FitnessOdkwaszanie organizmu: co zakwasza organizm i jakie są objawy zakwaszenia?

Odkwaszanie organizmu: co zakwasza organizm i jakie są objawy zakwaszenia?

Odkwaszenie organizmu to proces, w którym przywraca się równowagę w gospodarce kwasowo-zasadowej. Dlaczego organizm się zakwasza, jak objawia się zakwaszenie oraz jak zwalczać przykre dolegliwości? Poznaj produkty zakwaszające organizm.

Odkwaszanie organizmu: co zakwasza organizm i jakie są objawy zakwaszenia?
Źródło zdjęć: © 123RF

06.11.2018 21:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu to zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Skala pH rozciąga się od 0 do 14. Kwasowość lub zasadowość płynów ustrojowych człowieka mierzy się za pomocą wskaźnika pH. Jeżeli wskaźnik jest niższy niż 7, oznacza to odczyn kwaśny, wskaźnik wyższy niż 7, zasadowy.

Najbardziej kwaśnym płynem w organizmie człowieka są soki żołądkowe o pH ok. 2. Dla zdrowia ludzkiego organizmu potrzebne jest zachowanie pH krwi na poziomie 7,35-7,45. Każda zmiana powyżej i poniżej tego zakresu wywołuje poważne dolegliwości zdrowotne.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Najczęstszą przyczyną zakwaszenia organizmu jest nieodpowiednia dieta. Produkty, które włączamy do jadłospisu dzielą się na kwasotwórcze, zasadotwórcze i obojętne. Na to oddziaływanie wpływa stężenie w produktach fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu, sodu i potasu.

Zasadotwórcze i kwasotwórcze działanie produktów uwalnia się podczas trawienia i procesów metabolicznych. Zakwaszaniu organizmu sprzyjają nadmierny stres, brak ruchu, głodówka, stosowanie odżywek, a także wzmożona aktywność fizyczna. Wpływ na zakwaszenie organizmu mają także zaburzenia przemiany materii.

Produkty zakwaszające organizm

Produktami wysoko kwasotwórczymi są mięso, wędliny, cukier, sztuczne słodziki, biała mąka pszenna, biały ryż, żółte sery, kawa, czarna herbata, kakao, czekolada i sól. Wskaźnik pH tych produktów wynosi 5,9-5,0.

Wśród produktów średnio kwasotwórczych o wskaźniku pH 6,9-6,0 wymienia się ryby, jaja, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty, płatki zbożowe, orzeszki ziemne oraz piwo. Organizm w niewielkim stopniu mogą także zakwasić otręby, kasza gryczana czy produkty orkiszowe.

Objawy zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu wywołuje liczne objawy, które są dość niespecyficzne, a także bardzo rozległe. Przy zakwaszeniu organizmu odczuwa się chroniczne zmęczenie, brak energii, a czasem nawet zapada na depresję.

Objawy widoczne są także zewnętrznie. Zakwaszeniu towarzyszy bowiem wypadanie włosów, łamliwość paznokci, suchość i szarość skóry. Odczuwa się skurcze łydek, sztywnienie szyi oraz migrujące bóle stawów.

Dolegliwości często obejmują również układ pokarmowy. Pojawiają się problemy trawienne, wzdęcia, zaparcia i smak goryczy w ustach. Charakterystyczne dla zakwaszenia organizmu są wahania wagi i zwiększone zapotrzebowanie na słodycze.

Jak odkwasić organizm?

Podstawą do odkwaszenia organizmu jest zmiana diety i wyeliminowanie produktów kwasotwórczych. Należy również zmienić nawyki żywieniowe. Zaleca się zjadać 5 posiłków dziennie w małych odstępach czasowych oraz powinno się unikać jedzenia w biegu. Podczas odkwaszania organizmu należy nawadniać organizm i wypijać ok. 2,5 l wody dziennie.

Przed śniadaniem warto wypijać szklankę ciepłej wody z cytryną. Dodatkowo, aby odkwasić organizm trzeba unikać sytuacji stresowych, regularnie ćwiczyć, zrezygnować z używek i poświęcać na sen 6-8 godzin na dobę.

Komentarze (1)