Dieta alkaliczna - co jeść? Zalety i zasady diety zasadowej
Mówi się, że wybranie najskuteczniejszej diety to już połowa sukcesu w drodze do utrzymania dobrego zdrowia. Tak jest między innymi w przypadku diety alkalicznej, której głównym celem jest wspomaganie naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu Jakich produktów używać w diecie zasadowej i jakie daje efekty?
11.12.2018 | aktual.: 27.12.2018 15:23
Dieta alkaliczna - czym jest?
Dieta alkaliczna, znana niekiedy także jako dieta zasadowa, polega na przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu. Stosowanie jej zasad może przyczynić się do zmniejszenia ilości substancji kwasotwórczych w ciele i tym samym poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Właściwości diety zasadowej zdobywają coraz większą popularność między innymi wśród gwiazd show biznesu, jednak jej zasady możemy także stosować sami i wspomóc nasz organizm w walce o dobre zdrowie.
Co ważne, dieta alkaliczna wykazuje działanie odkwaszające, jednak nie ma nic wspólnego z tak zwanym zakwaszeniem organizmu.
Zakwaszenie organizmu, a więc kwasica, to stan chorobowy zagrażający życiu i nie ma nic wspólnego z pojęciem, które niejednokrotnie używane jest w kontekście zwykłego obciążenia organizmu substancjami kwasotwórczymi. Termin "zakwaszenia organizmu" wszedł jednak do mowy potocznej i najczęściej używa się go także i w tym kontekście. Stan ten objawia się ogólnym osłabieniem, podatnością na infekcje, bezsennością, gorszym nastrojem, słabą koncentracją oraz zatrzymaniem wody w organizmie.
Dieta alkaliczna - dla kogo?
Dieta alkaliczna polecana jest osobom, których organizm może być przewlekle obciążony substancjami kwasotwórczymi. Oprócz wymienionych wyżej objawów mogą one w przyszłości skutkować między innymi osteoporozą, nadwagą i cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, a nawet nowotworami.
Przyczyną takiego stanu rzeczy najczęściej są błędy we właściwym odżywianiu i niezdrowy tryb życia, a więc niskie spożycie warzyw i owoców, tendencja do używania dużej ilości soli czy konsumowanie głównie produktów wysoko przetworzonych i zawierających sporo cukru i tłuszczy. Odbija się to na naszym samopoczuciu oraz może nawet powodować depresję czy apatię.
Zasady diety alkalicznej
Przy stosowaniu diety zasadowej powinniśmy spożywać głównie produkty o działaniu alkalizującym (60 proc. w stosunku do 40 proc. tych o charakterze kwasowym). Polega ona na jedzeniu pięciu mniejszych posiłków dziennie, między którymi odstępy powinny wynosić 3-4 godziny. W naszym jadłospisie powinniśmy zawrzeć dużo warzyw i owoców, dbać o odpowiedni poziom wody w organizmie i całkowicie wykluczyć z diety produkty wysoko przetworzone oraz te zawierające dużo soli i/lub cukru.
Zamiast tego na diecie alkalicznej powinniśmy spożywać takie warzywa jak buraki, brokuły, marchew, bakłażany czy cukinię, owoce cytrusowe i sezonowe (na przykład truskawki i maliny)
, a także produkty zawierające tłuszcze roślinne, nabiał oraz orzechy, migdały, pestki dyni i ziarna słonecznika. Należy również pić dużo wody i soków warzywnych oraz owocowych (najlepiej bez dosypywanego cukru).
Dieta alkaliczna - efekty
Odpowiednie stosowanie diety zasadowej może skutkować poprawieniem się samopoczucia i przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej, a także redukcją masy ciała i tkanki tłuszczowej. Nasz organizm będzie także bogatszy w naturalne witaminy i minerały, a więc będzie działał sprawniej.