FitnessSoki owocowe i warzywne - pyszne i zdrowe przepisy

Soki owocowe i warzywne - pyszne i zdrowe przepisy

Soki owocowe i warzywne to spora dawka witamin i składników mineralnych, a do tego można je szybko i łatwo przygotować. Soki można przyrządzić w sokowirówce lub za pomocą blendera. Zastanawiasz się jak komponować zdrowe napoje i łączyć smaki? Oto kilka przepisów na soki warzywne i owocowe.

Soki owocowe i warzywne - pyszne i zdrowe przepisy
Źródło zdjęć: © 123RF

10.11.2018 17:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Soki to napoje otrzymywane przez tłoczenie miazgi owoców lub warzyw na różnego rodzaju prasach. Produkuje się surowe soki owocowe, czyli moszcze, soki słodzone dużą lub małą ilością cukru, soki pitne (mętne, przecierowe lub klarowne), soki warzywne oraz warzywno-owocowe. Poznaj kilka przepisów na soki warzywne i owocowe.

Sok z selera - przepis

Szklanka soku z selera dostarcza jedynie 40 kcal. W soku znajduje się m.in. błonnik, potas, wapń, witaminy A, C i K. Sok z selera zawiera dużo wody, dzięki czemu nawilża komórki, a także przyczyni się do redukcji drobnych zmarszczek.

Składniki soku z selera:

  • 40 g łodygi selera naciowego;
  • 80 g ogórka;
  • 5 g soku z cytryny;
  • 10 g suszonych wodorostów morskich;
  • 190 ml wody.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Sok warzywny można spożywać od razu lub przechowywać (1 dzień) w lodówce.

Sok z marchwi - przepis

Szklanka soku z marchwi dostarcza naszemu organizmowi ok. 200 kcal. Sok jest bogaty w błonnik oraz beta-karoten mający właściwości odmładzające, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wspomaga leczenie trądziku oraz wzmacnia odporność organizmu. Sok z marchwi zawiera niacynę, tiaminę, witaminy B, C, E i K oraz minerały tj. wapń, żelazo, magnez czy potas.

Składniki soku z marchwi:

  • 100 g marchwi;
  • 20 g boćwiny;
  • 80 g jabłka;
  • 70 g ogórka;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 5 g mięty;
  • 5 g soku z cytryny;
  • 190 ml wody.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki trzeba dokładnie zblendować. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać trochę wody.

Sok z dyni - przepis

Sok warzywny z dyni zawiera beta-karoten, witaminy B, C, E i PP oraz wapń, potas, fosfor, żelazo, peptydy oraz błonnik wspomagający odchudzanie i obniżający stężenie cukru we krwi. Sok z dyni wzmacnia system nerwowy i usprawnia pracę wątroby.

Składniki soku z dyni:

  • 190 g dyni;
  • 80 g marchwi;
  • 70 g jabłka;
  • 2 g chili.

Przygotowanie:

Sok można przyrządzić w sokowirówce lub zmiksować za pomocą blendera.

Sok owocowo-warzywny - przepis

Sok owocowo-warzywny to dobra alternatywa na zdrowy i pożywny deser. Sok obniża poziom cukru we krwi, wspomaga pracę oczu i likwiduje biegunki. Co więcej, zapobiega starzeniu się skóry, poprawia sprawność mózgu oraz przeciwdziała skutkom długotrwałego stresu. Sok owocowo-warzywny zawiera takie składniki, jak żelazo, potas, cynk, błonnik oraz witaminy A, C i K.

Składniki soku owocowo-warzywnego:

  • 200 ml wody;
  • 80 g borówek;
  • 70 g truskawek;
  • 60 g liści kapusty (ważne, aby usunąć gruby trzonek);
  • 60 g buraka.

Przygotowanie:

Buraka wrzucamy do sokowirówki i przygotowujemy sok. Truskawki, borówki i liście kapusty blendujemy, dodajemy sok z buraka, znów dokładnie mieszamy i sok owocowo-warzywny już jest gotowy do spożycia.

Sok z papai - przepis

Sok z papai zawiera między innymi enzymy wspomagające trawienie białek. Sok owocowo-warzywny łagodzi objawy niestrawności, usuwa wzdęcia oraz gazy.

Składniki soku z papai:

  • 120 g papai;
  • 20 g liści jarmużu;
  • 50 g liści kapusty;
  • 3 g imbiru;
  • 5 g soku z cytryny.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Komentarze (1)