FitnessDieta 1300 kcal - zasady, efekty, wady i zalety

Dieta 1300 kcal - zasady, efekty, wady i zalety

Dieta 1300 kcal często nazywana jest także dietą bezstresową. Wedle opinii jej zwolenniczek brak stresu wynika z kaloryczności samej diety, która nie pozwala na uczucie głodu. Z drugiej strony dieta 1300 kcal, tak jak dieta 1000 kcal, należy do redukcyjnych diet niskokalorycznych. Czy dieta 1300 kcal na pewno jest bezpieczna dla organizmu? Jakie są zasady i efekty diety 1300 kcal?

Dieta 1300 kcal - zasady, efekty, wady i zalety
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

04.12.2018 15:21

Dieta 1300 kcal - podstawowe informacje

Dieta 1300 kcal najkrócej rzecz ujmując polega na codziennym dostarczaniu organizmowi pokarmów o łącznej wartości 1300 kcal. Wraz z dietą 1000 kcal i dietą 1200 kcal należy do grupy diet niskokalorycznych. Jest to dieta redukcyjna, której podstawowym celem jest pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej i zrzucenie zbędnych kilogramów.

Dieta 1300 kcal opiera się na liczeniu kalorii, dlatego, aby obliczenia były dokładne i rzetelne, należy prowadzić dziennik kalorii. Dietę 1300 kcal można stosować przez kilka tygodni. Nie ma też żadnych przeciwwskazań do tego, aby stosować ją kilka razy w roku.

Spożywanie 1300 kcal dziennie wiąże się z wysokim ujemnym bilansem kalorycznym, co skutkuje szybkim spadkiem masy ciała. Szacuje się, że w ciągu tygodnia można zrzucić nawet 1 kilogram.

Dieta 1300 kcal - zasady

Podczas diety 1300 kcal można jeść wszystkie produkty, pod warunkiem, że dziennie nie przekroczy się wskazanego limitu. Warto jednak pamiętać, że kaloria kalorii nie jest równa, dlatego niektóre produkty należy z diety 1300 kcal definitywnie wykluczyć. Aby dieta 1300 kcal nie zaszkodziła naszemu zdrowiu, z jadłospisu należy wyeliminować słodycze, słone przekąski, słodkie napoje, żywność wysokoprzetworzoną oraz wszelkiego rodzaju fast foody.

Jadłospis diety 1300 kcal powinien opierać się o produkty, które charakteryzują się niską gęstością kaloryczną, co oznacza, że w dużej objętości zawierają stosunkowo niewiele kalorii. Takimi produktami są warzywa, owoce, chude mięso i ryby, chudy nabiał, ryż i różne kasze.

Dzienne menu powinno zostać podzielone na 5 posiłków, które będą spożywane średnio co 2-3 godziny. Najwięcej kalorii należy dostarczać organizmowi wraz ze śniadaniem i obiadem. Podwieczorek i kolacja powinny charakteryzować się lekkością i niską kalorycznością.

Czy dieta 1300 kcal jest zdrowa?

Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy dieta 1300 kcal może zaszkodzić zdrowiu. Liczbę kalorii, które należy dostarczać organizmowi można obliczyć, wykorzystując wzór na podstawową przemianę materii, czyli PPM. PPM określa, ile kalorii organizm potrzebuje do utrzymania podstawowych funkcji życiowych.

Wskaźnik PPM jest uzależniony od płci, wieku, wzrostu, wagi, prowadzonego stylu życia. Dlatego też dla jednych dieta 1300 kcal będzie wystarczającym programem żywieniowym, a u innych może doprowadzić do poważnych niedoborów składników odżywczych i mineralnych.

Efekty diety 1300 kcal

Dieta 1300 kcal jest dietą redukcyjną, więc jej podstawowym efektem jest spadek masy ciała. Zakłada się, że w ciągu tygodnia można schudnąć ok. 1 kilograma. Dotyczy to jednak tylko określonej liczby osób, u których dzienny deficyt kaloryczny będzie wynosił 1000 kcal. Aby określić dzienny deficyt kaloryczny, należy sprawdzić swoją całkowitą przemianę materii, czyli CPM.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (11)