Soki owocowe i warzywne - pyszne i zdrowe przepisy
Soki owocowe i warzywne to spora dawka witamin i składników mineralnych, a do tego można je szybko i łatwo przygotować. Soki można przyrządzić w sokowirówce lub za pomocą blendera. Zastanawiasz się jak komponować zdrowe napoje i łączyć smaki? Oto kilka przepisów na soki warzywne i owocowe.
Soki to napoje otrzymywane przez tłoczenie miazgi owoców lub warzyw na różnego rodzaju prasach. Produkuje się surowe soki owocowe, czyli moszcze, soki słodzone dużą lub małą ilością cukru, soki pitne (mętne, przecierowe lub klarowne), soki warzywne oraz warzywno-owocowe. Poznaj kilka przepisów na soki warzywne i owocowe.
Sok z selera - przepis
Szklanka soku z selera dostarcza jedynie 40 kcal. W soku znajduje się m.in. błonnik, potas, wapń, witaminy A, C i K. Sok z selera zawiera dużo wody, dzięki czemu nawilża komórki, a także przyczyni się do redukcji drobnych zmarszczek.
Składniki soku z selera:
- 40 g łodygi selera naciowego;
- 80 g ogórka;
- 5 g soku z cytryny;
- 10 g suszonych wodorostów morskich;
- 190 ml wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Sok warzywny można spożywać od razu lub przechowywać (1 dzień) w lodówce.
Sok z marchwi - przepis
Szklanka soku z marchwi dostarcza naszemu organizmowi ok. 200 kcal. Sok jest bogaty w błonnik oraz beta-karoten mający właściwości odmładzające, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wspomaga leczenie trądziku oraz wzmacnia odporność organizmu. Sok z marchwi zawiera niacynę, tiaminę, witaminy B, C, E i K oraz minerały tj. wapń, żelazo, magnez czy potas.
Składniki soku z marchwi:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki trzeba dokładnie zblendować. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta można dodać trochę wody.
Sok z dyni - przepis
Sok warzywny z dyni zawiera beta-karoten, witaminy B, C, E i PP oraz wapń, potas, fosfor, żelazo, peptydy oraz błonnik wspomagający odchudzanie i obniżający stężenie cukru we krwi. Sok z dyni wzmacnia system nerwowy i usprawnia pracę wątroby.
Składniki soku z dyni:
Przygotowanie:
Sok można przyrządzić w sokowirówce lub zmiksować za pomocą blendera.
Sok owocowo-warzywny - przepis
Sok owocowo-warzywny to dobra alternatywa na zdrowy i pożywny deser. Sok obniża poziom cukru we krwi, wspomaga pracę oczu i likwiduje biegunki. Co więcej, zapobiega starzeniu się skóry, poprawia sprawność mózgu oraz przeciwdziała skutkom długotrwałego stresu. Sok owocowo-warzywny zawiera takie składniki, jak żelazo, potas, cynk, błonnik oraz witaminy A, C i K.
Składniki soku owocowo-warzywnego:
Przygotowanie:
Buraka wrzucamy do sokowirówki i przygotowujemy sok. Truskawki, borówki i liście kapusty blendujemy, dodajemy sok z buraka, znów dokładnie mieszamy i sok owocowo-warzywny już jest gotowy do spożycia.
Sok z papai - przepis
Sok z papai zawiera między innymi enzymy wspomagające trawienie białek. Sok owocowo-warzywny łagodzi objawy niestrawności, usuwa wzdęcia oraz gazy.
Składniki soku z papai:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.