleju, czyli komórek centralnego układu nerwowego odpowiedzialnych np. za reakcje immunologiczne. Obserwowano funkcjonowanie mikrogleju w sytuacjach stresowych z lub bez udziału L-argininy.

Ustalono, że w komórki mikrogleju w stanie krytycznym przyczyniają się do tworzenia tlenku azotu, substancji, która - jeśli jest produkowana w nadmiarze - może prowadzić do uszkodzenia mózgu i sprzyjać wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych. Gdy do komórek docierała L-arginina, ilość uwalnianego tlenku azotu była istotnie niższa. Co więcej, L-arginina stymuluje wytwarzanie przeciwutleniaczy, które mają działanie ochronne i naprawcze dla innych komórek mózgowych.

Naukowcy twierdzą, że jeśli chcemy korzystać z dobroczynnych właściwości czosnku, powinniśmy go spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Wyniki badań opublikowano na łamach magazynu naukowego "PLOS One".

Na podstawie www.plosone.org/(gabi)/WP Kobieta

POLECAMY

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (14)
Zobacz także