Dieta Best Life
Trójfazowa dieta „lepszego życia”, której stosowanie ma na celu pozbycie się zbędnych kilogramów, jak również naukę dobrych nawyków żywieniowych. Zadanie diety stanowi przyzwyczajenie organizmu do zdrowego odżywiania i bardziej aktywnego trybu życia. Jej twórcą jest Bob Grenne - fizjolog i specjalista w zakresie ćwiczeń fizycznych. Swoje zasady opisał w książce pt. „Best Life”, którą opublikowano w 2006 roku.
12.05.2011 | aktual.: 12.05.2011 12:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Trójfazowa dieta „lepszego życia”, której stosowanie ma na celu pozbycie się zbędnych kilogramów, jak również naukę dobrych nawyków żywieniowych. Zadanie diety stanowi przyzwyczajenie organizmu do zdrowego odżywiania i bardziej aktywnego trybu życia. Jej twórcą jest Bob Grenne - fizjolog i specjalista w zakresie ćwiczeń fizycznych. Swoje zasady opisał w książce pt. „Best Life”, którą opublikowano w 2006 roku.
Na czym polega? Składa się z trzech faz. Pierwsza, ma nas wprowadzić w proces odchudzania, trwa nie mniej niż cztery tygodnie, podczas których przyspiesza się nasz metabolizm. Jemy regularnie, 3 posiłki dziennie plus jedną przekąskę, kończąc spożywanie pokarmów nie później niż 2 godziny przed snem i intensywnie ćwiczymy. Dodatkowo pijemy dużo wody, wykluczamy alkohol i zażywamy suplementy (m. in. wapń i kwasy omega 3).
Celem drugiej fazy (również czterotygodniowej) jest zrzucenie zbędnych kilogramów. Ograniczamy ilość spożywanych kalorii. Eliminujemy z jadłospisu napoje gazowane, produkty zawierające kwasy tłuszczowe trans (ciastka, frytki, popcorn), potrawy smażone, biały chleb i makaron oraz tłusty nabiał. Uczymy się również, jak rozpoznawać oznaki głodu, poznajemy emocjonalne powody przejadania się.
W trzeciej fazie kontynuujemy dietę, dopracowujemy ją, jak również znajdujemy dla siebie odpowiedni rodzaj aktywności fizycznej. Regularne ćwiczenia i zmieniony sposób odżywiania powinny na stałe zagościć w naszym życiu. Autor pokazuje nam również, że niektóre produkty możemy jeść w ilościach zależnych od stopnia natężenia aktywności fizycznej. Do minimum ograniczamy kwasy tłuszczowe trans, nasycone, cukier i sód.
Spadek masy ciała i utrzymanie jej na odpowiednim poziomie osiągamy więc dzięki wyborowi lepszej żywności. Do diety można też w pewnym stopniu wprowadzać to, co się lubi jeść, co oczywiście ułatwia jej stosowanie.
Wpływ na organizm i efektywność
Program zmiany nawyków żywieniowych „Best life” na pewno jest zdrowy i nie naraża naszego organizmu na niedobory składników odżywczych. Nie spodziewajmy się jednak spektakularnych efektów w krótkim czasie, tylko powolnych, ale za to trwałych. Podczas wprowadzania diety i zwiększania aktywności fizycznej chudniemy ok. 0,5 kg. na tydzień. A w trzeciej fazie uczymy się jak utrzymać osiągnięte efekty do końca życia. Poznajemy również jak rozpoznawać głód jako rzeczywistą fizjologiczną potrzebę energetyczną organizmu.
Plusy i minusy stosowania diety
To plan żywieniowy, który można spokojnie polecić każdemu, kto chce zdrowo i na stałe zmienić swoje nawyki żywieniowe. Autor diety zakłada stopniowe, racjonalne wprowadzanie modyfikacji w codziennym jadłospisie, które nawet osoba bardzo zajęta jest w stanie uwzględnić w swoim planie dnia. Jadłospisy proponowane w książce nie zakładają eliminacji żadnej grupy produktów i komponowane są zgodnie z normami żywieniowymi, rozkład energii z poszczególnych składników odżywczych jest dobrze rozplanowany.
Do dyspozycji mamy jadłospisy o różnej kaloryczności (od 1500 do 2500 kcal), a przy ich wyborze uwzględniamy płeć, rodzaj i intensywność aktywności fizycznej. Nie trzeba jednak stosować dokładnie proponowanych jadłospisów, ponieważ autor uczy jak samemu komponować codzienne menu, określając dokładnie jakie porcje jedzenia należy spożywać w zależności od wybranej kaloryczności diety.
Dużym plusem metody odchudzania Bob Grenne’a jest duży nacisk na aktywność fizyczną, jak również przedstawienie możliwego do wykonania planu regularnego wprowadzania jej. Autor podkreśla istotę treningu aerobowego (spalającego tkankę tłuszczową), jak i siłowego, rozbudowującego tkankę mięśniową i przyspieszającego tempo przemiany materii. Istotne jest to, że plan zakłada stopniową zmianę nawyków żywieniowych i zwiększenie aktywności fizycznej, co zwiększa prawdopodobieństwo sukcesu, doprowadzenia go do końca.
Jedyny minus związany jest z praktycznością stosowania przykładowych jadłospisów, ponieważ dania w nich proponowane przystosowane są do warunków amerykańskich. Jadłospisy są jednak dość proste w realizacji i ich stosowanie nie naraża nas na duże koszty.
Dzień 1
Śniadanie: omlet ze szpinakiem i papryką, 100g jagód, jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu.
Obiad: tabbuleh (sałatka z kaszki pszennej, natki, mięty i szczypiorku) z kawałkami chudego mięsa.
Kolacja: zupa jarzynowa, krewetki z pomidorami, owoc cytrusowy.
Przekąska 1: koktajl bananowo-kawowy.
Przekąska 2: miseczka sorbetu owocowego.
Dzień 2
Śniadanie: kawa mokka z odtłuszczonym mlekiem, wysokobłonnikowa muffinka, jabłko.
Obiad:tortilla z mąki razowej z warzywami i fasolką szparagową, sałata z sosem winegret.
Kolacja: razowy makaron z sosem z owoców morza, kurczak z grilla, sałata z sosem winegret.
Przekąska 1: pełnoziarniste krakersy i ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu.
Przekąska 2: kawałek gorzkiej czekolady.
Dzień 3
Śniadanie: płatki z orzechami, 240 ml chudego mleka, pół grejpfruta.
Obiad: kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z masłem orzechowym i gruszką, marchew.
Kolacja: grillowana ryba z cytryną, mała kukurydza, groszek ptysiowy.
Przekąska 1: 170 ml jogurtu posypanego orzeszkami.
Przekąska 2: niskotłuszczowe lody.
(mkr/bb)