Dieta grejpfrutowa – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
Dieta grejpfrutowa pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale to nie wszystkie jej zalety. Co można jeść na diecie grejpfrutowej? Ile można schudnąć? Zobacz przykładowy jadłospis odchudzającej diety grejpfrutowej.
Właściwości grejpfrutów
Jedzenie grejpfrutów pozytywnie wpływa na sylwetkę. Wszystko dzięki strukturze owocu, która zawiera włókna roślinne, wodę, beta-karoten i witaminę C.
Oprócz tego grejpfruty są niskokaloryczne (100 g grejpfruta czerwonego zawiera około 40 kcal) i korzystnie oddziałują na skórę. To wszystko sprawia, że dieta grejpfrutowa nie tylko odchudza, ale może być również wykorzystywana w walce z cellulitem.
Dieta grejpfrutowa – podstawowe zasady
W przypadku diety grejpfrutowej warto przestrzegać kilku reguł, dzięki którym będzie ona skuteczniejsza. Pierwsza z nich dotyczy przygotowywania mięsa, które spożywamy w okresie odchudzania. Nie powinno być ono smażone, a pieczone lub gotowane. Na diecie grejpfrutowej należy całkowicie zrezygnować ze spożywania soli. Wskazane jest także wypijanie co najmniej 2 litrów wody dziennie.
Jak długo stosować dietę grejpfrutową? Ze względu na małe zróżnicowanie pokarmów i niskokaloryczność, nie powinna trwać dłużej niż dwa tygodnie.
Dieta grejpfrutowa – przykładowy jadłospis 1 dnia
Pierwszego dnia diety grejpfrutowej na śniadanie dobrym wyborem mogą okazać się: miód razem z połową banana oraz garścią płatków owsianych lub kukurydzianych, popite szklanką mleka (2 proc.).
Na drugie śniadanie możemy wypić szklankę soku grejpfrutowego bez dodatku cukru.
Obiad na diecie grejpfrutowej? Możemy zdecydować się na kawałek pieczonego pstrąga z połową opakowania szpinaku, pomidorem i 100 gramami makaronu. Na podwieczorek jemy pojedynczego grejpfruta, a na kolację dobrym wyborem będzie rostbef z rusztu z połową grahamki i kilkoma liśćmi sałaty.
Dieta grejpfrutowa – przykładowy jadłospis 2 dnia
Drugi dzień diety grejpfrutowej możemy rozpocząć szklanką soku grejpfrutowego bez dodatku cukru i połową grahamki z szynką (1 plasterek). Na drugie śniadanie warto zdecydować się na pojedynczy jogurt owocowy z dodatkiem ziaren zbóż, a na obiad można wybrać pierś kurczaka, szklankę ryżu z pokrojonym grejpfrutem oraz z dodatkiem oliwy i brokułami z rusztu.
Drugiego dnia jako podwieczorek jemy połówkę grejpfruta, a na kolację możemy zdecydować się na dwie kromki razowego chleba, cykorii z olejem oraz dwoma plasterkami szynki.
Dieta grejpfrutowa – przykładowy jadłospis 3 dnia
Śniadanie podczas trzeciego dnia diety grejpfrutowej można zacząć od zjedzenia 2 kromek pieczywa chrupkiego z dodatkiem polędwicy i papryki, wypijając do tego szklankę mleka.
Drugie śniadanie to wyłącznie grejpfrut ze szklanką kefiru, a na obiad można połączyć 150 g mielonego mięsa drobiowego ze 100 gramami makaronu oraz dodatkiem oleju i warzyw w postaci czosnku i pomidora. Na kolację na diecie grejpfrutowej możemy zdecydować się na grahamkę z topionym serem i jedno jabłko.