Dieta bez glutenu i laktozy
W diecie bez glutenu i laktozy podstawowymi źródłami składników odżywczych są warzywa, owoce, a także niektóre rodzaje kasz i makaronów. Alergicy mogą kupić specjalne produkty mleczne bez laktozy lub używać mleka roślinnego, a do domowych wypieków dodawać mąki kukurydzianej, sojowej, gryczanej czy ryżowej. Dzięki diecie bez glutenu i laktozy można gotować tak, by nietolerancja pokarmowa nie stanowiła przeszkody w codziennym życiu.
Kto powinien stosować dietę bez glutenu i laktozy?
Rezygnacja z glutenu i laktozy jest elementem diety trzewnej, która pozwala ustrzec się nieprzyjemnych skutków alergii pokarmowych. Celiakia (nietolerancja glutenu)
, choroba Dühringa, nadwrażliwość na gluten, hipolaktazja (nietolerancja laktozy)
występują jednak zaledwie u kilku procent społeczeństwa. Lekarze przekonują, że dla pozostałych odstawienie produktów zbożowych i mlecznych może mieć więcej negatywnych aniżeli pozytywnych skutków. Dowodem na to są choćby wyniki badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (ATK). Mimo to zwolenników prowadzenia diety bez glutenu i laktozy stale przybywa. Stosują ją zwłaszcza osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów oraz obrońcy praw zwierząt sprzeciwiający się niehumanitarnym warunkom chowu bydła. Nie bez wpływu na wzrost popularności takiej diety pozostają również działania marketingowe. Producenci żywności bez laktozy i glutenu wprowadzają na rynek coraz to nowsze produkty reklamowane jako fit i eco.
Dieta bez glutenu i laktozy – efekty
Dieta bez glutenu i laktozy, zgodnie z ustaleniami ATK, zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2. Dzieje się tak dlatego, że:
- wszystkie roślinne zastępniki mają wyższy indeks glikemiczny niż mleko zawierające laktozę, choć żaden nie może się z nim równać, jeśli chodzi o występowanie w składzie łatwo przyswajalnego białka,
- gluten to jedno z głównych źródeł błonnika pokarmowego, który nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale również zapobiega wahaniom cukru w organizmie.
Negatywnymi następstwami diety bezmlecznej i bezglutenowej mogą być również anemia i niedobory witamin oraz mikroelementów, bo zapotrzebowanie na niektóre z nich (szczególnie białko, wapń, magnez, fosfor, cynk, witaminę A i witaminy z grupy B)
trudno jest pokryć, jeśli prowadzi się podwójną dietę eliminacyjną.
Warto również pamiętać o tym, że przez bezpodstawne wyłączenie z jadłospisu laktozy można wywołać u siebie nietolerancję na ten składnik pokarmowy. Jest to spowodowane faktem, że organizm odzwyczaja się od produkcji enzymu odpowiedzialnego za trawienie mleka (laktazy), a układ pokarmowy traci jedną ze swoich funkcji i zaczyna pracować mniej wydajnie.
Popularność diety bez glutenu i laktozy wynika z faktu, że potrafi ona pomóc w uzyskaniu szczupłej sylwetki, bo do produktów bogatych w te składniki należą białe pieczywo (w tym słodkie bułki i drożdżówki) i tłuste przetwory mleczne. Jednak lepsze efekty przynosi rezygnacja nie ze wszystkich grup żywności zawierających gluten i laktozę, a jedyne z tych, które są najbardziej tuczące.
Dieta bez glutenu i laktozy – jadłospis
Ci, którzy ze względów zdrowotnych muszą wykluczyć z diety gluten i laktozę, powinni przykładać szczególną wagę do proporcji składników odżywczych występujących w jadłospisie. Menu dla alergików może wyglądać następująco:
Propozycja I
- Śniadanie: kasza jaglana z jabłkiem, suszonymi owocami i orzechami.
- Drugie śniadanie: omlet z dwóch jajek faszerowany duszonymi warzywami (cukinią, pieczarkami, papryką, zielonym groszkiem).
- Obiad: dorsz z ziemniakami zapiekanymi w ziołach i surówka z czerwonej kapusty.
- Podwieczorek: sałatka z kaszą gryczaną, piersią kurczaka, świeżym ogórkiem, rzodkiewką, suszonymi pomidorami i olejem rzepakowym.
- Kolacja: zupa jarzynowa z kaszą kukurydzianą.
Propozycja II
- Śniadanie: owsianka gryczana z nektarynką (na mleku migdałowym).
- Drugie śniadanie: pudding z nasion chia na bazie mleka kokosowego.
- Obiad: ryż basmati z tuńczykiem i warzywami (papryką, cebulą, czosnkiem, chili).
- Podwieczorek: koktajl z banana, zielonego ogórka, świeżego szpinaku i kiwi na bazie kefiru naturalnego bez laktozy.
- Kolacja: sajgonki wegetariańskie nadziewane makaronem ryżowym i warzywami.
Propozycja III
- Śniadanie: pasta z awokado i dwie kromki chleba z mąki bezglutenowej (np. kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, sojowej).
- Drugie śniadanie: mieszanka kruchych sałat z łososiem wędzonym, oliwkami i suszonymi pomidorami.
- Obiad: makaron z ciecierzycy z pesto z zielonej pietruszki lub ze szpinakiem.
- Podwieczorek: zupa krem z dyni.
- Kolacja: pieczone frytki z warzyw (ziemniaków, batatów, marchewki, selera).