FitnessCzy wiesz że... te owoce mają właściwości chłodzące

Czy wiesz że... te owoce mają właściwości chłodzące

Czy wiesz że... te owoce mają właściwości chłodzące
Źródło zdjęć: © shutterstock

W upalny dzień zdecydowanie spada ochota na jedzenie. Największym zainteresowaniem cieszą się wówczas przede wszystkim produkty spożywcze o chłodzących właściwościach. Wśród nich należy wymienić zwłaszcza owoce, których nie powinno zabraknąć w naszym letnim jadłospisie.

W upalny dzień zdecydowanie spada ochota na jedzenie. Największym zainteresowaniem cieszą się wówczas przede wszystkim produkty spożywcze o chłodzących właściwościach. Wśród nich należy wymienić zwłaszcza owoce, których nie powinno zabraknąć w naszym letnim jadłospisie.

1 / 6

Mango

Obraz
© shutterstock

Mieszkańcy Indii już tysiące lat temu cenili walory owoców pochodzących z powszechnego w tym regionie, wiecznie zielonego drzewa. Mango to znakomity przysmak na upalny dzień, ponieważ jego kremowy miąższ ma delikatny i orzeźwiający smak oraz przyjemny tropikalny zapach.

Owoc nie tylko chłodzi, ale posiada również wiele innych pozytywnych właściwości. Mogą się nim bez obaw zajadać nawet osoby ściśle pilnujące wagi, ponieważ jest niskokaloryczny (100 g dostarcza zaledwie 60 kcal) i zawiera dużo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika wspomagającego funkcjonowanie układu trawiennego.

Mango to skarbnica witamin (zwłaszcza wzmacniającej odporność witaminy C). Zawiera także związek zwany mangiferyną, który pomaga uporać się z drobnoustrojami, wirusami oraz stanami zapalnymi.

2 / 6

Arbuz

Obraz
© shutterstock

W ponad 90 procentach składa się z wody, dlatego możemy uznać go za owoc, który bardzo skutecznie ochłodzi organizm w gorący dzień. Jednak niezwykła "soczystość" nie jest jego jedyną zaletą.

Naukowcy z hiszpańskiego Uniwersytetu Technicznego w Kartaginie odkryli niedawno, że spożywanie pysznego miąższu arbuza pomaga skutecznie złagodzić zakwasy czy bóle mięśni, np. po treningu. Owoc zawdzięcza taką właściwość cytrulinie, zwiększającej we krwi poziom argininy, zapewniającej nie tylko szybszą regenerację, ale także poprawiającej siłę i wytrzymałość.

Arbuz to także bogate źródło likopenu - silnego przeciwutleniacza zmniejszającego ryzyko chorób układu krążenia czy nowotworów. Owoc warto zjadać razem z pestkami, w których znajdziemy cenne aminokwasy - argininę i tryptofan oraz mikroelementy: potas, magnez, cynk czy żelazo.

3 / 6

Cytryna

Obraz
© shutterstock

Ze względu na kwaśny smak trudno raczyć się nią bezpośrednio, ale szklanka wody wzbogaconej sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny to napój, który bardzo skutecznie orzeźwi i ochłodzi, nawet w najbardziej upalny dzień. Popularny żółty owoc to nie tylko skarbnica witaminy C, ale również wielu innych cennych substancji, pozytywnie wpływających na nasz organizm. Dzięki nim cytryna m.in. delikatnie oczyszcza wątrobę oraz przyspiesza tempo metabolizmu.

Owoc, choć kwaśny, działa alkalizująco. Jego regularne spożywanie pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową i uporać się z powszechnym problemem współczesnych Polaków, czyli zakwaszeniem organizmu.

4 / 6

Ananas

Obraz
© shutterstock

Najczęściej trafia na nasz stół pod postacią plasterków wydobytych z puszki, ale walory ananasa najbardziej docenimy, jedząc go na surowo. Owoc jest wówczas najbardziej soczysty i aromatyczny. To świetny pomysł na chłodzącą oraz orzeźwiającą przekąskę w gorący dzień.

Ananas to skarbnica witaminy C (już 100 g zaspokaja blisko 80 proc. dziennego zapotrzebowania na ten silny przeciwutleniacz) oraz cennych i rzadko występujących w owocach minerałów, np. manganu, który wzmacnia kości oraz przyspiesza spalanie tłuszczów. Wielkim atutem ananasa jest obecność w jego miąższu bromelainy - enzymu wspomagającego rozkład białek, usprawniającego procesy przemiany materii i wspierającego organizm w usuwaniu szkodliwych toksyn.

5 / 6

Jabłko

Obraz
© shutterstock

Nie tylko egzotyczne owoce wykazują właściwości chłodzące. Świetną przekąską w gorący dzień może być swojskie jabłko, którego jednym z największych atutów jest orzeźwiająca soczystość.

Warto zjadać je także z innych powodów. Popularne przed laty powiedzenie: "jedz jabłka, a ominiesz lekarza" jest wciąż aktualne. Udowodnili to autorzy artykułu opublikowanego w prestiżowym "British Medical Journal". Specjaliści doszli do wniosku, że gdyby każda osoba po 50-tce codziennie spożywała choć jedno jabłko, w samej tylko Wielkiej Brytanii można by uniknąć ponad 10 tysięcy zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia, zwłaszcza zawałami serca i udarami.

6 / 6

Gruszka

Obraz
© shutterstock

Szukasz pomysłu na chłodzący posiłek? Zjedz gruszkę, która jest nie tylko smaczna i soczysta, ale również wykazuje imponujące właściwości. Owoc zawiera mnóstwo cennych składników: witamin A, C, PP oraz licznych przedstawicieli grupy B, a także potasu, wapnia, fosforu czy żelaza. W gruszkowym miąższu znajdziemy też bor - pierwiastek niezbędny do prawidłowego przyswajania przez organizm minerałów.

Gruszki są również mało kaloryczne - średniej wielkości owoc dostarcza zaledwie 60 kcal, dlatego nie powinny obawiać się go osoby dbające o linię czy stosujące rozmaite diety.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)