Dieta kapuściana
Dieta kapuściana, zwana też prezydencką, szwedzką, kalifornijską czy kanadyjską, to tygodniowy plan żywieniowy oparty na spożywaniu dużej ilości zupy, której głównym składnikiem jest kapusta. Jest to dieta restrykcyjna i monotonna. W Polsce stała się ona niezwykle znana dzięki plotce, że to właśnie dzięki niej były prezydent Aleksander Kwaśniewski w krótkim czasie pozbył się zbędnych kilogramów…
06.07.2010 | aktual.: 08.07.2010 14:36
Dieta kapuściana, zwana też prezydencką, szwedzką, kalifornijską czy kanadyjską, to tygodniowy plan żywieniowy oparty na spożywaniu dużej ilości zupy, której głównym składnikiem jest kapusta. Jest to dieta restrykcyjna i monotonna. W Polsce stała się ona niezwykle znana dzięki plotce, że to właśnie dzięki niej były prezydent Aleksander Kwaśniewski w krótkim czasie pozbył się zbędnych kilogramów…
Trwająca 7 dni dieta kapuściana należy do restrykcyjnych oraz monoskładnikowych. Oparta jest na warzywach, a przede wszystkim oczywiście na kapuście. Kapuśniak można spożywać w dowolnych ilościach oraz o dowolnej porze dnia, minimum raz dziennie. Dieta wyklucza pieczywo, produkty mączne, sól i tłuszcz. Przez pierwsze trzy dni poza zupą z kapusty możemy jeść duże ilości warzyw i owoców z wykluczeniem bananów, czereśni, groszku, fasoli, kukurydzy i ziemniaków.
Czwartego dnia, poza zupą można pozwolić sobie na mleko i zabronione wcześniej banany. Piątego i szóstego dnia zjada się około 200 g chudego mięsa lub ryby, kapuśniak oraz warzywa i owoce w postaci surówek. Ostatni dzień to kapuśniak i porcja dowolnie przygotowanego ryżu.
Podczas diety trzeba pamiętać o dużej ilości płynów, przynajmniej 8 szklanek dziennie. Można pić soki warzywne i owocowe bez cukru, słabe napary herbaty oraz wodę mineralną.
Składniki:
25 dag kapusty,
25 dag marchwi,
25 dag czerwonej, zielonej i żółtej papryki,
2 pomidory,
cebula,
seler,
przyprawy koper, pietruszka, pieprz, czosnek, bazylia, oregano, majeranek, estragon, curry, sos sojowy.
Przygotowanie:
Warzywa pokroić, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować, aż będą miękkie. Doprawić do smaku.
Wybór kapusty na główny składnik jadłospisu zwolennicy diety tłumaczą jej niską kalorycznością i dużą zawartością witaminy C. Kapuśniak zaspokaja głód i nie tuczy. Po paru dniach ciężko tylko znieść jego smak, co często kończy się przerwaniem diety.
Wpływ na organizm i efektywność
Zastosowanie diety kapuścianej gwarantuje dość duży spadek masy ciała – od 3 do 7 kilogramów. Jest to jednak głównie efekt ubytku wody w organizmie, a nie trwała redukcja wagi. Dieta nie uwzględnia w odpowiednich ilościach podstawowych składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcz, węglowodany oraz składników mineralnych i witamin, co może mieć konsekwencje w postaci osłabienia i gorszej „pracy” organizmu. Z tego powodu diety nie powinno się stosować dłużej niż tydzień – jeśli w ogóle się na nią decydujemy.
Plusy i minusy stosowania diety
Do zastosowania diety zachęca szybki spadek masy ciała. Dodatkowo jest to dieta bardzo prosta i nie skomplikowana w przygotowaniu posiłków... Ma jednak stanowczo więcej minusów…
Dieta kapuściana jest pozbawiona wielu niezbędnych dla organizmu człowieka składników: białka, tłuszczu, a także niektórych witamin (witamin z grupy B, rozpuszczalnych w tłuszczach) oraz składników mineralnych (głownie: wapnia, cynku, magnezu, żelaza). Na szczęście dzięki krótkiemu okresowi stosowania, nie powinna dokonać dużego spustoszenia w organizmie.
Należy również pamiętać, że tak restrykcyjna dieta powoduje osłabienie organizmu. Monotonia diety sprawia, że po jej zakończeniu „rzucamy się” na produkty niedozwolone, słodycze, tłuste potrawy. Ponadto kapuścianka nie uczy prawidłowych nawyków żywieniowych. Kończy się efektem jo-jo. A jedyna metoda by go uniknąć, to przejście od razu na dobrze zbilansowaną, ubogoenergetyczną dietę, po zastosowaniu kapuścianego jadłospisu. Pojawia się pytanie, czy nie lepiej od razu rozpocząć odchudzania od takiej diety?
Dla kogo przeznaczona?
Nikomu nie polecam jako dobrej metody na odchudzanie. Może być stosowana tylko i wyłącznie przez osoby dorosłe, cieszące się dobrym zdrowiem. Na dietę kapuścianą na pewno nie powinny przechodzić osoby z chorobami serca, układu pokarmowego i cukrzycą. Dieta jest bardzo niebezpieczna zwłaszcza dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.
Dzień 1
zupa kapuściana (co najmniej raz),
owoce (bez bananów).
Dzień 2
zupa kapuściana (co najmniej raz),
gotowane lub świeże warzywa (najlepiej zielone, prócz groszku, fasoli, kukurydzy; bez owoców),
na kolację dwa ziemniaki w mundurkach z masłem, bez soli.
Dzień 3
zupa kapuściana (co najmniej raz),
warzywa (np. marchew, rzodkiewka, kalafior, brukselka, ogórki; prócz ziemniaków),
owoce (bez bananów).
Dzień 4
zupa kapuściana (co najmniej raz),
4-5 bananów,
mleko odtłuszczone – w dowolnej ilości.
Dzień 5
zupa kapuściana (co najmniej raz),
gotowane lub pieczone bez tłuszczu mięso – wołowina, pierś z kurczaka lub indyka czy chuda ryba (200-500 g),
6 pomidorów.
Dzień 6
zupa kapuściana (co najmniej raz),
mięso – wołowina, kurczak, indyk lub ryba,
zielone warzywa (w dowolnej ilości).
Dzień 7
zupa kapuściana (co najmniej raz),
warzywa (w dowolnej ilości),
ciemny, niełuskany ryż.