Dieta rozdzielna - zasady i efekty diety niełączenia
Dieta rozdzielna znana również jako dieta niełączenia, to uniwersalny program żywieniowy, który może stosować w zasadzie każdy. W diecie rozdzielnej nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych produktów, należy tylko się nauczyć, jak poprawnie je ze sobą łączyć. Jakie są zasady diety rozdzielnej? Jakich efektów można się spodziewać stosując dietę rozdzielną?
Czym jest dieta rozdzielna?
Dieta rozdzielna czy też dieta niełączenia została stworzona przez amerykańskiego lekarza doktora Haya. Doktor Hay wskazuje, że w posiłkach nie powinno się ze sobą łączyć białek i węglowodanów.
Łączenie to uznaje za wadliwe, ponieważ białka i węglowodany są trawione przez różne enzymy, więc jednoczesne ich spożywanie utrudnia pracę przewodu pokarmowego. Spożywanie białek wspólnie z węglowodanami może sprzyjać nadwadze i otyłości. Dr Hay w diecie rozdzielnej wyróżnił także grupę produktów neutralnych, które można łączyć zarówno z białkami, jak i z węglowodanami.
Dieta rozdzielna - zasady
Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest podzielenie produktów na 3 grupy: produkty białkowe, produkty węglowodanowe i produkty neutralne. W jednym posiłku można połączyć produkty z grupy białkowej i neutralnej lub z grupy węglowodanowej i neutralnej.
Wśród produktów białkowych znajdują się:
- wszelkie rodzaje mięsa,
- ryby i owoce morza,
- sos sojowy,
- tofu,
- jajka,
- mleko,
- różne gatunki sera żółtego,
- gotowane pomidory,
- owoce ziarnkowe,
- cytrusowe i jagodowe,
- herbaty owocowe,
- wino,
- szampan,
- soki owocowe.
Produkty węglowodanowe to:
- zboża i produkty pełnoziarniste,
- ziemniaki,
- banany,
- słodkie jabłka,
- suszone owoce,
- mąka ziemniaczana,
- produkty do słodzenia takie jak syrop klonowy, fruktoza czy miód.
Najdłuższa lista to produkty neutralne, wśród których można wymienić:
- tłuszcze,
- zakwaszane produkty mleczne,
- różne gatunki białego sera,
- surowe mięso,
- orzechy,
- grzyby,
- większość warzyw.
Wśród zasad diety rozdzielnej należy również wspomnieć o tym, że kaloryczność dziennego jadłospisu nie powinna przekraczać 1500 kcal. W ciągu dnia należy spożyć 3 główne posiłki i dodatkowo 2 przekąski. Zaleca się wybieranie żywności naturalnej, a unikanie tej wysoko przetworzonej.
Dieta rozdzielna - jak nie łączyć produktów?
Dieta rozdzielna będzie skuteczna, jeśli nauczymy się niełączenia ze sobą niektórych produktów, które dotąd kładliśmy obok siebie na talerzu. W diecie rozdzielnej niedopuszczalne jest łączenie ze sobą mięsa z produktami zbożowymi, ziemniakami i cukrem. Nie wolno też zjadać pieczywa ze źródłami białka i roślin zbożowych z mlekiem. Jajek z kolei nie można łączyć ze skrobią, kwaśnymi produktami i słodyczami.
Efekty diety rozdzielnej
Można założyć, że dieta rozdzielna jest dietą skuteczną i powoduje utratę kilku kilogramów. Jednak zazwyczaj wynika to z faktu, że jest to dieta niskokaloryczna.
Niestety skuteczność diety rozdzielnej nie została potwierdzona naukowo, a jej zalety i wady wymienia się na podstawie opinii osób, które stosowały się do jej zasad. Warto też zauważyć, że dieta rozdzielna jest skomponowana w sposób irracjonalny i zaburza podział makroskładników w codziennym jadłospisie.
Długotrwałe stosowanie się do zasad diety rozdzielnej może doprowadzić do niedoborów żywieniowych, w tym witamin z grupy B i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.