Co jeść?
W grupie 60 polecanych przez prof. Longo produktów znalazły się przede wszystkim owoce i warzywa - wśród nich korzeniowe (buraki, marchew), strączkowe (groch, fasola) i kiszone produkty (w amerykańskiej wersji występują np. w zupie miso), a także przetwory mleczne, produkty pełnoziarniste czy ryby. Istotne miejsce zajmują zdrowe tłuszcze roślinne. Jak podkreślają dietetycy, rekomendacje te pokrywają się z najnowszą piramidą żywieniową i zaleceniami WHO.
Przykładowy jadłospis na pierwszy dzień
Śniadanie: czarna lub zielona herbata, gotowane jajko, kawałek pełnoziarnistego tosta.
Lunch: czarna kawa lub herbata, mała zielona sałatka z awokado z oliwą.
Obiadokolacja: miska warzywnej zupy z fasolą, kawałek pełnoziarnistego tosta.
Przykładowy jadłospis na kolejne dni
Śniadanie: jogurt naturalny z bananem i pestkami dyni.
Lunch: sałatka tabbouleh.
Obiadokolacja: sałatka z brązowego ryżu, orzechów nerkowca, cebuli, selera, awokado i papryki.