FitnessDieta optymalna

Dieta optymalna

Dieta optymalna
Źródło zdjęć: © Thinkstock
02.06.2010 13:43, aktualizacja: 02.06.2010 14:18

Rewolucyjna dieta autorstwa lekarza dr. Jana Kwaśniewskiego z sanatorium w Ciechocinku. Powstała w latach 70-tych. Inna niż wszystkie popularne diety odchudzające, ponieważ jej głównym składnikiem jest mięso i produkty spożywcze zawierające duże ilości tłuszczu. Kwaśniewski nie przyjmuje zaleceń o tym, że w dziennym jadłospisie 30% energii powinno pochodzić z tłuszczu, zwiększa tę liczbę nawet do 70-80%.

Rewolucyjna dieta autorstwa lekarza dr. Jana Kwaśniewskiego z sanatorium w Ciechocinku. Powstała w latach 70-tych. Inna niż wszystkie popularne diety odchudzające, ponieważ jej głównym składnikiem jest mięso i produkty spożywcze zawierające duże ilości tłuszczu. Kwaśniewski nie przyjmuje zaleceń o tym, że w dziennym jadłospisie 30% energii powinno pochodzić z tłuszczu, zwiększa tę liczbę nawet do 70-80%.

Ogranicza też znacznie udział węglowodanów do 9-10% i białek do 14%. Tymczasem specjaliści zalecają by energia przyjmowana z węglowodanów stanowiła 45-65%. Zaproponowany w diecie jadłospis całkowicie odbiega więc od ogólnie przyjętych zasad zdrowego, racjonalnego żywienia. Przede wszystkim, jeżeli chodzi o proporcję pomiędzy podstawowymi składnikami odżywczymi – białkami, tłuszczami i węglowodanami. Chociaż w założeniu jest to sposób odżywania mający powodować redukcje kilogramów, dzienny jadłospis dostarcza nawet 2400-3000 kalorii. Co więc sprawia, że stosując dietę optymalną tracimy zbędne kilogramy?

Początkowy spadek masy ciała jest skutkiem utraty wody z organizmu. Produkty wysokotłuszczowe są dość sycące i zazwyczaj nie jesteśmy wstanie zjeść ich dużo, szczególnie bez dodatków takich jak, np. zabronione w diecie pieczywo. Dlatego zmniejszając porcje powodujemy, że dieta staje się ubogoenergetyczna i powoduje, przynajmniej w pierwszym okresie, spadek masy ciała.

Dieta optymalna ma sporo entuzjastów, cieszy się powodzeniem szczególnie u mężczyzn, którym ciężko zrezygnować, np. z jajecznicy na tłustym boczku. Spotyka się jednak z ostrą krytyką lekarzy i dietetyków. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk, Instystut Żywności i Żywienia uznał ten sposób żywienia za wybitnie szkodliwy dla zdrowia.

Kwaśniewski jednak twierdzi, że jest to dieta dyktowana potrzebami organizmu, o działaniu nie tylko odchudzającym, ale również zdrowotnym i taki sposób odżywania poleca jako sposób na życie…

Produkty zalecane przy żywieniu optymalnym:

- wszystkie rodzaje serów,
- jaja - powyżej 4 na dobę,
- podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły,
- każdy rodzaj mięsa, najlepiej tłuste, wieprzowe,
- wszystkie rodzaje wędlin - najlepsze salcesony,
- ryby, konserwy rybne,
- drób, najlepiej tłusta gęś, kaczka,
- dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, dobra margaryna.

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów roślinnych.

Zaleca się też:

- mleko lub śmietanę do 0,5 litra na dobę,
- wszystkie jarzyny, grzyby do 300g na dobę,
- jednego ziemniaka (frytki na smalcu, łoju),
- orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata, soki owocowe niesłodzone (2-3 łyżki na szklankę wody),
- należy pić dużo płynów - bez cukru (najlepiej wody).

Produkty niezalecane przy żywieniu optymalnym:

- cukier, słodycze,
- miód,
- owoce i przetwory owocowe,
- ryż i kasze,
- chleb i pieczywo,
- ciasta, kluski, potrawy mączne,
- ziemniaki,
- mąka ziemniaczana,
- groch i fasola,
- słodzone płyny,
- inne produkty pochodzenia roślinnego.

Dzienna racja pokarmowa powinna być rozłożona na 3 posiłki dziennie. Ogólnie jednak jemy wtedy, kiedy czujemy taką potrzebę i najadamy się do syta, aby nie czuć potrzeby, dalszego jedzenia. Dieta nie ma ograniczeń kalorycznych.

Wpływ na organizm i efektywność

Działanie odchudzające diety Kwaśniewskiego jest zazwyczaj krótkotrwałe i związane z odwodnieniem organizmu. Ilość jedzenia przyjmowana przez osoby będące na tej diecie nie jest duża, co powoduję, że dla wielu jest to dieta ubogoenergetyczna, więc przez pewien czas skuteczna. Podobno w ciągu miesiąca można zrzucić 5kg, czyli podobnie jak w przypadku stosowania innych, racjonalnych diet.

Plusy i minusy stosowania diety

Dieta optymalna przeczy wszystkim zasadom zdrowego żywienia i ma same minusy. Duża ilość tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu zwiększa ryzyko miażdżycy. Nadmiar dostarczanego retinolu i żelaza może kumulować się w komórce wątrobowej i ją uszkadzać. Jest to dieta ubogobłonnikowa, co sprzyja zaparciom. Poza tym brakuje w niej odpowiednich ilości składników takich jak wapń, potas, magnez, witaminy z grupy B, witamina C.

Zbyt mała ilość węglowodanów powoduje osłabienie organizmu, mniej wydolną pracę mózgu (organ ten pracuje tylko na glukozie), może przyczyniać się do powstawania nadmiaru związków ketonowych. Związki te zakwaszają organizm i prowadzą, m.in. do nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Chorobami, które grożą ludziom długotrwale stosującym żywienie optymalne są kamica nerek i osteoporoza; możliwe jest też wystąpienie zapalenia trzustki. Dieta wysokotłuszczowa z przewagą produktów mięsnych zwiększa także prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.

Stosowanie diety optymalnej jest dość trudne ze względu na wyeliminowanie z jadłospisu produktów skrobiowych, takich jak kasze, ryż, makaron, pieczywo jak również owoce. Tak duża zmiana powoduje, że często nie jesteśmy w stanie na diecie wytrzymać długo.

Dieta optymalna jest dość droga, mięso, wędliny, dobre gatunkowo sery to raczej produkty kosztowne.

Dla kogo przeznaczona?

Dieta optymalna może być bardzo szkodliwa dla zdrowia. Nie polecam jej nikomu. A decydującym się na „tłuste życie” zalecam daleko idącą ostrożność.

Przykładowy jadłospis:

ŚNIADANIE:

- jajecznica z boczkiem (15 dag boczku, 2 jaja i 1 żółtko),
- kromka chleba biszkoptowego (do 10 białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając po 1 żółtku, dosyp 1/2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlej 1/2 kostki stopionego masła i wymieszaj - piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni),
- herbata bez cukru.

OBIAD:

- 2 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30-proc. śmietaną i jajem.

KOLACJA:

- 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także